23.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Παγκόσμιο Κύπελλο (2ος όμιλος): Οι Λατίνοι, η «Αρκούδα» και οι «Τίγρεις»

Η γιορτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου πλησιάζει και το Basketa.gr σας ταξιδεύει... στην Κίνα, παρουσιάζοντάς σας όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στο τουρνουά.

Ας δούμε ποιες είναι οι ομάδες του 2ου ομίλου (Γουάν)...

Αργεντινή: Έχει μια κληρονομιά να υπερασπιστεί

Η σπουδαία «Αλμπισελέστε» έχει γράψει μεγάλη ιστορία την τελευταία 20ετία στο παγκόσμιο μπάσκετ με τίτλους και διακρίσεις στις μεγαλές διοργανώσεις. Η παλιοπαρέα… έχει πάρει σύνταξη στο μεγαλύτερο μέρος της, αλλά κρατά τη «μαγιά» της ακόμη ο Λουίς Σκόλα, μια από τις αγαπημένες μορφές από μπασκετμπολίστες που ξεχώρισαν με τα χρώματα μιας εθνικής ομάδας. Όπως και η χώρα του είναι πάντοτε μια συμπαθέστατη δύναμη, αν και μας έχει «πληγώσει» στο παρελθόν. Όλα αυτά καλείται να τα υπεραπιστεί, με το νέο της «αίμα» για το μέλλον (Καμπάτσο, Ντεκ κλπ).

Το αστέρι

Ο Λουίς Σκόλα είναι η προσωπικότητα που όλοι εντοπίζουμε σε πρώτο βαθμό, θαυμάζοντας την όρεξή του να παίζει για την Εθνική μέχρι τα 40. Τα ηνία της ηγεσίας, όμως, έχουν περάσει πια στον Φακούντο Καμπάτσο, που μετά από μια εξαιρετική χρονιά στη Ρεάλ, που την οδήγησε εκ νέου στον τίτλο, καλύπτοντας και το κένο του Λούκα Ντόντσιτς, θέλει να δείξει πως θα κάνει το ίδιο στην Εθνική, αντικαθιστώντας το «ιερό τέρας» που ακούει στο όνομα του Μανού Τζινόμπιλι.

Ο προπονητής

Ανέλαβε την ομάδα μετά την απόλυτη αποτυχία του 2014 και σταδιακά την φέρνει ξανά σε μονοπάτι κορυφής. Στα προκριματικά την πέρασε… αέρα παρά και τις απουσίες, ενώ τώρα έχει μπροστά του μια διετή μεγάλη πρόκληση, αν συμπεριλάβουμε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Πρόβλεψη

Έτσι όπως έτυχε η κλήρωση, η απουσία από την οκτάδα θα είναι αποτυχία. Όχι ότι δεν υπάρχουν καλοί αντίπαλοι, αλλά μια πενταετία μετά την ντροπιαστική 11η θέση της Ισπανίας, η ομάδα είναι ικανή ξανά για κάτι καλό.

Ρωσία: Από τη Θεσσαλία… με αγάπη

Η «Αρκούδα» έρχεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο αδύναμη μεν, αλλά έχοντας από το περασμένο Ευρωμπάσκετ την «υπογραφή» του προπονητή της. Με μόνο σούπερ σταρ τον Αλεξέι Σβεντ, ο Σεργκέι Μπαζάρεβιτς κατάφερε ύστερα από χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών σε συλλόγους, να τα καταφέρει ως ομοσπονδιακός τεχνικός. Με μερικούς από τα πρόσφατα… καλά χρόνια, ελπίζει ξανά να κάνει μια υπέρβαση.

Το αστέρι

Ο Σεργκέι Καράσεφ έχει μια μοναδική ευκαιρία να διαπρέψει. Με απόντες τον Σβεντ και τον Μοζγκόφ, είναι εκείνος που θα αναδειχθεί σε ηγετική φιγούρα και αυτό το τουρνουά μπορεί να είναι κι εκείνο που θα τον βάλει πιο έντονα στον μπασκετικό «χάρτη» της Ευρώπης.

Ο προπονητής

Ο… Πανανίδης εκ Βόλου ορμώμενος, ή αλλιώς Σεργκέι Μπαζάρεβιτς, είχε τον τρόπο το 2017 να φέρει την ομάδα στην τετράδα, κάνοντας τρομερή υπέρβαση. Τώρα, όμως, του λείπουν Σβεντ και Μοζγκόφ. Μπορεί να επαναλάβει ένα μικρό «θαύμα»;

Πρόβλεψη

Είναι αλήθεια, ότι όσο αισιόδοξοι κι αν είναι οι Ρώσοι, βασιζόμενοι στα πεπραγμένα του Ευρωμπάσκετ και των προκριματικών, η κατάσταση μοιάζει περιορισμένη. Η Αργεντινή είναι πάλι ισχυρή και η Νιγηρία… έρχεται με φόρα, οπότε αυτό που μπορεί να υποσχεθεί για αρχή, είναι να παλέψει.

Νιγηρία: Ώρα να διαπρέψει μια αφρικανική ομάδα

Η Νιγηρία έρχεται να παρουσιάσει ένα σύνολο με πολλές υποσχέσεις για αυτό το Μουντομπάσκετ. Τα οικονομικά προβλήματα με τη διαμονή, το ταξίδι και τη διατροφή λύθηκαν, καθώς θα ήταν κρίμα μια τόσο δυνατή να… κολλήσει στην αδράνεια της Επιτροπής Αθλητισμού. Με παίκτες γεμάτους παραστάσεις στο ΝΒΑ και τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, φαίνεται να είναι μια αφρικανική ομάδα, που επιτέλους μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Το αστέρι

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον εδώ και χρόνια NBAer Αλ-Φαρούκ Αμίνου, ή τον γνωστό μας από τη θητεία του στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε, Έκπε Ούντο. Ναι, αλλά δεν μπορούμε να μην ξεχωρίσουμε τον Σταν Οκόγιε, που έκανε μια απίθανη χρονιά στην Ισπανία, έφερε στα playoffs στην 4η θέση… από το πουθενά τη Σαραγόσα. Μόνο και μόνο για αυτά που έκανε, πρέπει να πάρει δικαιωματικά τη θέση του ηγέτη.

Ο προπονητής

Ο Αλεξάντερ Νουόρα έχει για πρώτη φορά στην προπονητική του καριέρα μια πραγματική πρόκληση. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, με θητεία στο Κάπε Βέρντε. Έφερε την ομάδα… δια περιπάτου στην Κίνα και φαίνεται να ξέρει πώς να την οδηγήσει ψηλά.

Πρόβλεψη

Αυτή η ομάδα θα είναι κρίμα να μην καταφέρει κάτι σπουδαίο. Όλοι μαζί, βέβαια, δεν έχουν αγωνιστεί σε τόσο μεγάλο τουρνουά σαν το Μουντομπάσκετ, αλλά ο στόχος της οκτάδας είναι ανοικτός. Όχι και εγγυημένος, ασφαλώς.

Κορέα: Θα ζήσει το ταξίδι, μην την υποτιμήσετε!

Η Κορέα προχώρησε άνετα μέχρι τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, παίρνοντας τη 2η θέση στον όμιλό της στα προκριματικά, πίσω μόνο από την ισχυρή Αυστραλία και θριάμβευσε στο στοίχημά της. Στον όμιλο που έπεσε, βέβαια, δύσκολα μπορεί να κάνει την έκπληξη, αλλά για όσους έριξαν έστω μια ματιά στους αγώνες των παραθύρων, θα είναι επικίδυνη για όποιον τη θεωρήσει εύκολο «εμπόδιο».

Το αστέρι

Ο Ρικάρντο Ράτλιφ είναι ο βασικός λόγος, που η ομάδα βρίσκεται σε αυτή τη διοργάνωση. Μόλις έγινε ο «νατουραλιζέ» παίκτης της, την «εκτόξευσε» στην Ήπειρό της και την οδήγησε μέχρι το Μουντομπάσκετ. Τον λες και εθνικό ήρωα.

Ο προπονητής

Ο Χουρ Γιάε είναι μια σημαντική προσωπικότητα στο μπάσκετ της Κορέας, κατέχοντας το ρεκόρ πόντων σε έναν αγώνα για την ίδια, με 54 απέναντι στην Αίγυπτο στο Μουντομπάσκετ του 1990. Ας δούμε και… τι ψάρια πιάνει ως προπονητής, όντας ήδη 4 χρόνια στην Εθνική.

Πρόβλεψη

Και μόνο που έφτασε εδώ η Κορέα, είναι σπουδαία επιτυχία. Θα είναι επικίνδυνη αν δεν προσέξει κάποιος από τους άλλους 3, αλλά εξαιρετικά δύσκολα μπορεί να κάνει μια έκπληξη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ