20.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Με αυτά ανοίγει η ατζέντα για το μέλλον της Basket League

Μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, το πρόγραμμα του ΕΣΑΚΕ έχει μια ακόμα τηλεδιάσκεψη, αλλά αυτή την φορά με κάποια νέα δεδομένα να υπάρχουν και να δίνουν το δικαίωμα να αρχίσουν να μπαίνουν τα πράγματα σε μια σειρά.

Η κατάθεση της τροπολογίας από τον Λευτέρη Αυγενάκη που δίνει το δικαίωμα σε ομοσπονδίες και λίγκες να αποφασίσουν κατά το δοκούν για την τροποποίηση των προκηρύξεων των πρωταθλημάτων της σεζόν 2019-20 ήταν το μοναδικό ζητούμενο για τον ΕΣΑΚΕ. Μπορεί πολλοί άλλοι φορείς, μεταξύ των οποίων και η ΕΟΚ, να περιμένουν τις κατευθύνσεις των επιστημόνων υγείας για το αν θα υπάρξει ευχέρεια επιστροφής στην δράση, όμως, στον ΕΣΑΚΕ αυτό το έχουν αποκλείσει από νωρίς, ολοκληρώνοντας την Basket League.

Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που θα πέσει στο τραπέζι θα είναι η τροποποιημένη προκήρυξη που θα ισχύσει. Βασικά να μην πέσει καμία ομάδα, για να τελειώνουν με ένα θέμα που έψαχναν και πριν προκύψει ο κορονοϊός. Το πρωτάθλημα δεν θα είναι ακριβώς "ως μη γενόμενο" αφού θα πρέπει να υπάρχει και μια κοινώς αποδεκτή βαθμολογία για να δοθούν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και, κυρίως, να γίνει η μοιρασιά των όποιων κεντρικών εσόδων υπάρξουν για το επόμενο πρωτάθλημα. Η Ευρώπη δεν είναι και μεγάλος γρίφος, με τον Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα, τον Προμηθέα στο Eurocup, ΑΕΚ και Περιστέρι θα πάνε στο Champions League και για τρίτη θέση θα το δουν, τι ενδιαφέρον θα υπάρξει.

Το δεύτερο πράγμα που "καίει" είναι το σχέδιο... ετοιμότητας για την περίπτωση που η ΕΟΚ με οποιονδήποτε τρόπο ολοκληρώσει την Α2 και δώσει ανόδους σε δύο ομάδες.  Με δεδομένο το "μένουν και οι 14" του ΕΣΑΚΕ, αν υπάρξει άνοδος από την Α2 μαζεύονται 16. Η Basket League ήταν και προ πανδημίας σε απελπιστική οικονομική κατάσταση και όσοι σοβαροί ασχολούνται μαζί της αμφέβαλλαν για το αν "αντέχει" ακόμα και τους 14. Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ είχε πετάξει το ανέκδοτο των 16 για να εξασφαλίσει, τότε, ότι δεν θα έχανε καμία ομάδα από την Θεσσαλονίκη που κινδύνευαν αμφότερες με υποβιβασμό. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον τι θα γίνει αν προκύψει τώρα αυτή η συνθήκη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που είχαν πει ότι με 16 θα έφευγαν οι ίδιοι και θα έλεγαν... καλή τύχη στους υπόλοιπους.

Και κάπου εδώ, περνάμε στο τρίτο κεφάλαιο, ακόμα πιο σημαντικό και άμεσα συνδεδεμένο με το προηγούμενο, αλλά και με το... επόμενο. Η κουβέντα που θα ανοίξει θα είναι στο αν είναι αποφασισμένοι και οι 14 υπάρχοντες να συνεχίσουν. Οι ίδιοι, στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος ή, αν υπάρχουν τάσεις οικειοθελούς αποχώρησης, αφού είναι κοινό μυστικό οι φήμες περί τέτοιων που κυκλοφορούν εδώ και αρκετό καιρό.

Το τέταρτο κεφάλαιο και επίσης συνδεδεμένο με το παραπάνω, είναι να φτιαχτεί ένας "σκελετός" των κριτηρίων που θα απαιτηθούν για να έχει δικαίωμα συμμετοχής μια ομάδα στην επόμενη Basket League. Κάτι που σημαίνει, ότι κάποιοι μπορεί να θέλουν να συνεχίσουν, αλλά να μην μπορούν. Για να μην κοροϊδευόμαστε, κανείς δεν πιστεύει αν δεν δει, ότι ο ΕΣΑΚΕ θα λειτουργήσει τόσο σοβαρά, δηλαδή και να βάλει δυο αρχές και να τις τηρήσει. Σε βάθος χρόνων κυριαρχεί η λογική των "εξυπηρετήσεων" και οι νόμοι ερμηνεύονται όπως βολεύουν. Γι' αυτό βέβαια φέτος μπορεί να τηρηθούν ορισμένα, γιατί είναι πολύ πιθανό να "βολέψει" να... ξεφορτωθούν ορισμένους.

Το πέμπτο θεμελιώδες κεφάλαιο της ατζέντας είναι το οικονομικό. Τα έσοδα διαρκώς πέφτουν, όσο κι αν με λογιστικές αλχημείες προσπαθούν να παρουσιάσουν μια άλλη εικόνα, το προϊόν διαρκώς απαξιώνεται και πλέον με την παγκόσμια οικονομική ύφεση στην μέση όλοι είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα. Ακόμα και οι "συστημένες" κρατικές χορηγίες που άλλοτε βοηθούσαν ουσιαστικά (και) το μπάσκετ και τα τελευταία χρόνια το συντηρούσαν σχεδόν εξ ολοκλήρου, είναι πλέον δύσκολες. Για ιδιωτικές ας μην το συζητάμε, είδαμε και την μία στοιχηματική που υπήρχε πέρυσι ως κεντρικός χορηγός ότι την... έκανε τρέχοντας και πήγε σε μεμονωμένα μαγαζιά.  Αυτό το κεφάλαιο λοιπόν, θα συζητηθεί αργότερα, αλλά δεν αποκλείεται να έχει άμεση επίπτωση και στα προηγούμενα.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ