27.8 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Στο πλευρό της Λεουτσάνκα

Μία από τις πλέον γνωστές αθλήτριες της Λευκορωσίας και ίσως η καλύτερη μπασκετμπολίστρια, η Γελένα Λεουτσάνκα έχει γίνει πρωτοσέλιδο για θέματα πέραν του αθλητισμού. Η Λεουτσάνκα συνελήφθη και κρατείται με την αιτιολογία απλά ότι πήρε μέρος σε συγκέντρωση κατά του νυν προέδρου της χώρας, Αλεξάντρ Λουκατσένκο, την περίοδο των εκλογών.

Η Λεουτσάνκα δεν έκρυψε την κίνησή της αυτή, φωτογραφίες της έκαναν άλλωστε το γύρο του διαδικτύου, αφού είναι από τα πλέον γνωστά πρόσωπα της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αθλητών ζήτησε με επιστολή της προς αρμόδιους οργανισμούς την απελευθέρωσή της και διαδήλωσε τη στήριξή της όχι μόνο στην ίδια, αλλά και σε άλλους αθλητές που είχαν ανάλογη τύχη.

Ζήτησε επίσης το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων των αθλητών της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης. Αναφέρουν επίσης πως στηρίζουν το αίτημα περίπου 700 αθλητών της χώρας που ζητούν επανάληψη των εκλογών, τέλος στην πολιτική βία και βοήθεια σε όλα τα θύματα ενός καθεστώτος που χαρακτηρίζουν παράνομο.

Η Γελένα Λεουτσάνκα συνελήφθη στις 30 Σεπτεμβρίου και φυλακίστηκε για 15 μέρες. Είχε πάρει μέρος σε ειρηνικές πορείες στις 23 Αυγούστου και στις 27 Σεπτεμβρίου. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο. Να σημειωθεί πως ο Λουκασένκο είναι και πρόεδρος της ολυμπιακής επιτροπής της Λευκορωσίας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ