19.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Euroleague οδηγός: Στην τελική ευθεία για την πρόκριση (vids)

Η Ευρωλίγκα έφτασε στην τελική της ευθεία και το Basketa.gr παρουσιάζει όλα τα δεδομένα για 11 ομάδες, που συνεχίζουν στην περιπέτεια για την πρόκριση.

Είναι η ώρα για το κομμάτι της χρονιάς, που κάθε μπασκετικός λατρεύει. Εκείνο, όπου οι ομάδες μπαίνουν… σαν λιοντάρια στην αρένα, διεκδικώντας στις τελευταίες αγωνιστικές το μερίδιο, που τους αναλογεί στην Ευρωλίγκα, είτε πρόκειται για την πρόκριση είτε για το πλεονέκτημα έδρας, ώστε να αρχίσει να συμπληρώνεται το «παζλ» των ισχυρότερων, στο δρόμο του Final Four.

Στην ίσως πιο ανταγωνιστική διοργάνωση, που έχουμε παρακολουθήσει, μιας και σε 30 αγωνιστικές μόνο μία ομάδα (Μπαρτσελόνα) έχει καταφέρει να εξασφαλιστεί μαθηματικά, υπάρχουν άλλες 11 που για τέσσερα ή πέντε ακόμη ματς θα μπουν για αναμετρήσεις «αίμα και άμμος».

Το Basketa.gr παρουσιάζει τα δεδομένα που υπάρχουν και απαριθμεί τις πιθανότητες για τις ομάδες, που θα συμπληρώσουν την οκτάδα.

Αυτοί που πρέπει… να αυτοκτονήσουν

Πριν προχωρήσουμε στις ομάδες, που «καίγονται» αυτή τη στιγμή για την πρόκριση και κάθε τους παιχνίδι είναι ένας «τελικός», ας κάνουμε μια αναφορά και σε όσες δεν έχουν εξασφαλιστεί μαθηματικά, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα βρεθούν στην οκτάδα και θα διεκδικήσουν, λογικά, πλεονέκτημα έδρας. Εν ολίγοις, θα περάσουν εκτός απίστευτου απροόπτου, αφού όλες έχουν 19 νίκες και χρειάζονται, μάλλον, μία για να είναι βέβαιες.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (19-10)

Η ΤΣΣΚΑ αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ως δεύτερη, καθώς έχει ρεκόρ 19-10, χρωστώντας ματς με τον Παναθηναϊκό, που θα λειτουργήσει ως «άσος στο μανίκι», αν έχει μαθηματικό πρόβλημα, αφού τα ματς των «πρασίνων» με τους Μοσχοβίτες και τη Ζενίτ είναι τα τελευταία χρονικά στην κανονική περίοδο. Πριν από το «τριφύλλι», όμως, οι παίκτες του Ιτούδη έχουν ένα θεωρητικά εύκολο πρόγραμμα, αφού θα υποδεχθούν τον Ερυθρό Αστέρα, την Χίμκι και τη Βιλερμπάν, ομάδες αποκλεισμένες και ποιοτικά σαφώς κατώτερες. Μοναδική δύσκολη αποστολή είναι στην Αγία Πετρούπολη με τη Ζενίτ για την 32η αγωνιστική, κάτι που σημαίνει πως το 4/5 μπορεί άνετα να έρθει.

Πρόγραμμα: Ερυθρός Αστέρας, Ζενίτ (*), Χίμκι, Βιλερμπάν, Παναθηναϊκός (εξ’ αναβολής)

Αναντολού Εφές (19-11)

Περνάμε στην Εφές, η οποία έκανε την ολική επαναφορά, βρίσκεται τώρα στο 19-11 ζητώντας το πλεονέκτημα, αλλά «καίγεται» να κερδίσει σε πρώτη φάση τον Παναθηναϊκό. Αν η 25η Μαρτίου «βαφτεί τουρκική», τότε η 20ή νίκη λογικά θα σημάνει πρόκριση, αλλά αν αυτό δε γίνει, τότε οι παίκτες του Αταμάν ενδέχεται να ανησυχήσουν σοβαρά, καθώς μετά έχουν να παίξουν εκτός έδρας με Ρεάλ, Μπασκόνια και Αρμάνι, που θα διεκδικούν είτε πρόκριση είτε πλεονέκτημα έδρας. Ακόμη και με τέσσερις σερί ήττες, βέβαια, έχουν ακόμη πλεονέκτημα για την πρόκριση, αλλά σίγουρα δε θα ήθελαν να παίζονται όλα μέχρι τελευταία στιγμή.

Πρόγραμμα: Παναθηναϊκός, Ρεάλ (*), Μπασκόνια (*), Αρμάνι (*)

Αρμάνι Μιλάνο (19-11)

Οι Ιταλοί βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με την Εφές και το θετικό για εκείνους είναι, ότι σε περίπτωση που παλεύουν για κάτι την τελευταία αγωνιστική, ενδεχομένως την τετράδα, τους υποδέχονται στο Μιλάνο, έχοντας πάρει και «διπλό» στην Πόλη. Πρώτα, όμως, πρέπει να πάρουν και κάποιο «διπλό», για να έχουν την ησυχία τους, έχοντας να περάσουν από Βιτόρια, Βελιγράδι και ΟΑΚΑ. Το θετικό είναι, ότι Ερυθρός Αστέρας και Παναθηναϊκός δεν έχουν βαθμολογικό κίνητρο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα εμφανιστούν αδιάφοροι και το σύνολο του Μεσίνα δεν πρέπει να πέσει σε τέτοια «παγίδα».

Πρόγραμμα: Μπασκόνια (*), Ερυθρός Αστέρας (*), Παναθηναϊκός (*), Αναντολού Εφές

Μπάγερν Μονάχου (19-11)

Η νίκη επί της Εφές και η τάπα του Γκιστ στο τέλος είναι από «χρυσάφι» για την Μπάγερν, που πήγε στο μαγικό αριθμό «19», ο οποίος αποτελεί ένα πρώτο «μαξιλαράκι» ασφαλείας έναντι των άλλων διεκδικητών της πρόκρισης, οι οποίοι θα παίζουν «με το μαχαίρι στα δόντια». Κι αυτό, γιατί το πρόγραμμα επιφυλάσσει επισκέψεις σε Βαλένθια και Βαρκελώνη, ενώ αναμένονται «μάχες» με Φενέρ και Ζαλγκίρις στο Μόναχο, όπου πάντως και μόνο οι εντός έδρας νίκες αρκούν όχι μόνο για την πρόκριση, αλλά ενδεχομένως και για την τετράδα.

Πρόγραμμα: Βαλένθια (*), Φενέρ, Ζαλγκίρις, Μπαρτσελόνα (*)

Οι «μονομάχοι»

Μετά τις τέσσερις ομάδες, που είναι σχεδόν εξασφαλισμένες και, αν προσέξουν τα νώτα τους, δε θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, βρίσκουμε το… τρενάκι του τρόμου. Επτά ομάδες που, είτε με περισσότερες είτε με λιγότερες πιθανότητες, θα παλέψουν με όλες τις δυνάμεις τους, για ένα από τα εισιτήρια των playoffs, ακολουθώντας τη μοναδική ομάδα που έχει περάσει μαθηματικά, ήτοι την Μπαρτσελόνα, και προσπαθώντας φυσικά να την αποφύγουν, μιας και λογικά θα πάρει την πρωτιά. Προς το παρόν, βέβαια, το πιο σημαντικό είναι η πρόκριση και καθένας ξεκινά από διαφορετική αφετηρία.

Φενέρμπαχτσε (18-12)

«Έχουμε έναν τελικό με την Φενέρ την επόμενη εβδομάδα», είπε ο Κώστας Σλούκας μετά το «διπλό» του Ολυμπιακού με την Άλμπα. Και για τους Τούρκους, όμως, είναι σπουδαίας σημασίας ο αγώνας, αφού με ένα «διπλό» αγκαλιάζουν την πρόκριση, έχοντας ήδη μια καλή παρακαταθήκη έναντι των διωκτών τους με 18 νίκες. Στη συνέχεια, μάλιστα, πηγαίνουν και στο Μόναχο, ενώ στο τέλος υποδέχονται Μπάρτσα και Ρεάλ, σε τέσσερις αγώνες πολύ απαιτητικούς, όπου θέλουν τουλάχιστον μια νίκη, για να νιώθουν ασφαλείς, αφού θα είναι δύσκολο ομάδες με 16 νίκες να κάνουν το 4/4 και να τους περάσουν, χωρίς φυσικά να αποκλείεται κάτι. Με δύο νίκες εννοείται, ότι εξασφαλίζονται.

Πρόγραμμα: Ολυμπιακός (*), Μπάγερν (*), Μπαρτσελόνα, Ρεάλ

Ρεάλ Μαδρίτης (17-13)

Η δύσκολη αυτή χρονιά έχει δείξει, ότι ίσως η «Βασίλισσα» θα έπρεπε σύντομα να περάσει σε μια νέα εποχή, αφού η «παλιά φρουρά» έχει πια ταβάνι και η ανανέωση χρειάζεται. Ακόμη κι έτσι, όμως, η Ρεάλ παραμένει ανταγωνιστικότατη και, αν προκριθεί στη δεύτερη τετράδα, τότε ίσως θα πρόκειται για μία από τις πιο ισχυρές ομάδες με μειονέκτημα που έχουμε συναντήσει στην ιστορία της διοργάνωσης. Οι εντός έδρας αγώνες με Εφές και Ολυμπιακό θα μπορούσαν να δώσουν σιγουριά, ενώ και η έξοδος στη Γαλλία προσφέρεται για ένα «διπλό» με τη βαθμολογικά αδιάφορη Βιλερμπάν, χωρίς να χρειαστούν οι παίκτες του Λάσο να αγχωθούν στην Πόλη στο φινάλε.

Πρόγραμμα: Βιλερμπάν (*), Εφές, Ολυμπιακός, Φενέρ (*)

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (16-13)

Να που οι δύο αναβολές του αγώνα με τον Παναθηναϊκό είναι προς όφελος των παικτών του Τσάβι Πασκουάλ, καθώς αφού κατάφεραν με τις ήττες με Ολυμπιακό-Μπασκόνια, με τον τρόπο που συνέβησαν, να βάλουν τους εαυτούς τους σε μπελάδες, τουλάχιστον θα έχουν τον τελευταίο λόγο για την πρόκριση, αν χρειαστεί. Και νωρίτερα, όμως, το πρόγραμμα τους σώζει θεωρητικά, αφού η μόνη έξοδος είναι στη Μόσχα με την κάκιστη Χίμκι, ενώ υποδέχονται ΤΣΣΚΑ, Βιλερμπάν και Μακάμπι. Δημιουργούνται, έτσι, οι προϋποθέσεις μέχρι και για ένα 5/5 για μια φυσιολογική αγωνιστικά Ζενίτ, που φτάνοντας στις 21 νίκες ίσως να έπιανε και τετράδα από το «παράθυρο», αλλά ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της μας κάνει να κρατάμε μικρό καλάθι.

Πρόγραμμα: Χίμκι (*), ΤΣΣΚΑ, Βιλερμπάν, Μακάμπι, Παναθηναϊκός (εξ’ αναβολής)

Μπασκόνια (16-14)

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς παραδίδει… μαθήματα για ακόμη μια φορά και μια «καραβιά» από παίκτες θα κάνουν καριέρα, έχοντας περάσει από τις δικές του «δικτατορικές» διδαχές. Το «διπλό» στην Αγία Πετρούπολη κρατά γερά την Μπασκόνια στο παιχνίδι της πρόκρισης, με το πρόγραμμα να μην είναι απαγορευτικό, αλλά να έχει τις απαιτήσεις του. Κι αυτό, γιατί υποδέχεται Αρμάνι και Εφές, που θα διεκδικούν επίσης κάτι, είτε πρόκειται να γλιτώσουν είτε να πάρουν ένα καλό πλασάρισμα, ενώ η επίσκεψη στο ΟΑΚΑ δε θα βρει αδιάφορο τον Παναθηναϊκό, όπως το ίδιο ισχύει και για το ταξίδι στη Βαλένθια.

Πρόγραμμα: Αρμάνι, Παναθηναϊκός (*), Εφές, Βαλένθια (*)

Βαλένθια (16-14)

Ούτε γάτα, ούτε ζημιά στη Μόσχα με την Χίμκι για τις «Νυχτερίδες», που μάλιστα έχουν αρκετά καλό πρόγραμμα, για να διεκδικήσουν μέχρι κι ένα 4/4 με πιθανή πρόκριση στο «φώτο φίνις». Συγκεκριμένα, υποδέχονται Μπάγερν, Ολυμπιακό και Μπασκόνια, ενώ η μοναδική εκτός έδρας αποστολή είναι στο Βερολίνο με μια βαθμολογικά κενή από κίνητρο Άλμπα, την οποία έχει του χεριού της. Μπορεί να πρόκειται, δηλαδή, για την ομάδα που έχει περισσότερες πιθανότητες να «τρυπώσει» στην οκτάδα, κάνοντας την ανατροπή.

Πρόγραμμα: Μπάγερν, Ολυμπιακός, Άλμπα (*), Μπασκόνια

Ζαλγκίρις (15-15)

Οι Λιθουανοί θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο απειλητικοί, αν δεν έχαναν από την Αρμάνι, σε μια ήττα ίσως καταδικαστική. Με 16 νίκες και τρεις εντός έδρας αγώνες με Μακάμπι, Άλμπα και Παναθηναϊκό, θα έθεταν σοβαρή υποψηφιότητα, παίζοντας τη μεγάλη «ζαριά» στο Μόναχο. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, με το πρόγραμμα να τους βοηθά, θα διεκδικήσουν τις δικές τους πιθανότητες.

Πρόγραμμα: Μακάμπι, Άλμπα, Μπάγερν (*), Παναθηναϊκός

Ολυμπιακός (14-16)

Με το «μπάχαλο» που προκλήθηκε από τα αποτελέσματα της 30ής αγωνιστικής, οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν σε σημείο με το «διπλό» του Βερολίνου να ελπίζουν μαθηματικά. Είναι, βέβαια, πολύ πιο πίσω από τους άλλους διεκδικητές, αλλά το πρόγραμμα τους δίνει τη δυνατότητα τουλάχιστον να δείξουν μαχητικότητα και να αποκλειστούν αξιοπρεπώς, έχοντας να υποδεχθούν Φενέρ και Χίμκι. Οι αποστολές σε Βαλένθια και Μαδρίτη, βέβαια, αν δε συμβεί κάτι συγκλονιστικό και πάρουν δύο «διπλά», αποτελούν «εμπόδιο» σε κάθε φιλοδοξία για ολική επαναφορά.

Πρόγραμμα: Φενέρ, Βαλένθια (*), Ρεάλ (*), Χίμκι

Τα φαβορί της πρόκρισης και οι πιθανές εκπλήξεις

Σε θεωρητικό επίπεδο, οι ομάδες που έχουν 17-19 νίκες έχουν αυτή τη στιγμή τον πρώτο λόγο, καθώς οι 20 νίκες, που βρίσκονται κοντά, λογικά θα δίνουν την πρόκριση, με τις 19 να χρειάζονται μάλλον και κάποιες ισοβαθμίες, τις οποίες σύντομα θα δούμε, πλησιάζοντας προς το τέλος.

Πέραν των ομάδων με τις 19 νίκες, που λογικά θα πάρουν το εισιτήριο τους με έστω μία νίκη, η Φενέρ είναι αρκετά τυχερή προς το παρόν, βάσει προγράμματος, που έχει 18, διαθέτοντας πιθανότατα τη δυνατότητα με 2/4 να τα καταφέρει, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Ρέαλ, που επιπλέον έχει την προσωπικότητα και το «ειδικό βάρος» να επιβληθεί.

Αν πάρουμε, λοιπόν, ως δεδομένο πως μαζί με αυτές τις δύο ομάδες έχουν επτά θέσεις εξασφαλισμένες, το θέμα είναι το ποιος θα πάρει το όγδοο. Δίνουμε το προβάδισμα στη Ζενίτ, λόγω προγράμματος, αλλά δεν ξεγράφουμε και τη Βαλένθια για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Αμφότερες οι ομάδες μπορούν να πετύχουν το απόλυτο και, αν το κάνουν, τότε δεν αποκλείεται να «πετύχει» η Βαλένθια την Φενέρ και τη Ρεάλ στις 20 νίκες, διαθέτοντας μάλιστα το 4/4 εναντίον τους.

Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι η Βαλένθια έχει και την ισοβαθμία με τη Ζενίτ, ενώ υποδέχεται την Μπασκόνια έχοντας να καλύψει ήττα μόνο ενός πόντου. Δικαίως, επομένως, θα αποτελέσει το «μαύρο άλογο» σε αυτή την τελική ευθεία, ικανό να κάνει την έκπληξη.

(*) Εκτός έδρας αγώνες



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ