21.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βγάλτε τα playbooks σας (pic, vids)

Φτάνουμε στο τέλος του Ιούνη και αρχίζει να συμπληρώνεται το παζλ των προπονητών με τους οποίους θα μπουν στη νέα σεζόν οι ομάδες της Basket League. Με τον Δημήτρη Πρίφτη να είναι από χθες κι επισήμως ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού, ολοκληρώθηκε η πρώτη αλλαγή σε πάγκο της κατηγορίας μετά το τέλος της σεζόν που πέρασε. Είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν από δύο μέχρι και πέντε ακόμη αλλαγές στους πάγκους των 12 ομάδων, ενώ περιμένουμε να μάθουμε και τη 13η που θα συνθέσει τον χάρτη της κατηγορίας της επόμενης σεζόν.

 


Ακλόνητοι στις θέσεις τους

 

 

Όταν ένας προπονητής συνεχίζει στον πάγκο μιας ομάδας από τη μία σεζόν στην άλλη, ένα είναι το σίγουρο. Έκανε καλά τη δουλειά του και άφησε ικανοποιημένους τους ανθρώπους της. Με βάση τα ως τώρα δεδομένα, επτά προπονητές θα συνεχίσουν στις ομάδες στις οποίες έκλεισαν τη σεζόν αλλά είναι πιθανό αυτός ο αριθμός να αυξηθεί. Οι ομάδες της κατηγορίας πάντως δείχνουν μία σχετική σταθερότητα αφού επτά είχαν κρατήσει τους προπονητές τους και στο περσινό καλοκαίρι, όπως δηλαδή στο φετινό.

 


Αυτοί λοιπόν που μένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους είναι...

 


Χρήστος Σερέλης μετράει ήδη 17 χρόνια στον πάγκο του Λαυρίου και θα μπει στον 18ο. Μετά τη σεζόν-όνειρο ως τους τελικούς των πλέι οφ το ερώτημα που μπορεί να τεθεί είναι «τι περισσότερο μπορεί να καταφέρει;». Το Λαύριο έχει μπροστά του εκτός της πρόκλησης της σταθεροποίησης σε ένα υψηλό επίπεδο στην Basket League κι αυτό της Ευρώπης. Μπορεί να μην είναι η πρώτη απόπειρα του, όμως η συμμετοχή στα προκριματικά του FIBA Europe Cup της σεζόν 2018-19 ήταν απλά μία... δοκιμή με τον αποκλεισμό από την Ντνιπρο στη διαφορά πόντων. Με εξασφαλισμένη τη συμμετοχή στους ομίλους του BCL, το Λαύριο έχει μπροστά του μία ακόμη μεγάλη πρόκληση.

 

 


*Ο Άρης Λυκογιάννης ανέλαβε τον ΠΑΟΚ τον Δεκέμβριο με ρεκόρ 1-4 και με την πίεση που δημιούργησε η προηγούμενη σεζόν, να γιγαντώνει τους εφιάλτες του. Βελτίωσε την εικόνα της ομάδας, την οδήγησε άμεσα σε αποτελέσματα, μέτρησε 13 νίκες σε 20 ματς Πρωταθλήματος και έχασε στην παράταση με τον Προμηθέα την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου. Έτσι κέρδισε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων του Δικεφάλου μαζί με ένα συμβόλαιο ως το 2024 που του επιτρέπει να βλέπει μακριά και... ψηλά.

 

 


*Σε μία σεζόν στην οποία οι αλλαγές διαδέχονταν η μία την άλλη, η πρόσληψη του Σωτήρη Μανωλόπουλου προσέδωσε στο Περιστέρι μία νότα... σταθερότητας. Δεν ήταν τόσο οι πέντε νίκες σε 12 ματς Πρωταθλήματος όσο η αίσθηση ότι συμμάζεψε την εικόνα του Περιστερίου που για καιρό δεν γνώριζε κανείς τι μπάσκετ έπαιζε και που ήθελε να φτάσει. Κατάφερε μάλιστα να φτάσει τον Προμηθέα στα όρια του στα προημιτελικά. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το δεδομένα καλό όνομα που έχει δημιουργήσει στην προπονητική διαδρομή του, έδωσαν στον Μανωλόπουλο συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν.

 

 


*Ο Ηλίας Καντζούρης έπεισε και τους δύσπιστους για τις ικανότητες του. Όχι μόνο στο κοουτσάρισμα αλλά και στο rebuilding μιας ομάδας γιατί αυτό χρειάστηκε να κάνει φέτος στον Κολοσσό με 12 νέους παίκτες και χωρίς ούτε έναν παίκτη από την προηγούμενη σεζόν. Έπεσε διάνα στους περισσότερους ξένους, βρίσκοντας λαβράκια τύπου Καντέρ, Άρτις, Άντριτς, πόνταρε σε σταθερές ελληνικές αξίες τύπου Ξανθόπουλου και Ζάρα και οδήγησε τον Κολοσσό στα πλέι οφ. Το εμπόδιο του τρομερού Λαυρίου αποδείχτηκε ανυπέρβλητο όμως αν ο φετινός Κολοσσός μπορούσε να έχει καλύτερο αποτέλεσμα στα παιχνίδια που κρίθηκαν με διαφορές ως πέντε πόντους (έχασε επτά παιχνίδια), η ιστορία της σεζόν θα μπορούσε να γραφτεί διαφορετικά. Ο Καντζούρης όμως κέρδισε με το σπαθί του την ανανέωση του συμβολαίου του.

 

 


*Ο Ηρακλής θύμιζε κάτι από το φετινό Περιστέρι. Αρκετές αλλαγές χωρίς συγκεκριμένο σκεπτικό και χωρίς κάποια στόχευση. Το αρχικό πλάνο με τον Ζιάγκο εγκαταλείφθηκε νωρίς και στη συνέχεια οι «κυανόλευκοι» έψαξαν μέσα από αλλαγές ένα καλύτερο πρόσωπο. Το βρήκαν προς το τέλος της σεζόν με την παρουσία του Θανάση Σκουρτόπουλου που μπορεί να μην είχε έναν καλό απολογισμό αποτελεσμάτων -είχε ρεκόρ 2-7 στο Πρωτάθλημα και αποκλείστηκε στο Κύπελλο από τον ΠΑΟΚ- μπορεί να μην οδήγησε τον Ηρακλή στα πλέι οφ, όμως έδειξε ότι μπορεί να χτίσει κάτι νέο και σίγουρα καλύτερο στο Ιβανώφειο. Έτσι υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

 

 

 


*Στη λίστα αυτών που κράτησαν τις δουλειές τους, ανήκει και ο Νίκος Παπανικολόπουλος. Πιστώθηκε το γεγονός ότι η Λάρισα κατάφερε να μείνει στην Basket League σε μία σεζόν με αρκετά προβλήματα. Το έκανε με πέντε νίκες σε 16 παιχνίδια Πρωταθλήματος και παρότι χρειάστηκε από κάποιο σημείο να παίξει χωρίς τον ποιοτικότερο παίκτη της ομάδας (Τζέιμς Ουέμπ) αλλά και τον ηγέτη της (Τζέρι Σμιθ). Θα συνεχίσει στον Κάμπο μιλώντας για «κίνητρο και ακέραιους χαρακτήρες».

 


*Μάλλον αυτονόητο είναι για τον πρωταθλητή της Α2 Απόλλωνα Πάτρας, ότι θα εμφανιστεί στην Basket League με τον προπονητή που τον οδήγησε σε αυτήν και που σε τελική ανάλυση δεν είναι... όποιος κι όποιος αλλά ένα δικό του παιδί, ο Νίκος Βετούλας. Ο κάποτε «mr.Assist» του Πρωταθλήματος πέρασε τρία χρόνια στον πάγκο του Απόλλωνα στην Basket League στην τριετία 2012-15 με αξιοσημείωτες πορείες μέσα από τις οποίες τον οδήγησε δύο φορές στα πλέι οφ (2013 και 2014) και συνολικό ρεκόρ 32-50.

 

 

 

Ο Πρίφτης και οι άλλοι

 


Επτά από τις 12+1 θέσεις προπονητών της Basket League της νέας σεζόν έχουν βρει από νωρίς λοιπόν τους κατόχους τους. Στην πορεία προκύπτουν και οι υπόλοιποι 6+1. «+1» γιατί υπάρχει η εκκρεμότητα των πλέι οφ της Α2 που θα αναδείξει τη 13η ομάδα του νέου Πρωταθλήματος. Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους πέντε;

 


*Έχοντας «τρέξει» και το τυπικό κομμάτι της συμφωνίας του με τον Παναθηναϊκό, με τη χθεσινή ανακοίνωση δηλαδή που τον κατέστησε κι επίσημα προπονητή των «πράσινων» για τρία χρόνια, ο Δημήτρης Πρίφτης είναι το πρώτο... new entry. Ο Παναθηναϊκός που έχει συνηθίσει πια αυτές τις συχνές διαδοχές στον πάγκο του, δίνει τα ηνία σε έναν προπονητή που δοκιμάστηκε στο ελληνικό Πρωτάθλημα αλλά όχι σε ομάδα με αυτονόητη την υποχρέωση για... επιτυχία (Καβάλα, Ίκαρος, Κολοσσός, Άρης) αλλά και στο εξωτερικό (Ούνικς).

 

 


Αν για τον Παναθηναϊκό η κατάσταση είναι ξεκάθαρη, το ίδιο δεν συμβαίνει με τις υπόλοιπες τέσσερις ομάδες της κατηγορίας...

 


*Την ώρα που παλεύει να βάλει σε μία σειρά και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αίφνης μοιάζουν να γίνονται βουνό, η ΑΕΚ θα πρέπει να φτιάξει και μία ομάδα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τις προσδοκίες και το μέγεθος της. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αποφασίσει με ποιον θα τραβήξει τον δρόμο και φαίνεται ότι αυτό έχει γίνει, με την επιλογή του Στέφανου Δέδα που μπορεί στην Ελλάδα -σε επαγγελματικό επίπεδο- να δούλεψε μόνο ως ασίσταντ αλλά από το 2015 τα κατάφερε περίφημα ως πρώτος κόουτς στην Τουρκία (Γκαζιαντέπ, Μπαχτσεσεχίρ) και το Ισραήλ (Χάποελ Χολόν). Εφόσον βρεθεί ο τρόπος με τη Χολόν, θα επαναπατριστεί και να αναλάβει μια δουλειά περιζήτητη αλλά και δύσκολη.

 


*Περιζήτητη, δύσκολη αλλά με λιγότερα «αλλά και αν» δουλειά είναι αυτή του Προμηθέα. Μετά την απόφαση του Μάκη Γιατρά να μην συνεχίσει, οι Αχαιοί θα πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο τέταρτος προπονητής στην ιστορία τους στην Basket League αφού τράβηξε τον δρόμο του στην κατηγορία μόνο με τους Βετούλα, Αγγέλου και Γιατρά.

 

 


*Όπως για την ΑΕΚ έτσι και για τον Άρη αυτά που έχουν προτεραιότητα είναι άλλα θέματα από εκείνο του προπονητή. Πως θα μπορούσε να αρχίσει τον σχεδιασμό του χωρίς να γνωρίζει τι θα γίνει με τα ΒΑΝ; Για την ομάδα της Θεσσαλονίκης προτεραιότητα και όχι μόνο για ηθικούς λόγους, έχει ο Σάββας Καμπερίδης κάτι που επιβεβαίωσε χθες ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Λευτέρης Αρβανίτης. Η εγγυητική, η αδειοδότηση και τα ΒΑΝ είναι αυτά που πηγαίνουν πίσω το συγκεκριμένο θέμα που θα περιμένει μέχρι να γίνει πιο ξεκάθαρη και καλύτερη η κατάσταση. Αυτό άλλωστε είχε επισημάνει πριν από καιρό και ο ίδιος ο Καμπερίδης...

 

 


*Στη λίστα των ομάδων των οποίων η δουλειά του προπονητή παραμένει διαθέσιμη, ανήκει και ο Ιωνικός. Η ομάδα της Νίκαιας προχώρησε πρόπερσι με Κουφό, Μάγειρα, Βετούλα και Κουταλιανό και στη σεζόν που πέρασε με Κουφό, Αγγέλου και Τσίκληρα. Δεν έχει βρει δηλαδή ακόμη σταθερότητα στον πάγκο της αλλά με τη συμμετοχή στα πρόσφατα πλέι οφ, αυτόματα βάζει ψηλά τον πήχη.

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ