27.6 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Εις το επανιδείν…

Η νέα Basket League θα έχει πολλά νέα πρόσωπα, κάποιες επιστροφές αλλά και αρκετές αποχωρήσεις παικτών που πραγματικά θα μας λείψουν. Παίκτες που στη σεζόν που πέρασε, ξεχώρισαν με τις εμφανίσεις τους, δίνοντας διαφορετικό χρώμα στο Πρωτάθλημα αλλά έχουν ήδη ετοιμάσει τις βαλίτσες τους για άλλες πολιτείες. Αμερικανούς που ελπίζουμε ότι θα δούμε ξανά στα μέρη μας στο μέλλον. Ποιοι είναι αυτοί;

 

ΜΑΙΚ ΤΖΕΙΜΣ

Κατέκτησε δύο τίτλους στην ελληνική Basket League τα προηγούμενα δύο χρόνια με τον Παναθηναϊκό αλλά ο Σεπτέμβρης θα τον βρει στο Μιλάνο. Ο Αμερικανός έβαλε την “υπογραφή” στον τίτλο του πρωταθλητή, έχοντας μέσο όρο 18,4 πόντων στους τελικούς των πλέι οφ. Ο Τζέιμς αποχωρεί έχοντας 13,5 πόντους, 2,5 ριμπάουντ και 3,4 ασίστ στην Basket League στη σεζόν που πέρασε ενώ σε 12 ματς της Ευρωλίγκας είχε 16,2 πόντους, 2,8 ριμπάουντ και 4,1 ασίστ.

 

ΚΡΙΣ ΣΙΝΓΚΛΕΤΟΝ

Εχοντας στο βιογραφικό του δύο Πρωταθλήματα Ελλάδας αποχωρεί και ο Κρις Σίνγκλετον. Ο Αμερικανός φόργουορντ-σέντερ μετακόμισε στη Βαρκελώνη έπειτα από μια παραγωγική διετία με τα πράσινα. Αποχωρεί από την Basket League έχοντας σε αυτήν 67 συμμετοχές, 680 πόντους και 395 ριμπάουντ. Στο Πρωτάθλημα είχε φέτος 9,4 πόντους και 5,39 ριμπάουντ ενώ στην Ευρωλίγκα έδινε στους “πράσινους” 10,3 πόντους και 5,8 ριμπάουντ.

 

Στην Ισπανία ο Ρόμπερτς, στην Ιταλία ο Τζέιμς

 

ΜΠΡΑΙΑΝ ΡΟΜΠΕΡΤΣ

Ο Ολυμπιακός αναζήτησε κάτι διαφορετικό για το backcourt του, όμως ο Ρόμπερτς δεν έμεινε χωρίς δουλειά. Ο Αμερικανός μετά το “opt out” των ερυθρόλευκων, συμφώνησε με την Ουνικάχα Μάλαγα. Στη σεζόν που πέρασε, είχε 8,2 πόντους με 45,5% στα τρίποντα σε 34 παιχνίδια Πρωταθλήματος ενώ στην Ευρωλίγκα έδινε 6,9 πόντους με 43,2% στα τρίποντα.

 

ΤΖΑΜΕΛ ΜΑΚΛΙΝ

Όπως στην περίπτωση Ρόμπερτς, έτσι και σε αυτή του Τζαμέλ ΜακΛίν, ο Ολυμπιακός έψαξε για παίκτη με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο ΜακΛίν θα παίζει στη νέα σεζόν στη Ρωσία με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν. Στη σεζόν που πέρασε, είχε 7,9 πόντους και 4,4 ριμπάουντ σε 35 ματς Πρωταθλήματος. Στην Ευρωλίγκα έδινε κατά μέσο όρο 8,7 πόντους και 4,7 ριμπάουντ.

 

ΤΕΡΑΝ ΠΕΤΕΓΟΥΕΪ

Δεν έμεινε πολύ στα μέρη μας ωστόσο ο Αμερικανός έδειξε εξαιρετικά δείγματα γραφής πρωταγωνιστώντας στην πορεία του ΠΑΟΚ μέχρι την 3η θέση. Αύξησε μάλιστα τους μέσους όρους του στα πλέι οφ και σε σχέση με την κανονική περίοδο από τους 9,4 στους 13,5 πόντους, από τα 2,3 στα 4,1 ριμπάουντ και από τη μία στις 1,63 ασίστ. Με το που τελείωσε το Πρωτάθλημα, τον “άρπαξε” η ιταλική Ντιναμό Σάσαρι.

 

Υπήρξαν συμπαίκτες, υπήρξαν αντίπαλοι αλλά Μο Φαγιέ και Μακένζι Μουρ ετοίμασαν βαλίτσες για άλλα μέρη

 

ΜΟ ΦΑΓΙΕ

Μετά από μια εξαιρετική διετία στην Πάτρα με τον Προμηθέα, ήρθε η στιγμή για τον Μουχάμεντ Φαγιέ να αφήσει την Ελλάδα. Ο Σενεγαλέζος που ετοιμάζεται για το Βελιγράδι και τον Ερυθρό Αστέρα, ήταν ένας από τους “πυλώνες” του παιχνιδιού του Προμηθέα μέχρι την 4άδα της Basket League έχοντας 12,5 πόντους, 5,7 ριμπάουντ, 0,9 ασίστ και 0,7 κοψίματα.

 

ΚΕΒΙΝ ΠΑΝΤΕΡ

Από τους πρωταγωνιστές της πορείας της ΑΕΚ μέχρι τους δύο τίτλους της σεζόν που πέρασε, ο Κέβιν Πάντερ ήταν στα σχέδια της ΑΕΚ ωστόσο η νέα σεζόν θα τον βρει στην Ιταλία. Ο πρώτος σκόρερ της κανονικής περιόδου του BCL με τη Ρόσα Ράντομ, κάτοχος του τίτλο με την ΑΕΚ θα παίξει ξανά στη διοργάνωση αλλά με τη Βίρτους Μπολόνια. Ο Πάντερ είχε με την “ένωση” στο BCL 15,3 πόντους με 41,9% στα τρίποντα ενώ στην Basket League είχε 10,9 πόντους με 35,5% από τα 6,75.

 

ΜΑΙΚ ΓΚΡΙΝ

Ο Αμερικανός που είχε καταλυτικό ρόλο στην ΑΕΚ της σεζόν που πέρασε, είναι από χθες πια παίκτης της γαλλικής Στρασμπούρ. Αποχωρεί με ένα ξεχωριστό επίτευγμα. Ως ο ξένος με τις περισσότερες ασίστ Πρωταθλήματος σε μία ασίστ με την ΑΕΚ, αφού είχε 123 τελικές πάσες, έναντι 121 που είχε μια σεζόν πριν ο Ρόκο Ούκιτς. Ο έμπειρος γκαρντ τελείωσε το Πρωτάθλημα με μέσους όρους 10,6 πόντους, 2,8 ριμπάουντ και 4,39 ασίστ ενώ στο BCL είχε 11,5 πόντους, 2,8 ριμπάουντ και 5 ασίστ.

 

ΜΑΝΙ ΧΑΡΙΣ

Ο MVP του BCL της σεζόν που πέρασε, παραμένει ελεύθερος έχοντας πίσω του πολλά καλά παιχνίδια. Ειδικά στην Ευρώπη αφού παίζοντας στα 18 από τα 20 παιχνίδια της ΑΕΚ, είχε 17,1 πόντους, 5,1 ριμπάουντ, 2,4 ασίστ και 1,9 κλεψίματα. Στην Basket League έδινε κατά μέσο όρο, 12,1 πόντους, 5,6 ριμπάουντ, 2,1 ασίστ και 0,79 κλεψίματα.

 

ΜΑΚΕΝΖΙ ΜΟΥΡ

Ο Αμερικανός “εκτόξευσε” τις “μετοχές” στη διετία που πέρασε μέσα από το ελληνικό Πρωτάθλημα με τον Προμηθέα και το Λαύριο και ειδικά στη δεύτερη. Ήταν άλλωστε ο ηγέτης της ομάδας της Λαυρεωτικής μέχρι την 6άδα της Basket League με εντυπωσιακούς αριθμούς: 17 πόντους (73,4% στις βολές, 56,1% στα δίποντα, 35,7% στα τρίποντα), 5,9 ριμπάουντ, 4,9 ασίστ και 2 κλεψίματα που τον οδήγησαν στο να υπογράψει συμβόλαιο με τη ρώσικη Άβντοντορ Σάρατοβ.

 

ΘΑΝΤ ΜΑΚΦΑΝΤΕΝ

Άλλος ένας παίκτης-ατραξιόν της Basket League που δεν θα βρίσκεται στα μέρη μας στη νέα σεζόν. Ο άνθρωπος που αναμόρφωσε την Κύμη οδηγώντας την μέχρι τα πλέι οφ με 17,7 πόντους, 41,6% στα τρίποντα, 2,9 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1,4 κλεψίματα, θα παίξει στο BCL με την ισπανική Τενερίφη.

 

Στα ιταλικά γήπεδα θα είναι πια αντίπαλοι Κέβιν Πάντερ και Σακίλ Γκούντγουϊν

 

ΤΙ ΤΖΕΪ ΜΠΡΕΙ

Ο Άρης προσπάθησε να τον κρατήσει στην Ελλάδα, όμως ο Αμερικανός σουτέρ θα φορτώνει τα γερμανικά καλάθια με τη Ράστα Φέχτα. Στη σεζόν που πέρασε είχε με τον Κολοσσό 12,1 πόντους με 34,9% στα τρίποντα κι ακόμη 3,3 ριμπάουντ, 3,4 ασίστ και 1,1 κλεψίματα.

 

ΣΤΕΦΑΝ ΜΟΥΝΤΙ

Με τους 391 πόντους του, αναδείχτηκε 1ος σκόρερ της κανονικής περιόδου ενώ “σκαρφάλωσε” μέσα σε μία σεζόν στην 7η θέση των σκόρερ του Ρεθύμνου στην Basket League. Ο μικρός αλλά θαυματουργός Αμερικανός, βρήκε συμβόλαιο στη Τσμόκι Μινσκ Λευκορωσίας αφού πέρασε μία σεζόν με πολύ καλά νούμερα στην Ελλάδα: 15 πόντοι, 2,1 ριμπάουντ, 3,8 ασίστ και 0,9 κλεψίματα.

 

ΣΑΚΙΛ ΓΚΟΥΝΤΓΟΥΪΝ

Ο έτερος Αμερικανός του Ρεθύμνου που κέρδισε μια πρωτιά σε βασική κατηγορία της στατιστικής του Πρωταθλήματος αφού αναδείχτηκε ο κορυφαίος ριμπάουντερ του. Η νέα σεζόν θα τον βρει στην ιταλική Σκαφάτι μετά από μία παραγωγική χρονιά με το Ρέθυμνο. Είχε 11,9 πόντους με 57,6% στα δίποντα, 40,9% στα τρίποντα, 7,4 ριμπάουντ, 1,4 ασίστ και 1 κλέψιμο ανά αγώνα.

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ