15.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 92-80: Το πιστεύει! (vids)

Ο Παναθηναϊκός ήταν κυρίαρχος για ένα ημίχρονο, έτοιμος να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε στον πρώτο ημιτελικό, αλλά η ΑΕΚ επανήλθε, δείχνοντας πως πιστεύει στην υπέρβαση της πρόκρισης, επιβλήθηκε με την αποφασιστικότητά της και, αυτή την φορά, επικράτησε με 92-80, ισοφαρίζοντας σε 1-1 την ημιτελική σειρά και στέλνοντας σαφές μήνυμα στους «πράσινους», που απλά... εξαφανίστηκαν από το γήπεδο.

Οι δύο ομάδες είχαν έναν πλουραλισμό στις επιθετικές επιλογές και, παρά το νευρικό ξεκίνημα του Παναθηναϊκού έναντι μιας μεθοδικής ΑΕΚ, τα πρώτα 5.5 λεπτά είχαν μια ισορροπία (12-12), ώσπου με μια... ελληνική επίθεση η Ένωση πήρε αέρα με ένα σερί 7-0 για το 19-12. Ο Κάτας είπε στους «πράσινους» ότι... δεν έχουν μπει στο πνεύμα του αγώνα κι εκείνοι απάντησαν με ένα εμφατικό 0-12, κυρίως δια χειρός Παπαπέτρου, δίνοντάς τους το πάνω χέρι (22-26).

Το «τριφύλλι» βρήκε εκτελεστικά λύσεις ακόμη και από τα χέρια του Όγκαστ, με τους φιλοξενούμενους να είναι αρκετά επιθετικοί στην άμυνά τους, παράλληλα, και να βρίσκουν λύσεις στο ανοικτό γήπεδο, για να σημειώσει ο Παπαπέτρου το 30-45 στο 18ο λεπτό. Οι έμπειροι ξένοι του Αγγέλου επιχείρησαν, με ηγέτες τους Μέικον και Ματσιούλις, να μαζέψουν την κατάσταση, αν και το παθητικό του πρώτου μέρους ήταν αρκετά προβληματικό (39-47).

Η ΑΕΚ άρχισε και πάλι στη συνταγή του πρώτου δεκαλέπτου, βρίσκοντας αρκετούς παίκτες έτοιμους να βοηθήσουν επιθετικά, ενώ στην άλλη πλευρά δεν άφησε τον Παναθηναϊκό να τρέξει, ούτε και να βρει εύκολες λύσεις, αν και για λίγο οι προσωπικότητες του Παπαπέτρου και του Σαντ Ρος τον κρατούσαν μπροστά (52-58 στο 26'). Με τον Γκίκα, όμως, να ανεβάζει στροφές και να ευστοχεί από μακριά, ο «Δικέφαλος» βρήκε το δρόμο για το προβάδισμα με σερί 10-0, που ολοκλήρωσε την αλλαγή σκηνικού (62-58 στο 28'). Ο Μποχωρίδης, εκεί, σταμάτησε την «πράσινη» κατηφόρα με τρίποντο ψυχολογίας και στο τέλος σημείωσε με βολές το 64-65 της τρίτης περιόδου, σε μια φάση αμφιλεγόμενη, καθώς οι διαιτητές σε ένα φάουλ, που συνήθως δίνεται χαμηλά, έδωσαν τρεις βολές για επαφή στην προσπάθεια.

Ο Γκίκας και ο Μέικον συνέχισαν το πάρτι για τους γηπεδούχους, οι οποίοι ήταν πιο αποφασιστικοί από ποτέ απέναντι σε μια ομάδα, που... απουσίαζε από το γήπεδο και μόνο για «μάχη» δεν έμοιαζε να μπαίνει σε μια κρίσιμη τελευταία περίοδο. Το αποτέλεσμα ήταν η ΑΕΚ να αρχίσει να παίρνει απόσταση, φτάνοντας στο +10 με βολές του Ματσιούλις, με δύο λεπτά ακόμη να απομένουν. Ο Παναθηναϊκός δεν επανήλθε ποτέ και η Ένωση έδειξε σαφώς, ότι το πιστεύει (92-80).

Δεκάλεπτα: 22-26, 39-47, 64-65, 92-80

Ο... ΤΡΕΛΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΓΥΡΙΣΕ: Είναι υπέροχο να βλέπεις παίκτες να αποδίδουν βάσει ταλέντου, με μειωμένο τον παράγοντα της άγνοιας κινδύνου. Ο Ντάριλ Μέικον ήταν εκπληκτικός για ακόμη μια φορά και τελείωσε με 23 πόντους και 7/11 σουτ. Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για παίκτες καθοριστικούς, όπως ο Γιανίκ Μορέιρα (13 π., 10 ρ.) και ο Γιόνας Ματσιούλις (10 π., 11 ρ.), που «κατάπιαν» τους παίκτες του Παναθηναϊκού στον καθοριστικό τομέα των ριμπάουντ, αλλά η αλλαγή ψυχολογίας ήρθε από τον Νίκο Γκίκα, που γύρισε το ματς και οι 11 πόντοι του με πέντε ασίστ είναι μικρή απεικόνιση μπροστά σε όσα πέτυχε.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να χάσει με 12 πόντους, αν και είχε 13 παραπάνω κατοχές (8-13 τα επιθετικά ριμπόυντ και 16-8 τα λάθη). Η ΑΕΚ, όμως, είχε πιο στοχευμένο ματς και αυτό αποδείχθηκε με την ευστοχία της στα σουτ εντός παιδιάς (61% με 71% δίποντα και 45% τρίποντα) απέναντι σε έναν αντίπαλο τουλάχιστον νευρικό (42% με 52% δίποντα και 26% τρίποντα), τη στιγμή που υπάρχει και σχετική ισορροπία στους πόντους από λάθη αντιπάλου (13-19), αν σκεφτούμε πως η Ένωση έκανε τα διπλάσια.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ