20.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Οι Ράπτορς τόλμησαν και… γύρισαν το φύλλο

Οι Ράπτορς στα 24 χρόνια ιστορίας τους θεωρούνταν μια ομάδα loser, αλλά το καλοκαίρι που μας πέρασε έκανε τις κινήσεις, που άλλαξαν τον χαρακτήρα και την πορεία τους, φτάνοντας για πρώτη φορά στους τελικούς Ανατολής. Το Basketa.gr εξηγεί το χρονικό της έλευσης των ανθρώπων, που έκαναν winners τους «Δεινόσαυρους».

Η καλύτερη ανάμνηση από τους Τορόντο Ράπτορς μέχρι το καλοκαίρι του 2018, ήταν ο Βινς Κάρτερ. Όχι ότι κατέκτησαν κάτι μαζί του, αλλά ποιος δε θαύμαζε τον «Air Canada» για τις αθλητικές του ικανότητες, μην χορταίνοντας ποτέ τα θεαματικά του καρφώματα, ενώ στα 42 του χρόνια αποφάσισε να μείνει στην ενεργό δράση για άλλον έναν χρόνο; Ε, μέχρι εκεί είναι η ιστορία αυτής της ομάδας, δεν έχει και πολλά ακόμη αξιοσημείωτα.

Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, η καναδική ομάδα επιχείρησε να δημιουργήσει ένα σύνολο, που θα έκανε πρωταθλητισμό. Στηρίχθηκε στον Ντουέιν Κέισι για προπονητή και τους ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν-Κάιλ Λάουρι για δίδυμο στο παρκέ. Πρόσθεσε δίπλα τους «πυραύλους» για τη ρακέτα, όπως ο Γιόνας Βαλαντσιούνας και ο Σερζ Ιμπάκα, έφερε εφεδρικούς παίκτες με διακριτές ικανότητες και δυνατότητα να βοηθήσουν ουσιωδώς, όπως φερ' ειπείν ο Φρεντ ΒανΒλίντ, αλλά η συνταγή... κάπου κολλούσε.

Η ομάδα προκρίθηκε μέχρι και σε τελικούς Ανατολής, αλλά ποτέ δεν έπειθε ότι μπορεί να κάνει κάτι σπουδαίο. Αποκορύφωμα ήταν η περσινή αποτυχία, παταγώδης μάλιστα, με «σκούπα» από τους Καβαλίερς του ΛεΜπρόν Τζέιμς, ενώ ήταν πρωτοπόροι στην Περιφέρεια στην κανονική διάρκεια.

Κάπου εκεί, ο Μασάι Ουζίρι αρχίζει να... παίρνει κεφάλια. Αρχικά αυτό του Κέισι και μετά πήγε στα δύσκολα. Οι διορθωτικές του κινήσεις ξεκίνησαν επί της ουσίας στις 15 Ιουνίου, με την παρουσίαση του Νικ Νερς ως νέου τεχνικού, και διήρκεσαν ουσιαστικά επτά μήνες, μετατρέποντας μια ομάδα με ηττοπάθεια, σε ομάδα νικήτρια.

Ποιο ήταν, όμως, το χρονικό αυτών των κινήσεων; Το Basketa.gr σας θυμίζει πώς οι Ράπτορς από χαμένοι έγιναν... πρωταθλητές, κερδίζοντας στους τελικούς Ανατολής τους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο με 4-2 και φτάνοντας στους τελικούς του ΝΒΑ με τους Ουόριορς.

Μα καλά, στο βοηθό θα αφήσεις την ομάδα;

Ο Νικ Νερς, για ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό στο ΝΒΑ, αν το δούμε έτσι, δεν είχε και καμιά ιδιαίτερη προϋποηρεσία. Ήταν κυρίως βοηθός σε ομάδες της G-League, ενίοτε και πρώτος, ενώ έκανε και καριέρα σε Αγγλία και Βέλγιο. Δε σας λέει και τίποτα, δηλαδή, και δικαιολογημένα.

Οι «Δεινόσαυροι» τον ανακάλυψαν, όμως, το 2013, ενώ ήταν για μια διετία προπονητή στο Γκραν Βάλεϊ, τον έφεραν ως βοηθό και, πέντε χρόνια μετά, βλέποντας τη δουλειά του, αποφάσισαν την πρόσληψή του στις 15 Ιουνίου 2018. Ο ίδιος μίλησε για τίτλο, πολλοί τον περιγέλασαν, αφού για τότε ήταν απλά... ένας βοηθός, αλλά κέρδισε τη θέση από τον Έτορε Μεσίνα και ήταν αποφασισμένος. Μερικούς μήνες μετά θα δικαιωνόταν.

Η μεταγραφή που στην αρχή δεν ήθελε κανείς

Έμελλε να είναι η κίνηση, που άλλαξε τις ισορροπίες στην Ανατολή και όλο το ΝΒΑ. Οι Ράπτορς αποφάσισαν να απομακρύνουν έναν παίκτη, που είχε γίνει δικό τους παιδί, τον ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν, για να φέρουν τον Καουάι Λέοναρντ, εκμεταλλευόμενοι και τη διάθεση του ιδίου να φύγει από τους Σαν Αντόνιο Σπερς.

Στην αρχή είχε γίνει... πόλεμος από τους δύο παίκτες στις ομάδες τους. Ο μεν ΝτεΜαρ δεν ήθελε να φύγει από το Τορόντο, ο δε Καουάι δεν ήθελε να πάει στο Τορόντο. Η ανταλλαγή, όμως, μια χαρά έγινε στις 18 Ιουλίου με επιπλέον προσθήκη τον εξαιρετικό σουτέρ Ντάνι Γκριν για τους Καναδούς και τον χρήσιμο ψηλό Τζέικομπ Πουλτλ για τους Τεξανούς, «κλειδώνοντας» έτσι την κίνηση του καλοκαιριού, αφού ο MVP του τελευταίου τίτλου των «Σπιρουνιών» έφερε την νοοτροπία νικητή στο Οντάριο.

«Κερασάκι στην τούρτα» η εναλλαγή των «πύργων»

Η τελευταία μέρα των ανταλλαγών είχε και πάλι την πολύ ενδιαφέρουσα κίνησή της, με τους Ράπτορς να κερδίζουν τα βλέμματα. Αποφάσισαν να αφήσουν άλλον έναν παίκτη, όπου είχαν στηριχθεί τα προηγούμενα χρόνια, για να φέρουν έναν άλλο που ήταν διαθέσιμος από την ομάδα του για ανταλλαγή.

Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας έφυγε και ο Μαρκ Γκασόλ ήρθε από τους Μέμφις Γκρίζλις, προσθέτοντας πολλή περισσότερη ποιότητα και εμπειρία στους «Δεινόσαυρους», στις «μάχες» της ρακέτας. Η ηγετική προσωπικότητα του Ισπανού σέντερ προστέθηκε στις 8 Φεβρουαρίου δίπλα σε αυτή του Καουάι Λέοναρντ και... το γλυκό έδεσε με τον Σερζ Ιμπάκα, με τον οποίο βρήκαν άμεσα «χημεία», αφού γνωρίζονταν και από την Εθνική.

Η δικαίωση του Κάιλ Λάουρι

Ακριβή ημερομηνία για αυτό το γεγονός δεν έχουμε, αλλά έχει την αξία του. Ο Κάιλ Λάουρι θεωρείτο επίσης ένας loser, καθώς ήταν βασικό μέλος της ομάδας, που μέχρι πέρυσι προχωρούσε στη μια αποτυχία μετά την άλλη. Οι φήμες, τις μέρες που γινόταν η ανταλλαγή του Γκασόλ με τον Βαλαντσιούνας, ήθελαν εκείνον να πηγαίνει μαζί με το δεύτερο στο Μέμφις, για να πάρει τη θέση του ο Μάικ Κόνλεϊ.

Ο Ουζίρι και ο Νερς, όμως, του έδωσαν την ευκαιρία κι εκείνος... την άρπαξε από τα μαλλιά. Ο Λάουρι είναι τρομερός στα playoffs έως τώρα, ήταν καθοριστικός σε αρκετές αναμετρήσεις, μέχρι και στους τελικούς Ανατολής με τους Μπακς, και πήρε την προσωπική του ρεβάνς απέναντι στους δικούς του... haters.

Όλες αυτές οι κινήσεις μαζί, που χωρίζονται σε τέσσερα αναπόσπαστα κομμάτια, έκαναν τους Ράπτορς πρωταθλητές μέσα σε μόλις 7 μήνες. Και στην πρόκληση των Ουόριορς, θα το απολαύσουν, κάτι που τους κάνει ακόμη πιο επικίνδυνους. Ας μην τους ξεγράφουμε. Ας ξεχάσουμε, ότι χθες ήταν οι... παντοτινοί χαμένοι. Τώρα είναι οι νικητές...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ