20 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η αγωνία (της ουράς) στο κόκκινο

Σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα γίνονται τα πιο ενδιαφέροντα (από βαθμολογικής άποψης) παιχνίδια της 20ης αγωνιστικής καθώς Άρης και ΠΑΟΚ παίζουν τα ρέστα τους (ως γηπεδούχοι κόντρα σε Ήφαιστο Λήμνου και Περιστέρι αντίστοιχα) ενώ η Λάρισα που βρίσκεται λίγο πιο πάνω (δύο νίκες) θέλει να διατηρήσει αυτό το μαξιλαράκι ασφαλείας επικρατώντας στο γήπεδό της του Κολοσσού Ρόδου.
Σαφώς και η είδηση της συγκεκριμένης αγωνιστικής είναι και ο πρώτος αγώνας της Basket League που αναβάλλεται λόγω του κορωνοϊού, αυτός του Προμηθέα Πάτρας με το Ρέθυμνο.
Κατόπιν των εκτάκτων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που αποφασίσθηκαν και ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση για τους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του κορωνοϊού στην περιοχή, στα οποία περιλαμβάνεται και η αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών εκδηλώσεων, η Επιτροπή Πρωταθλήματος του ΕΣΑΚΕ αποφάσισε να αναβάλλει τον συγκεκριμένο αγώνα.
Στη Θεσσαλονίκη με διαφορά δύο ωρών οι δύο ομάδες που τη δεκαετία του 1980 και του 1990 κρατούσαν καθηλωμένη ολόκληρη τη μπασκετική Ελλάδα παίζουν ένα από τα τελευταία τους χαρτιά για τη σωτηρία.
Οι τρεις διαδοχικές ήττες από τον Ιωνικό εκτός, Παναθηναϊκό εντός και Κολοσσό εκτός έδρας κράτησαν τον Άρη στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Ιδιαίτερα η ήττα στη Ρόδο ήταν κομβική γιατί πλέον οι Κίτρινοι είναι στο 0-2 νίκες (και 3 βαθμούς διαφορά) με τους Ροδίτες που δύσκολα μπορούν να τους φτάσουν.
Ετσι κόντρα στον Ηφαιστο (που νίκησε τον ΠΑΟΚ την περασμένη αγωνιστική) δίνουν τον υπερ πάντων αγώνα.
Στον πρώτο γύρο στη Λήμνο, οι γηπεδούχοι είχαν κάνει περίπατο (85-59).
Σημαντικό ρόλο είχαν διαδραματίσει τα λάθη (9 οι γηπεδούχοι, 19 οι φιλοξενούμενοι) και τα τρίποντα (10/26 οι γηπεδούχοι, 5/19 οι φιλοξενούμενοι).

Ο Ήφαιστος είχε τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, με πρώτο τον Μάριο Λιτλ που είχε 18 ενώ 15 είχε ο Σμιθ και 12 ο Τσαϊρέλης. Από την άλλη πλευρά ο Μίλαν Μιλόσεβιτς είχε 16 πόντους και επτά ριμπάουντ ενώ ο Βλάντιμιρ Ντραγκίσεβιτς πρόσθεσε 13 πόντους.

Η έδρα αποδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας στη μικρή ιστορία αυτών των αγώνων αφού πέραν εκείνου που έγινε στον πρώτο γύρο και πέρσι είχαν νικήσει οι γηπεδούχοι των δύο αναμετρήσεων. Στο ματς που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ο Άρης είχε επικρατήσει χάρη στην άμυνα του με 65-54.
Λίγη ώρα αργότερα στην Πυλαία, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται το Περιστέρι που προέρχεται από μεγάλη νίκη (τριάδας) κόντρα στον Προμηθέα Πάτρας και ψάχνει το “διπλό” για να παραμείνει στην 3η θέση.
Ο Δικέφαλος θέλει να επιστρέψει στις νίκες (μετά από τρεις συνεχόμενες ήττες με πιο οδηνυρή αυτή εντός έδρας από τον Κολοσσό) και να ξεκολλήσει από την τελευταία θέση. Στον πρώτο γύρο , το Περιστέρι έφτασε στην επικράτηση με 80-75 χάρη σε ένα 16-0 από τα τέλη της τρίτης μέχρι το τέταρτο λεπτό της τέταρτης περιόδου. Μέσα από αυτό βρέθηκε μπροστά με 73-49 αλλά ο ΠΑΟΚ έγινε απειλητικός και πάλι, κάνοντας σερί 26-7 ως το τέλος του παιχνιδιού. Οι «κυανοκίτρινοι» πήραν 15 πόντους από τον Μόουζες Κίνγκσλεϊ και τον Σκούτσι Σμιθ ενώ για τον Δικέφαλο Λιούις και Σμιθ είχαν από 13 πόντους και 11 με ισάριθμα ριμπάουντ ο Ουίγκινς.
Παρά την ήττα του σε αυτό το παιχνίδι ο ΠΑΟΚ διατηρεί το προβάδισμα έναντι του Περιστερίου στην ιστορία αυτών των αγώνων. Ο Δικέφαλος έχει 25 νίκες έναντι 17 του αντιπάλου του, προβάδισμα το οποίο «έχτισε» μέσα από την κυριαρχία του στα παιχνίδια της Θεσσαλονίκης. Εκεί σημείωσε 19 νίκες σε 21 ματς στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος (από το 1992-93). Ο ΠΑΟΚ μετράει οχτώ διαδοχικές νίκες ως γηπεδούχος αφού η τελευταία από τις δύο νίκες του Περιστερίου Winmasters στην έδρα του ήταν εκείνη της περιόδου 2000-01. Τότε είχε επιβληθεί του Δικεφάλου με 73-64 (Λιαδέλης 24, Σιγάλας 13 – Ντίνκινς 20, Ζεβροσένκο 13). Το πρώτο διπλό της αθηναϊκής ομάδας σημειώθηκε στον δεύτερο μικρό τελικό των πλέι οφ του 1997 όταν επικράτησε με 75-62 του ΠΑΟΚ (Ντεμπς 14, Μαματζιόλας 12 – Τσίτουμ 21, Γκούροβιτς 19).
Από την άλλη πλευρά, 13 από τις 19 εντός έδρας νίκες του Δικεφάλου σημειώθηκαν με διψήφιες διαφορές. Μεγαλύτερη όλων εκείνη του πρώτου παιχνιδιού των δύο ομάδων στη Θεσσαλονίκη στα χρόνια της ΕΚΟ Basket League, της περιόδου 1992-93 όταν επικράτησε με 86-53 (Μπάρλοου 20, Κόρφας 15 - Τσερτς 17, Μακαράς 12).

Στη Λάρισα η ομώνυμη ομάδα θέλει να ντουμπλάρει τις νίκες της επί του Κολοσσού Ρόδου και να τον πιάσει στη βαθμολογία όμως και τον Ιωνικό Νικαίας, διατηρώντας παράλληλα τις +2 νίκες από Αρη και ΠΑΟΚ εφόσον οι τελευταίοι επικρατήσουν. Στον πρώτο γύρο, στο ντεμπούτο του Βαγγέλη Αγγέλου στον πάγκο των Θεσσαλών, η Λάρισα με ένα τρίποντο του Νώντα Παπαντωνίου στα 21'' και μία τάπα του Φλόιντ στα 10'', επικράτησε των γηπεδούχων (83-80) πετυχαίνοντας την πρώτη της εκτός έδρας νίκη και αλλάζοντας το κλίμα.
Για τους νικητές ο Τέρελ Παρκς είχε 19 πόντους, οχτώ ριμπάουντ και ο Νώντας Παπαντωνίου 14 πόντους, εννιά ασίστ και τέσσερα ριμπάουντ. Από την πλευρά των γηπεδούχων ο Λασάν Κρομά είχε 26 πόντους και ο Τάιρον Μπρέιζελτον 11 με 10 ασίστ.

Οι δύο μεγάλες νίκες του Λαυρίου επί του Περιστερίου εντός και του Ρεθύμνου εκτός έδρας έχουν φέρει την ομάδα του Χρήστου Σερέλη πολύ κοντά στα πλέι οφ και μάλιστα με πλασάρισμα στην πρώτη πεντάδα-εξάδα. Κόντρα στον Πανιώνιο εντός έδρας το Λαύριο είναι το μεγάλο φαβορί. Απέναντι σε μια ομάδα που καίγεται για βαθμούς για να μην έχει περιπέτειες όσον αφορά την παραμονή του αλλά βρίσκεται και σε κακό αγωνιστικό φεγγάρι μετρώντας πέντε συνεχόμενες ήττες.
Στον πρώτο γύρο το Λαύριο είχε επικρατήσει στο φινάλε με ανατροπή με 77-71 και με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κουέντον Ντεκόζι που είχε 22 πόντους, οχτώ ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ.
Μάλιστα αυτό το παιχνίδι ήταν το πρώτο στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων που κρίθηκε υπέρ των φιλοξενούμενων αφού στις δύο προηγούμενες σεζόν, τις πρώτες στις οποίες συνυπήρξαν στην ΕΚΟ Basket League, σημειώθηκαν μόνο νίκες των εκάστοτε γηπεδούχων. Το Λαύριο στην έδρα του νίκησε τόσο στο παιχνίδι της σεζόν 2017-18 με 83-73 (Λαμπ 21, Νίξον 12 – Σακελλαρίου 19, Σαρικόπουλος 15) όσο και σε εκείνο της περιόδου 2018-19 με 90-60 (Λούντζης 13π, 5/5δ, 4ασ, Κουζέλογλου 13π, 6ρ. - Μπέρι 18π, 8ρ, Τέιλορ 13π, 6ρ.).

Στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ ψάχνει το 15-0 στο ελληνικό πρωτάθλημα, αφού ήδη έχει το μεγαλύτερο νικηφόρο σερί της ιστορίας της (14-0) και το μεγαλύτερο της εφετινής ΕΚΟ Basket League.
Κόντρα στον Ηρακλή έχει τον πρώτο λόγο παρά το γεγονός ότι ο Γηραιός προέρχεται από τρεις διαδοχικές επιτυχίες επί της Λάρισας εντός, του Πανιωνίου εκτός και του Ιωνικού Νικαίας εντός έδρας.
Στον πρώτο γύρο η Ένωση είχε επικρατήσει άνετα 77-68 σε ένα παιχνίδι όπου ο Κιθ Λάνγκφορντ έβαλε «φαρδιά-πλατιά» την υπογραφή του με 35 πόντους έχοντας 15/17 βολές, 4/8 δίποντα, 4/7 τρίποντα και 40 βαθμούς στο ranking που του έδωσαν τον τίτλο του MVP της 7ης αγωνιστικής.
Αυτή η νίκη του παιχνιδιού του πρώτου γύρου διεύρυνε το προβάδισμα της ΑΕΚ στην ιστορία αυτών των αγώνων καθώς έχει πλέον 23 νίκες έναντι 15 του Ηρακλή, κυριαρχώντας στα παιχνίδια της Αθήνας όπου έχει σημειώσει 15 νίκες σε 18 αγώνες.
Το πρόγραμμα κλείνει την Κυριακή με ένα παιχνίδι ρουτίνας για τον Παναθηναϊκό (που έχει το μυαλό του φυσικά στην Πόλη και το μεγάλο παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε) ο οποίος φιλοξενείται στο Φάληρο από τον Ιωνικό Νικαίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 20ης αγωνιστικής

Σάββατο 7 Μαρτίου
Αλεξάνδρειο 15.30 Άρης-Ήφαιστος Λήμνου (BLSHOW ERTSPORTS/ ΕΡΤ PLAY 2)
Λαυρίου 15.30 Λαύριο-Πανιώνιος (BLSHOW ERTSPORTS/ ΕΡΤ PLAY 3)
Νεάπολης 15.30 Λάρισα-Κολοσσός Ρόδου (BLSHOW ERTSPORTS/ ΕΡΤ PLAY 4)
ΟΑΚΑ 17.30 ΑΕΚ-Ηρακλής (Cosmotesports 4)
ΠΑΟΚ 17.30 ΠΑΟΚ-Περιστέρι Σχινάς-Μαγκλογιάννης-Μαλαμάς (ERT Sports)
Κυριακή 8 Μαρτίου
Σοφία Μπεφόν 17.00 Ιωνικός Νίκαιας-Παναθηναϊκός (ERT Sports)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ