21.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Παναθηναϊκός: Ομάδα μπάσκετ χωρίς προπονητή (vid)

Ο Δημήτρης Ρήγας σχολιάζει την τραγική εμφάνιση του Παναθηναϊκού και την εκτός έδρας ήττα από την ΑΕΚ στα ημιτελικά των πλέι οφ της Basket League.

Τη μία τη γλίτωσε από τύχη, τη δεύτερη δεν θα τη γλίτωνε. Κι αν συνεχίσει έτσι είτε θα περάσει με τα χίλια ζόρια, είτε θα καταφέρει να αποκλειστεί από τα ημιτελικά, απέναντι σε μία ομάδα με σοβαρές ελλείψεις λόγω τραυματισμών και με προπονητή που ανέλαβε λίγο πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου του ελληνικού πρωταθλήματος, ως λύση ανάγκης. Φυσικά τα μπάτζετ δεν παίζουν μπάσκετ αλλά η Ένωση έχει πολύ μικρότερο από τους «πράσινους» που παρουσιάζουν εικόνα αποκαρδιωτική στο παρκέ. Και της αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο» για τον θρίαμβό της.

Κι όλα αυτά, με την υπογραφή του Όντεντ Κάτας. Επειδή τα γραπτά μένουν και για να μην ισχυριστεί κάποιος ότι τα γράφουμε τώρα μετά από την ντροπιαστική εικόνα και την ήττα με κάτω τα χέρια από την ΑΕΚ, σε αυτήν εδώ τη γωνία καιρό τώρα τονίζουμε ότι ο Ισραηλινός προπονητής είναι ακατάλληλος. Ακόμα και μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας ξεκαθαρίστηκαν ορισμένα πράγματα για να μην γίνονται παρεξηγήσεις.

Παράλληλα την πρώτη μέρα του μήνα υποστηρίζαμε ότι «αν δεν προσέξει θα μπλέξει». Και να που συνέβη, αν και δεν θεωρούμε ότι κάναμε κάποια ιδιαίτερη ανακάλυψη. Εδώ και μήνες ο 46χρονος τεχνικός δεν έχει να επιδείξει απολύτως τίποτα πέρα από το μεγάλο διπλό στο ΣΕΦ για την Ευρωλίγκα. Μία νίκη δεν είναι αρκετή για κανέναν. Ακόμα κι αν έχει τη βαρύτητα εκείνης.

Χθες (21/5) στο δεύτερο ημιτελικό με την ΑΕΚ αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές στο ροτέισον. Δεν πήρε δευτερόλεπτο συμμετοχής ο Μακ κι έμεινε στο παρκέ για σχεδόν 26 λεπτά ο προερχόμενος από κάταγμα στο χέρι Τι Τζέι Μπρέι -ο οποίος έχει πολλά ελαφρυντικά για την κάκιστη απόδοσή του-. Το «τριφύλλι» έπαιξε μπάσκετ αλάνας χωρίς το παραμικρό σχέδιο. Όποιος κατέβαζε την μπάλα την κρατούσε στα χέρια του και είτε σούταρε, είτε έκανε ντράιβ ψάχνοντας την πάσα στην περιφέρεια. 

Λίγο τα νεύρα της ΑΕΚ, λίγο η ευστοχία του «τριφυλλιού», έδωσε από το... πουθενά προβάδισμα 15 πόντων στον Παναθηναϊκό πριν το ημίχρονο. Αντί να χτίσει όμως πάνω σε αυτό, οι γηπεδούχοι πλησίασαν 39-47 που ήταν και το σκορ με το οποίο οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα.

Το μπάσκετ που ο καθένας κάνει του κεφαλιού του έχει «πεθάνει» εδώ και χρόνια. Όσο καλούς παίκτες κι αν έχει μία ομάδα, όταν δεν υπάρχει το παραμικρό πλάνο, αργά ή γρήγορα το σύνολο που καθοδηγείται σαφώς καλύτερα από τον πάγκο, θα επιστρέψει και θα νικήσει και μάλιστα εμφατικά όπως έκανε η ΑΕΚ. Ο Βαγγέλης Αγγέλου αν μη τι άλλο γνωρίζει πως να συσπειρώσει τους παίκτες του και πως να τους ζητήσει να κάνουν τα βασικά πράγματα μέσα στο παρκέ.

Την ίδια στιγμή που οι «κιτρινόμαυροι» κατέθεταν ψυχή στο παρκέ του ΟΑΚΑ, ο πιο τίμιος παίκτης των κυπελλούχων Ελλάδας, ο Λεωνίδας Κασελάκης, δεν άξιζε ούτε δευτερόλεπτο συμμετοχής σύμφωνα με τον κόουτς Κάτας. Παράλληλα στο τελευταίο δεκάλεπτο εμφανίστηκε ξαφνικά ο «παρκαρισμένος» Μπέντιλ που φυσικά ήταν «κρύος», ενώ επιστρατεύτηκε και ο «ξεχασμένος» Μάριο Χεζόνια. Ο Κροάτης έκανε την χειρότερή του εμφάνιση, αλλά από τη στιγμή που είχε μείνει για πάνω από δέκα διαδοχικά αγωνιστικά λεπτά εκτός ματς, δύσκολα θα πρόσφερε στο φινάλε.

Είναι πραγματικό πολύ δύσκολο για κάποιον να αντιληφθεί πως γίνεται ένας προπονητής να διαθέτει έναν αθλητή του επιπέδου του Χεζόνια και να μην μπορεί να τον κάνει ούτε καν χρήσιμο στις περισσότερες αναμετρήσεις. Αυτό χρειάζεται πραγματικά μεγάλη προσπάθεια. Την ίδια ώρα ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος έχει εξελιχθεί σε απόλυτο floor general κι έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, όπως για παράδειγμα να εκτελεί διαδοχικές επιθέσεις χωρίς να αλλάξει ούτε μία πάσα.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι για το... συνονθύλευμα που παρουσιάστηκε στο παρκέ του ΟΑΚΑ δεν ευθύνονται και οι παίκτες. Ο φιλότιμος Γιανίκ Μορέιρα έμοιαζε Χακίμ Ολάζουον και ο πολύπειρος Γιόνας Ματσιούλις θύμιζε τον «ταύρο» που προ δεκαετίας «όργωνε» τα γήπεδα της Ευρωλίγκας. Κάπου εκεί θα έπρεπε να εμφανίζεται και ο εγωισμός. Αλλά αυτό δεν συνέβη και μένει να φανεί αν θα εμφανιστεί στη συνέχεια.

Τώρα είναι η στιγμή που οι παίκτες οφείλουν να βγουν μπροστά και να τραβήξουν το «κάρο από τη λάσπη». Διότι να γίνει κάτι μαγικό και να υπάρξει σωστό πλάνο και σωστή καθοδήγηση ξαφνικά, φαντάζει ως το πιο μακρινό σενάριο. Επιπλέον, ανεξάρτητα από την έκβαση της σεζόν, είναι ολοφάνερο σε όλους ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Σε αντίθετη περίπτωση ο Παναθηναϊκός το αργότερο το Νοέμβριο θα έχει βγει στην αγορά για προπονητή.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ