17.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ντέρμπι τετράδας στην Πάτρα

Η τετράδα περνάει από την...Πάτρα σήμερα καθώς ο 3ος Προμηθέας φιλοξενεί τον 5ο Ηφαιστο τον οποίο έχει νικήσει 3 πόντους στη Λήμνο και τον περνάει και ένα βαθμό στο πιο σημαντικό παιχνίδι της 18ης αγωνιστικής αφού θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η έκβαση για την τετράδα.

Στο Παλαιό Φάληρο ο Πανιώνιος θέλει να επιστρέψει στις νίκες και παράλληλα να αποκτήσει σοβαρό προβάδισμα έναντι του Ηρακλή σε περίπτωση ισοβαθμίας.
Οι Κυανέρυθροι μετά από τρεις διαδοχικές ήττες από τον Ήφαιστο εκτός, το Περιστέρι εντός και το Ρέθυμνο εκτός έδρας, υποδέχονται τον Γηραιό τον οποίο έχουν νικήσει στο Ιβανώφειο.
Οι Θεσσαλονικείς θα εμφανιστούν με νέο τεχνικό τον Ηλία Καντζούρη που αντικατέστησε τον Γιάννη Καστρίτη, ο οποίος ανέλαβε τη Χάποελ Τελ Αβίβ.
Στον πρώτο γύρο ο Πανιώνιος έφυγε νικητής από τη Θεσσαλονίκη με 101-96 χάρη στα πολύ υψηλά ποσοστά του (18/32 δίποντα και κυρίως 14/23 τρίποντα), με κορυφαίους τους Σαμάρντο Σάμιουελς (20π., 6 ριμπ.), Μουχάμεντ Πάσαλιτς (17π.), Δημήτρη Βεργίνη (15 π., 7 ριμπ.) και Φώτη Λαμπρόπουλο (13π., 7 ριμπ.). Για τους “κυανόλευκους” ο Ολιβιέρ Χάνλαν είχε 20 και ο Τζαμάλ Σούλερ 16 πόντους, πέντε ριμπάουντ και πέντε ασίστ.
Η νίκη του πρώτου γύρου διεύρυνε ακόμη περισσότερο το προβάδισμα του Πανιωνίου στα ματς με τον Ηρακλή, αφού ήταν η 29η σε σύνολο 39 αγώνων στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Το παιχνίδι θα γίνει στην Αθήνα εκεί όπου η “κυανέρυθρη” κυριαρχία είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη. Οι Νεοσμυρνιώτες μετρούν 18 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στο πλαίσιο της ΕΚΟ Basket League (από το 1992-93) όμως το αήττητο στην έδρα τους δεν εξαντλείται στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα αφού είχαν κάνει και το 10-0 στα χρόνια της Α1 (από το 1986 ως το 1992).

Στη Λάρισα η ομώνυμη ομάδα μην έχοντας πάρει τίποτε από την επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη (ήττες από Αρη και Ηρακλή) βρίσκεται οριακά πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού με 6 νίκες και “καίγεται” για μια ακόμα απέναντι στον Ιωνικό Νικαίας τον οποίο υποδέχεται. Οι φιλοξενούμενοι που έχουν αλλάξει άρδην στο δεύτερο γύρο, κατάφεραν να επικρατήσουν του Αρη και να κάνουν το μεγάλο βήμα για τη σωτηρία φτάνοντας τις 8 νίκες ήδη.
Στον πρώτο γύρο, ο Ιωνικός είχε επικρατήσει με 68-64 με ανατροπή στο φινάλε και επιμέρους σκορ 15-7 στα τελευταία 4,5 λεπτά της αναμέτρησης και ενώ νωρίτερα η Λάρισα είχε προηγηθεί ακόμη και με εννιά πόντους στη διάρκεια της τρίτης περιόδου. Η τριάδα των Στιβ Μπαρτ (21 πόντοι), Λουκά Μαυροκεφαλίδη (14 πόντοι) και Τζαμάλ Τζόουνς (12 πόντοι και 8 ριμπάουντ) είχε οδηγήσει τους Νικαιώτες στην επικράτηση ενώ από την άλλη πλευρά ο Τζόνι Μπερχανεμέσκελ είχε 13 πόντους και έξι ριμπάουντ.

Στην Πάτρα συναντιούνται δύο από τις ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος, ο Προμηθέας με τον Ηφαιστο με τους Πατρινούς να έχουν χάσει τον Οκτάβιους Ελις (πήγε στον Ολυμπιακό) και να έχουν ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του, τον πρώην σέντερ του Κολοσσού Μάρβιν Τζόουνς ενώ πήραν και τον Αμερικανό φόργουορντ Τζέιμς Μπέλ.

Η ήττα της προηγούμενης αγωνιστικής στη Ρόδο ήταν η δεύτερη συνεχόμενη και συνολικά έκτη για τον Προμηθέα την ώρα που ο Ηφαιστος νικούσε με ανατροπή το Λαύριο χάρις σε νικητήριο τρίποντο του Μιχάλη Πελεκάνου.
Οι Πατρινοι είχαν νικήσει στη Λήμνο 75-72 με πρωταγωνιστές τους Λάνγκστον Χολ (13π., 8 ασιστ) και Ολεξάντερ Λίποβι (18π.) καθώς και τον Δημήτρη Αγραβάνη (12π.).
Ενώ για τον Ηφαιστο ο Μάριο Λιτλ είχε 14 πόντους και ο Τζέρι Σμιθ 13.

Στην περσινή σεζόν οι δύο ομάδες νίκησαν στα παιχνίδια που έγιναν στις έδρες τους. Σε εκείνο του “Δ.Τόφαλος” εκεί όπου θα γίνει και το μεθαυριανό, ο Προμηθέας δυσκολεύτηκε αλλά “λύγισε” τον Ήφαιστο με 73-68. Είχε ως κορυφαίους τους Λίποβι με 13 πόντους, πέντε ριμπάουντ και έξι ασίστ, Παρκς με 13 πόντους και ισάριθμα ριμπάουντ και Μέιερ με 13 πόντους. Για τον Ήφαιστο ο Έβανς είχε 12 πόντους, 10 ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ ενώ ο Μπρέιζελτον είχε 14 πόντους.

Στο Λαύριο, η ομώνυμη ομάδα και το Περιστέρι ψάχνουν τη νίκη-βάλσαμο μετά τις ήττες – μαχαιριά από Ηφαιστο και ΑΕΚ αντίστοιχα.
Η ψυχολογία του Περιστερίου έχει αλλάξει προς το καλύτερο με την πρόκριση βέβαια στους “16” του Τσάμπιονς Λίγκ.
Στον πρώτο γύρο το Περιστέρι είχε νικήσει άνετα με 88-62. Σε ένα παιχνίδι στο οποίο ο Βασίλης Ξανθόπουλος συμπλήρωσε 500 κλεψίματα καριέρας στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα, ο Στίβεν Γκρέι είχε 23 πόντους, 9/13 σουτ και επτά ασίστ ενώ 12 πόντους είχε ο Μπι Τζέι Μπλέικ. Για το Λαύριο ο Γκλιν Ουότσον είχε 15 πόντους και ήταν ο μόνος που έφτασε σε διψήφιο αριθμό.
Την Κυριακή ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Κολοσσό Ρόδου από τον οποίο είχε γνωρίσει τη συντριβή στο νησί (87-66) στον πρώτο γύρο αλλά από τότε έχουν αλλάξει πολλά και οι Θεσσαλονικείς έχουν τον πρώτο λόγο.
Αρης-Παναθηναϊκός θα παίξουν στις 15 Φεβρουαρίου και ΑΕΚ-Ρέθυμνο στις 26 του μήνα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου:
Σάββατο 1 Φεβρουαρίου

ΚΓ Λαυρίου 15.45 Λαύριο-Περιστέρι (ΕΡΤ Sports / ΕΡΤ Play 2)

ΚΓ Νεάπολης 15.45 Λάρισα-Ιωνικός Ν.
(ΕΡΤ Sports / ΕΡΤ Play 3)

ΚΓ Σοφία Μπεφόν 15.45 Πανιώνιος-Ηρακλής (ΕΡΤ Sports / ΕΡΤ Play 1)

ΚΓ Δ. Τόφαλος 17.45 Προμηθέας Π.-Ήφαιστος Λ. (ΕΡΤ Sports)

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου

ΚΓ ΠΑΟΚ 17.00 ΠΑΟΚ-Κολοσσός Ρ. (ΕΡΤ3).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ