14.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η ΑΕΚ μετά τον κορωνοϊό

Για την ΑΕΚ η σεζόν έχει τελειώσει. Το πρωτάθλημα της Basket League δεν πρόκειται να αρχίσει ξανά, ενώ το φάιναλ έιτ του φετινού BCL θα γίνει στο τέλος του Σεπτέμβρη, άρα πρακτικά εντάσσεται στην επόμενη αγωνιστική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσει ο προγραμματισμός για τη νέα σεζόν.

Αλλά τι είδους προγραμματισμός μπορεί να γίνει εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, που κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει και-κυρίως-τι πληγές θα αφήσει πίσω του;

Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια. Όπως όλα τα επαγγελματικά αθλητικά κλαμπ, έτσι και η ΑΕΚ προσπαθεί επί του παρόντος να καταλάβει πόσο μεγάλη θα είναι η οικονομική ζημιά που θα υποστεί εξαιτίας της πανδημίας.

Το βέβαιο είναι πως δεν θα εισπράξει όλα τα χρήματα από το φετινό τηλεοπτικό της συμβόλαιο με την Cosmote TV ούτε από τις συμφωνίες της με τους χορηγούς, ενώ χάνει και τα έσοδα που θα είχε από τα εισιτήρια στους πιο εμπορικούς αγώνες της χρονιάς.

Βέβαιο θεωρείται επίσης ότι το επόμενο τηλεοπτικό της συμβόλαιο θα είναι μικρότερης αξίας από αυτό που είχε μέχρι σήμερα, ενώ παραμένει άγνωστο πόσες απώλειες θα έχει από τις άλλες συμφωνίες της με χορηγούς, αλλά και από τα εισιτήρια. Διότι αν και την επόμενη σεζόν (ή τουλάχιστον σε μέρος της) δεν καταστεί δυνατή η παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες των αθλητικών αγώνων, ένα σενάριο το οποίο δεν αποκλείουν κάποιοι επιδημιολόγοι, τότε η ζημιά από τα διαρκείας και τα άλλα εισιτήρια, που δεν θα διατεθούν, θα είναι πολύ μεγάλη.

Σε κάθε περίπτωση, όποιες κι αν είναι οι απώλειες στο τέλος, το σίγουρο είναι ότι δεν θα μπορέσουν να αντισταθμισθούν από τις όποιες περικοπές συμφωνηθεί να γίνουν στα φετινά συμβόλαια των παικτών. Άρα η ζημιά είναι δεδομένη, κατά πάσα πιθανότητα μεγάλη και οπωσδήποτε θα έχει αντίκτυπο στο μπάτζετ της νέας σεζόν.

Μπάτζετ το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα είναι μικρότερο από τα περίπου 2 εκ. Ευρώ, που έφτασε το φετινό. Πόσο μικρότερο, θα εξαρτηθεί από τον φετινό λογαριασμό.

Στόχος η διατήρηση του κορμού

Σίγουρα, όμως, τα χρήματα που θα είναι διαθέσιμα για τη δημιουργία της ομάδας θα είναι λιγότερα, άρα το plan A των ανθρώπων της ΑΕΚ είναι να διατηρήσουν αμετάβλητο τον φετινό κορμό. Όχι μόνο γιατί ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει - και η φετινή ΑΕΚ ήταν αν μη τι άλλο και μέχρι το σημείο που διακόπηκε η σεζόν νικήτρια. Αλλά και διότι θεωρητικά είναι πιο εύκολη η συνεννόηση με παίκτες από τους οποίους η ομάδα έχει μείνει ευχαριστημένη και οι ίδιοι είναι ευχαριστημένοι από την ομάδα.

Ο προπονητής θα είναι ο ίδιος. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έχει συμβόλαιο και για του χρόνου, η ΑΕΚ είναι απόλυτα ικανοποιημένη από το έργο του, ο ίδιος θέλει να μείνει, άρα δεν τίθεται κανένα θέμα. Το επιτελείο του θα παραμείνει επίσης στη θέση του.

Από τους παίκτες που έπαιζαν στην ομάδα τη στιγμή της διακοπής μόνο τρεις έχουν εγγυημένο συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν. Οι Ζήσης, Γκίκας και Ρογκαβόπουλος. Στα συμβόλαια των υπολοίπων Ελλήνων (Χρυσικόπουλος, Τολιόπουλος, Γιαννόπουλος, Μαυροειδής, Κακλαμανάκης) υπάρχει οψιόν ανανέωσης, ενώ ο Βλάντο Γιάνκοβιτς και όλοι οι ξένοι μένουν ελεύθεροι. 

Παρ' όλα αυτά η ΑΕΚ θέλει να κρατήσει τους περισσότερους από αυτούς. Τους Έλληνες όλους, στο όνομα τη διατήρησης του κορμού, αλλά και επειδή έτσι κι αλλιώς οι εναλλακτικές επιλογές από την ελληνική αγορά είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Από τους ξένους ο Ηλίας Παπαθεοδώρου θα ήθελε οπωσδήποτε μαζί του και του χρόνου τους Κιθ Λάνγκφορντ, Γιόνας Ματσιούλις και Μάρκους Σλότερ. Όποιος παρακολούθησε έστω και λίγο τη φετινή ΑΕΚ, εύκολα μπορεί να καταλάβει το γιατί. Ο Κέντρικ Ρέι, αντίθετα, μάλλον είναι για να φεύγει, αφού αποδείχθηκε πως δεν μπορεί να συνυπάρξει αγωνιστικά με τον Λάνγκφορντ. Όσο για τους Μάριο Τσάλμερς και Τζεράι Γκραντ, δεν έχουν καμία ελπίδα παραμονής. Ο Παπαθεοδώρου θα αναζητήσει άλλον πόιντ γκαρντ και άλλον ψηλό.

Ο τελευταίος λόγος στους παίκτες

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κάποια πρώτα σχέδια επί χάρτου με βάση τις τωρινές επιθυμίες της ΑΕΚ. Η υλοποίηση αυτού του πλάνου, όμως, θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με τους παίκτες, οι οποίοι, με βάση τα όσα αναλύσαμε παραπάνω, θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να δεχθούν να μείνουν με λιγότερα χρήματα από αυτά που πήραν φέτος.

Το φάιναλ έιτ του BCL και η προοπτική κατάκτησης ενός ευρωπαϊκού τίτλου, για τον οποίο μόχθησαν τη φετινή σεζόν, μπορεί να τους δώσει ένα επιπλέον κίνητρο να συμφωνήσουν, η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά και η πτωτική τάση των κασέ διεθνώς μπορούν επίσης να αποβούν υπέρ της ΑΕΚ σε αυτή την περίπτωση, όμως στο τέλος οι παίκτες θα πάρουν τις αποφάσεις τους με βάση το προσωπικό τους συμφέρον. Και από αυτές τις αποφάσεις θα εξαρτηθεί αν η Ένωση θα υλοποιήσει το πλάνο της ή θα χρειαστεί ένα εναλλακτικό.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ