23.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Η ελληνική «εκστρατεία» ναυάγησε… (vids)

Ακόμη δύο ελληνικές ομάδες αποχαιρέτησαν την Ευρώπη στο λυκαυγές του 2022 και το Basketa.gr επανέρχεται με έναν νέο απολογισμό, που αναδεικνύει τη ζοφερή πραγματικότητα του ελληνικού μπάσκετ.

Η χρονιά ξεκινούσε πιο ευοίωνα σε σύγκριση με προηγούμενες. Το ελληνικό μπάσκετ είχε εννέα εκπροσώπους σε ελληνικό επίπεδο και ήλπιζε σε κάτι καλύτερο, ως προς τις επιδόσεις τους, έχοντας τέσσερα ολόκληρα χρόνια να παρουσιάσει κάτι αξιοσημείωτο με την κατάκτηση του BCL από την ΑΕΚ στο Final Four της Αθήνας.

Η ελληνική «εκστρατεία», όμως, είδε το πλοίο… να χτυπά στα βράχια μέχρι τώρα. Από τους εννέα εκπροσώπους μας, μόνο ένας πορεύεται κοιτάζοντας ψηλά (Ολυμπιακός), ενώ οι άλλοι δύο αντιμετωπίζουν την παρουσία τους στη διοργάνωση, όπου βρίσκονται, μοιρολατρικά (Παναθηναϊκός, Προμηθέας), μην πιστεύοντας πιθανότατα πως θα καταφέρουν κάτι και… περιμένοντας απλά τη σεζόν εκτός συνόρων να ολοκληρωθεί.

Οι υπόλοιποι έξι δεν πρόκειται να δουν… άνοιξη στην Ευρώπη. Με το που μπήκε το 2022, ο ΠΑΟΚ και το Λαύριο αποχαιρέτησαν το BCL, με τη σειρά τους, έχοντας αποκλειστεί από Στρασμπούρ και Τρεβίζο αντίστοιχα, ενώ τη στιγμή που μιλάμε είναι και οι μόνες ομάδες στη δεύτερη φάση που έχουν «σκουπιστεί», κάτι που είναι ίσως επίσης ενδεικτικό.

Με λίγα λόγια, το ελληνικό μπάσκετ μέσες άκρες έχει αποτύχει, ευελπιστώντας ενδεχομένως σε μια υπέρβαση των «ερυθρολεύκων», για να αποκτήσει έστω μια ψευδαίσθηση της παλιάς του αίγλης. Το Basketa.gr πρώτο παρουσίασε αναλυτικά τον απολογισμό από την πορεία των ελληνικών ομάδων και επανέρχεται για ακόμη έναν, μετά τους τελευταίους αποκλεισμούς.

Ο ένας στην ελίτ, ο άλλος στα τάρταρα…

Για τους δύο «αιωνίους» έχουμε τοποθετηθεί ξανά και το 2022 τίποτα δεν έχει αλλάξει, ειδικά για τον Παναθηναϊκό. Για τους «πράσινους» τα λόγια περισσεύουν και ειδικά ο αγώνας με την ΤΣΣΚΑ έδειξε, ότι η Ευρωλίγκα είναι φέτος ένα… μαρτύριο που πρέπει γρήγορα να τελειώσει και να μη βιωθεί ξανά από την ομάδα, η οποία όμως έχει αρχίσει να συμβιβάζεται με την… κουλτούρα του διασυρμού, μετρώντας αυτή τη στιγμή 4-15 σε 19 αγώνες, προβληματίζοντας πολύ περισσότερο με τις εμφανίσεις, οι οποίες μια δεκαετία νωρίτερα δε θα περνούσαν από κανενός το μυαλό ούτε σαν ενδεχόμενο.

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει μπροστά του έναν κίνδυνο να κάνει… κοιλιά, όπως έδειξαν οι αγώνες με την Φενέρ και με τη Μακάμπι, έστω και μετά την ταλαιπωρία με τον κορονοϊό, αλλά σε κάθε περίπτωση βρίσκεται άξια στις κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης. Ο προπονητής και το πλάνο του υπάρχουν, όπως και οι παίκτες για να το υπηρετήσουν ορθά και, ακόμη κι αν υποχωρήσουν στις επόμενες αγωνιστικές, οι «ερυθρόλευκοι» προς το παρόν παραμένουν 3οι με 12-6 σε 18 αγώνες και έχουν αποκτήσει ένα σημαντικό περιθώριο, ώστε να διεκδικήσουν ισχυρή θέση, ή έστω ένα βατό ματσάρισμα για τα playoffs. Σε κάθε περίπτωση, η φετινή τους θέση είναι μέσα στους κορυφαίους.

Το όνειρο που τελείωσε, το κρίμα και η απογοήτευση

Στο BCL οι ελληνικές ομάδες γνώριζαν εξαρχής, ότι δεν μπορούσαν να κοιτάξουν στα μάτια τους ισχυρούς αντιπάλους τους, έστω κι αν αυτό, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, ακούγεται ζοφερό. Η πραγματικότητα του ελληνικού μπάσκετ αγωνιστικά, άλλωστε, είναι ζοφερή.

Από αυτή την κατάσταση κατάφερε λίγο να ξεφύγει το Λαύριο, το οποίο έκανε τη δική του υπέρβαση, κερδίζοντας τους πάντες εκτός έδρας στους ομίλους και περνώντας τουλάχιστον ως τρίτο στο δεύτερο γύρο. Η Τρεβίζο ήταν, όμως, πιο ισχυρή και το απέδειξε στο παρκέ, με την ιστορία της ομάδας της Ανατολικής Αττικής να είναι ίσως η πιο όμορφη που μπορούμε να αναδείξουμε φέτος στις διοργανώσεις πέραν Ευρωλίγκα, αφού πέρασε από έναν εξαιρετικά δύσκολο όμιλο και πάλεψε με μια από τις καλύτερες ομάδες του φετινού BCL.

Για τους «Δικεφάλους», όμως, δεν ισχύει η ίδια υπερηφάνεια. Ο ΠΑΟΚ, από τη δική του πλευρά, άφησε ένα… κρίμα να αιωρείται από την πορεία του στον όμιλο, αφού είχε τη δυνατότητα να παίξει με πλεονέκτημα έδρας στο play-in τουρνουά του BCL και την έχασε μέσα από τα χέρια του. Μοιραία, την ίδια στιγμή που ψάχνει τρόπο να ορθοποδήσει μετά από ένα κακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, είδε τον αποκλεισμό από τη Στρασμπούρ να έρχεται, προσθέτοντας άλλο ένα «γαμώτο» από την… τσάμπα ήττα στην Πυλαία, που τουλάχιστον θα έστελνε τη σειρά σε τρίτο ματς, εξαντλώντας τις ελπίδες του.

Η ΑΕΚ, τέλος, δεν χρειάζεται περισσότερα λόγια για όσα έκανε. Η Ένωση μπορεί να είδε αρκετά προβλήματα να της «χτυπούν» την πόρτα, χρειάστηκε να διαχειριστεί μέχρι και την τραγωδία με τον Στέφαν Γέλοβατς, ενώ αντιμετώπισε και πολλές αγωνιστικές αναποδιές, είτε με τραυματισμούς είτε επειδή δεν της βγήκαν κάποιες επιλογές. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός, ότι η μόλις μία νίκη στο BCL συνιστά αποτυχία και λόγο περισυλλογής για το μέλλον, τη στιγμή που βρήκε νέο σπίτι στα Άνω Λιόσια.

Ο… απόλυτος εκτροχιασμός στις δεύτερες διοργανώσεις

Αν στην Ευρωλίγκα και το BCL βρίσκουμε ορισμένες περιπτώσεις ομάδων, που είτε κατάφεραν κάτι είτε τουλάχιστον προσπάθησαν και κράτησαν ψηλά το κεφάλι, στις δεύτερες διοργανώσεις, όπως είχαμε αναφέρει ξανά, φάνηκε με πολύ απλούστερο τρόπο το πρόβλημα του ελληνικού μπάσκετ και οι ουκ ολίγοι λόγοι, που απέχει από την επιτυχία, και μάλιστα απέναντι σε χώρες μη προηγμένες σε αρκετές περιπτώσεις.

Ξεκινώντας από το Eurocup, ο Προμηθέας απέδειξε και κόντρα στη Βαλένθια, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ότι περιμένει απλά τη σεζόν να τελειώσει. Παρότι είχε καταφέρει να αναθαρρήσει μετά το 0-3 με δύο νίκες στην αρχή της περιόδου του Ηλία Ζούρου, η συνέχεια έδειξε, ότι μάλλον δεν το πιστεύει ιδιαίτερα, αλλά θα περιμένουμε μερικές αγωνιστικές ακόμη να περάσουν, για να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Παράλληλα, στο FIBA Europe Cup ήρθε… απόλυτο ναυάγιο από τρεις εκπροσώπους, συγκεντρώνοντας μαζί έξι νίκες σε 18 αγώνες, εκ των οποίων οι τρεις ήρθαν από τον Ιωνικό. Οι Νικαιώτες ήταν ίσως και οι μόνοι που έδειξαν κάποια ισχύ και αν δεν έχαναν δύο ματς στην έδρα τους μπορεί να προκρίνονταν. Το Περιστέρι, από την πλευρά του, παραδόθηκε στη μοίρα του, όταν ήρθαν τα κρίσιμα, ενώ το ίδιο είχε κάνει ο Ηρακλής και πριν έρθουν αυτά…

Όλα αυτά συνέθεσαν το σκηνικό μιας σκληρής πραγματικότητας για το ελληνικό μπάσκετ. Ήδη με εννέα ομάδες ξεκινήσαμε, συνεχίζουμε με τρεις με προοπτική να… αποχαιρετήσουν οι δύο πιο σύντομα και αγωνιστικά φέτος δεν κατορθώσαμε προς το παρόν να παρουσιάσουμε κάτι αξιοσημείωτο, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων. Και οι εξαιρέσεις πάντα επιβεβαιώνουν τον κανόνα…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ