22.7 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ολυμπιακός – Μπασκόνια: Για μία νέα αρχή (vids)

O Oλυμπιακός ξεκινάει τη μετά Σπανούλη εποχή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, θέλοντας ένα καλό ποδαρικό απέναντι στη λαβωμένη Μπασκόνια, και το Basketa.gr παρουσιάζει το προφίλ των δύο αντιπάλων.

Η τελευταία εβδομάδα είναι σίγουρο πως για τον Ολυμπιακό κινείται απόλυτα σε ρυθμούς Βασίλη Σπανούλη. Λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνέντευξη τύπου του σημαντικότερου παίκτη στην ιστορία του μπασκετικού τμήματος του συλλόγου, το όνομα του Σπανούλη παίζει παντού. Ο παλαίμαχος - πλέον - γκαρντ δίνει τηλεοπτικές συνεντεύξεις, βλέπει αφιερωματικά ντοκιμαντέρ να ανεβαίνουν στον αέρα, αναμνήσεις από τα αγωνιστικά του χρόνια αλλά και συζητήσεις για το επόμενο του βήμα να "ξεφυτρώνουν" σε κάθε γωνιά του διαδικτύου.

Όμως την ίδια ώρα, η ομάδα με την οποία ταυτίστηκε, ο Ολυμπιακός, δίνει τον πρώτο αγώνα του στο νέο πρωτάθλημα της Ευρωλίγκας. Οι "ερυθρόλευκοι" ως αρχηγό δεν έχουν τον Βασίλη Σπανούλη αλλά τον Γιώργο Πρίντεζη και απόψε (21:00 - Novasports Prime) υποδέχονται την λαβωμένη, αλλά πάντα επικίνδυνη Μπασκόνια, με στόχο να ξεκινήσουν με θετικό τρόπο μία σεζόν την οποία υποδέχονται σε πραγματικά πολύ καλό κλίμα.

Ψάχνοντας το νέο σημείο αναφοράς

Στο αποψινό παιχνίδι ο νέος Ολυμπιακός θα μπει στη σεζόν συνεχίζοντας μία διαδικασία που όπως ήταν άκρως ξεκάθαρο, είχε ξεκινήσει ήδη από πέρυσι. Η αποστολή της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα σε αυτό το πρώτο διάστημα της σεζόν, είναι να βρει το νέο σημείο αναφοράς της, σε μία εποχή στην οποία η απόλυτη σταθερά που άκουγε στο όνομα "Βασίλης Σπανούλης" θα βρίσκεται στον καναπέ του σπιτιού του ή στην καλύτερη περίπτωση στις κερκίδες του ΣΕΦ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τόνισε σε δηλώσεις του ότι στόχος του Ολυμπιακού δεν είναι να βρει ένα νέο one-man show στο πρόσωπο κάποιου παίκτη, καθώς αυτό έχει σταματήσει να είναι αποτελεσματικό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Bλέποντας τους πρώτους αγώνες της νέας αγωνιστικής περίοδου, το νέο πρόσωπο των "ερυθρόλευκων" μπορεί να είναι πλουραλιστικό, όμως έχει ξεκάθαρο σήμείο αναφοράς.

Είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο οι Πειραιώτες να είναι τόσο καλοί όσο θα τους επιτρέψει ο Σάσα Βεζένκοφ να είναι. Η περσινή χρονιά ήταν αυτή που τον καθιέρωσε ως έναν παίκτη αξίας στην Ευρωλίγκα, όμως η φετινή πρόκειται να είναι το σημείο απογείωσης. Και ποια καλύτερη ευκαιρία για να το αποδείξει αυτό από την αναμέτρηση απέναντι σε μία Μπασκόνια η οποία αναμένεται να παραταχθεί δίχως τον βασικό της Πάουερ Φόργουορντ, τον Άλεκ Πίτερς, κάτι που δίνει στο Βούλγαρο την ευκαιρία να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε την περσινή σεζόν.

https://www.youtube.com/watch?v=Gdz-hMu67bw

Φυσικά, μπορεί η παρουσία του Βεζένκοφ να είναι ο απόλυτος "Παράγοντας Χ" για τη βελτίωση του Ολυμπιακού τη φετινή σεζόν, όμως ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα θελήσει να δει πολλά γρανάζια σε κίνηση από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, όπως είναι η απόκτηση από τον Κώστα Σλούκα ενός ηγετικού ρόλου αλλά και ένα καυτό ξεκίνημα από το μεγάλο επιθετικό στοίχημα, τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Μπορεί να είναι η πρώτη στροφή ενός μεγάλου μαραθωνίου, όμως για τον Ολυμπιακό, ο οποίος αντιμετωπίζει Ρεάλ (εντός), Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ (εκτός) στις τρεις από τις επόμενες τέσσερις  αγωνιστικές, μία νίκη απόψε μπορεί να αποτελέσει σημαντικό ψυχολογικό μαξιλαράκι ενόψει της απαιτητικής συνέχειας.

Λαβωμένη αλλά επικίνδυνη

Η Μπασκόνια μπαίνει σε άλλη μια σεζόν με τον γνωστό τρόπο της... Μπασκόνια. Τα μεγάλα της όπλα, Πιέρια Χένρι και Ακίλε Πολονάρα έφυγαν για άλλες πολιτείες, και συγκεκριμένα για την Πόλη και τη Φενέρ, όμως τα κενά καλύφθηκαν πολύ γρήγορα. Ουέιντ Μπόλντουιν, Τζέισον Γκρέιντζερ και Βάνια Μαρίνκοβιτς στην περιφέρεια, Σιμόνε Φοντέκιο και Κοστέλο στις θέσεις των φόργουορντ δείχνουν ότι οι Βάσκοι ξέρουν να καλύπτουν τα κενά τους, φροντίζοντας να έχουν έτοιμες και τις επόμενες υποψήφιες... εξαγωγές.

https://www.youtube.com/watch?v=zV-fDNJNHPc

Το ζήτημα βέβαια είναι ότι αυτά θα αποδειχθούν στην πορεία και όχι σήμερα, καθώς η Μπασκόνια δεν θα είναι σε καμία περίπτωση πλήρης στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας με τον Ολυμπιακό. Ο Μπόλντουιν, το νέο αστέρι των Βάσκων θα βρίσκεται εκτός καθώς πρόκειται να γίνει πατέρας, ενώ εκτός θα είναι και ο Άλεκ Πίτερς, το βασικό 4άρι δηλαδή της ομάδας και πολύ πιθανόν και ο Ρόκας Γκιεντράιτις που είναι αμφίβολος.

Η έλλειψη βάθους και οι απουσίες των Βάσκων σίγουρα είναι καλό νέο για τον Ολυμπιακό, όμως την ίδια ώρα, η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς είναι επικίνδυνη. Όταν έχει την... υγειά της, είναι ομάδα με αξιώσεις για πλέιοφς, ενώ έχει ήδη στις πλάτες της τρία επίσημα παιχνίδια στην Liga Endesa, που την βάζουν ένα σκαλί πιο μπροστά σε θέμα ετοιμότητας από τον Ολυμπιακό και θα αποτελέσει ένα από τα στοιχεία στα οποία ο Ιβάνοβιτς θα ποντάρει ώστε να καλύψει τα όποια κενά δημιουργούνται.

Τα χθεσινά αποτελέσματα (30/09)

Μονακό - Παναθηναϊκός 75-63

Ρεάλ Μαδρίτης - Εφές 82-69

Αρμάνι Μιλάνο - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 84-74

Μακάμπι Τελ Αβίβ - Μπάγερν Μονάχου 69-68

Οι υπόλοιποι αγώνες της ημέρας (01/10)

19:00 Ούνικς Καζάν - Ζενίτ

20:45 Φενερμπαχτσέ - Ερ. Αστέρας

21:00 Βιλερμπάν - Ζαλγκίρις

22:00 Μπαρτσελόνα - Άλμπα Βερολίνου



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ