15.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μια παρτίδα σκάκι με τον Τζος Χάγκινς! (vid)

Είναι το πρόσωπο των ημερών. Ο Τζος Χάγκινς βρίσκεται κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες στη χώρα μας και μέσα σε αυτό το διάστημα έχει δει το όνομα του να εμφανίζεται συχνότερα από όσο θα περιμένε στα Ελληνικά μέσα, και όχι πάντα για αγωνιστικούς λόγους! Ας κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στην πορεία του 27χρονου παίκτη του Ηρακλή, από το Λιτλ Ροκ του Άρκανσας και τις... παρτίδες σκάκι, μέχρι την Ελλάδα και το Ιβανώφειο.

Μεγάλα σόου σε μικρές σκηνές

Ο Χαγκινς γεννήθηκε πριν από 21 χρόνια στην Αμερικάνικη πρωτεύουσα, όμως όλη την παιδική του ηλικία και το μεγαλύτερο μέρος της ως τώρα πορείας του στο μπάσκετ συνδέεται με το Άρκανσας και την πόλη του Λιτλ Ροκ, μία πόλη με άσημη μπασκετική ιστορία, η οποία όμως ακόμα κι έτσι, μπορεί να υπερηφανεύεται για τον πρωταθλητή με τους Λέικερς, Ντέρεκ Φίσερ. Δεν είναι μικρό πράγμα το να έχεις βγάλει άλλωστε έναν 5 φορές πρωταθλητή του NBA, έναν παίκτη ο οποίος στην καριέρα του έχει βάλει μεγάλα σουτ, έχει ξεχωρίσει για το μυαλό του και την σημασία που είχε σε επιτυχημένες ομάδες και που, το σημαντικότερο για τον ήρωα της δικιάς μας ιστορίας, δεν ξέχασε το κολλέγιο στο οποίο πέρασε 4 χρόνια της ζωής του.

Η σχέση του Ντέρεκ Φίσερ με το κολλέγιο του Λιτλ Ροκ στο Άρκανσας και τους Τρόγιανς, την ομάδα του, έβαλε τις βάσεις για μία πετυχημένη καριέρα στο NBA, ενώ ο ίδιος ο Φίσερ επέστρεψε κάτι πίσω, βάζοντας τα χρήματα για το νέο βοηθητικό κλειστό γυμναστήριο της σχολής και δίνοντας το παρόν σε αγώνες και εκδηλώσεις των επόμενων γενεών των Τρόγιανς. Ένας από αυτούς ήταν και ο Τζος. Παρά το γεγονός ότι η πρώτη του αγάπη ήταν το σκάκι, το μπάσκετ θα είναι αυτό που θα τον κερδίσει και σε αυτό θα ξεχωρίσει.

Με την εγγραφή του στο Λιτλ Ροκ, ο Χαγκινς θα βρει κατευθείαν την έμπνευσή του στο πρόσωπο του D-Fish. Το ίδιο ύψος, η ίδια θέση και οι δύο παιδιά οικογένειας στρατιωτικών, δεν υπήρχε καν ερώτημα για το ποιος θα αποτελούσε την έμπνευση του 18χρονου τότε Τζος. Η παρουσία του Φίσερ, ο οποίος πλέον είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ήταν εντονότερη στο κολλέγιο από το οποίο αποφοίτησε και μπορούσε να βρίσκεται ακόμη και σε παιχνίδια των Τρόγιανς. Ένα εξ αυτών, έμελλε να είναι η μεγαλύτερη βραδιά της νεαρής καριέρας του Χάγκινς.

17 Μαρτίου 2016. Ο πρώτος γύρος της March Madness και του τουρνουά που σταχτοπούτες γεννιούνται και όμορφες μπασκετικές ιστορίες γράφονται. Μία από αυτές περιελάμβανε το Λιτλ Ροκ και τον Χάγκινς. Ιδίως τον Χάγκινς. Το 12ο Λιτλ Ροκ θα αγωνιστεί στο Κολοράντο απέναντι στο 5ο Περντού, με τους γηπεδούχους να είναι φυσικά το μεγάλο φαβορί. Όμως η Τρέλα του Μαρτίου είναι το τουρνουά των εκπλήξεων και να που το κοινό στο Πέπσι Σέντερ του Ντένβερ θα έβλεπε άλλη μία.

Ο Τζος Χάγκινς θα έβλεπε εκείνο το βράδυ το καλάθι σαν το είδωλό του, ή μάλλον σαν τον άλλοτε συμπαίκτη του Φίσερ, Κόμπι Μπράιαντ. Με δικά του μεγάλα σουτ θα έσβηνε το προβάδισμα 14 πόντων του Περντού και με ένα τεράστιο σουτ από τα 7.5 μέτρα του θα ισοφάριζε το παιχνίδι, στέλνοντάς το στην παράταση. Χρειάστηκαν δύο παρατάσεις, όμως το Λιτλ Ροκ θα κατάφερνε το θαύμα, με τον Χάγκινς να σκοράρει 31 πόντους και να προσθέτει 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 5 κλεψίματα, σε μία επίδοση που όμοια της δεν είχε ξαναδεί το τουρνουά του NCAA ποτέ στην ιστορία του!

https://www.youtube.com/watch?v=a9WQLgBZx78

Το τέλος του δρόμου μπορεί να ήρθε στον επόμενο γύρο, όμως ο Χάγκινς πρόλαβε να γράψει μια μεγαλοπρεπή παράσταση. Σε αυτήν την παράσταση, ο Ντέρεκ Φίσερ ήταν μπροστά, δηλώνοντας την New York Post ότι είδε μία «απίστευτη εμφάνιση», σίγουρα μία πολύ καλή σύσταση για οποιοδήποτε βιογραφικο.

Στα 4 του χρόνια στους Τρόγιανς,ο Χάγκινς θα οδηγήσει την ομάδα του στο πρώτο τους τουρνουά NCAA μετά το 2011 και θα περάσει μάλιστα και έναν γύρο σε εκείνο το παιχνίδι με το Περντού. Θα γράψει το όνομα του δίπλα σε δύο ιερά τέρατα του ΝΒΑ, τον Αιζέια Τόμας και τον Λου Άλσιντορ (κάποιοι θα τον ξέρετε ως Καρίμ Αμπντουλ Τζαμπάρ) ως οι τρεις μόνοι παίκτες που θα σκοράρουν 30+ πόντους σε αγώνα του τουρνουά του NCAA απέναντι στο Περντού.

Τελικά όμως αυτά δεν έφταναν για να του δώσει μία θέση στο επόμενο επίπεδο. Το NBA του έκλεισε την πόρτα, καθώς δεν επιλέχθηκε στο ντραφτ του 2016, με τον Χάγκινς να κάνει ένα πρώτο ταξίδι στην Ευρώπη και τη Βοσνία, πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ για να δοκιμάσει την τύχη του στην G-League, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Η Ευρώπη θα τον καλέσει ξανά, και αυτή τη φορά θα έρθει για να μείνει.

Η καταξίωση στην Ευρώπη και το κάλεσμα του «Γηραιού»

Στην Κύπρο ο Χάγκινς θα βρει ένα ιδανικό ταίριασμα, την ομάδα του Κεραυνού Στροβόλου. Στον Κεραυνό, ο Χάγκινς θα περάσει 2 σεζόν και θα κλέψει όλες τις εντυπώσεις, κατακτώντας 3 τίτλους (Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Σούπερ Καπ το 2019), βγαίνοντας δύο φορές All-Star και γράφοντας μέσους όρους 14 πόντων, 5.8 ριμπάουντ και 5.6 ασίστ, επιδόσεις που του έδωσαν και τον τίτλο του καλύτερου παίκτη της σεζόν για το 2019.

Ο προπονητής του στον Κεραυνό, Χριστόφορος Λειβαδιώτης, θα τον αποθεώσει: «Είναι ένας εξαιρετικός αθλητής. Έχει τρομερή ευχέρει στο να σουτάρει από μακρυά, ακόμα και από τα 7.5-8 μέτρα. Είναι ένας παίκτης που θέλει να έχει την μπάλα στα χέρια του και να αναλαμβάνει πολλές προσπάθειες.» θα είναι τα λόγια του όταν κληθεί να περιγράψει το τι εστί Χάγκινς.

Η ονειρική διετία στην Κύπρο δεν θα κάνει τίποτε άλλο παρά να του ανοίξει την όρεξη και να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία για κάτι καλό στο υψηλότερο επίπεδο. Η Βόννη και η Γερμανική Μπουντεσλίγκα θα του δώσει αυτό το σκαλοπάτι και ο Χάγκινς θα επιστρέψει στον ανοδικό δρόμο, αυτόν που κέρδισε επάξια με τις εμφανίσεις του στην Κύπρο μέχρι την άνοιξη του 2020.

https://www.youtube.com/watch?v=A3CaE0eIQNg

Ως παίκτης της Βόννης δεν θα τα πάει και άσχημα. Τον μισό χρόνο που θα περάσει στη Γερμανία, θα γράψει μέσους όρους 9.5 πόντων, 3.5 ασίστ και 3.2 ριμπάουντ και θα αγωνιστεί σε 17 παιχνίδια του Γερμανικού πρωταθλήματος. Στις αρχές του Φεβρουαρίου, οι Γερμανοί θα κρίνουν όμως πως μπορούν να βρουν κάτι καλύτερο, στο πρόσωπο του Άλεξ Χάμιλτον, και ο Χάγκινς θα είναι αυτός που θα βρεθεί στο ντόμινο της μεταγραφής. Ο Αμερικανός θα μείνει ελεύθερος και άμεσα πολλές ομάδες των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων θα ενδιαφερθούν για τον παίκτη. Ο ίδιος όμως, θα ψηφίσει Ελλάδα, και μόλις 5 ημέρες μετά την αποδέσμευσή του, θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Ηρακλή, ο οποίος έπρεπε να καλύψει το κενό του Μπόουλιν.

Τρεις βδομάδες σαν... τρεις μήνες!

Το κεφάλαιο «Ηρακλής» καλά καλά δεν έχει ξεκινήσει για τον 26χρονο γκαρντ και ήδη θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες με τα γεγονότα του! Ο Χάγκινς ήρθε στη Θεσσαλονίκη στις 22 του Φεβρουαρίου και έπαιξε το πρώτο του παιχνίδι με τη φανέλα του Ηρακλή στις 28, με αντίπαλο τον Ιωνικό. Εκεί ο Γηραιός μπορεί να έχασε, όμως όλα όσα έγιναν στο παρκέ πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, μιας και η ομάδα του Ιωνικού βρήκε παρατυπία στο δελτίο του παίκτη, κάτι που σημαίνει ότι η πρώτη του συμμετοχή ήταν αντικανονική!

Το τραγικό λάθος του Ηρακλή έβαλε - άθελά του - τον άνθρωπο που θα προσέφερε σημαντικές λύσεις στη μάχη της παραμονής, ως βασικό παράγοντα κινδύνου για τη συνέχεια. Αν και ο Ιωνικός δεν κατέθεσε ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του παίκτη, μιας και πήρε τη νίκη, ο Ηρακλής θα καλούνταν λίγες ημέρες αργότερα σε απολογία από τον Αθλητικό Δικαστή, ύστερα από απόφαση του έκτακτου ΔΣ του ΕΣΑΚΕ. 

Από την πλευρά του, ο Ηρακλής υποστηρίζει την αθωότητά του και το γεγονός ότι ακολούθησε τις οδηγίες ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ, έχοντας το δελτίο του παίκτη στα χέρια του και θεωρεί ότι όλα αυτά θα έχουν αίσιο τέλος, σε μία υπόθεση που μέσα στα επόμενα 24ωρα θα δει την οριστική της λύση. 

Το μπάσκετ όμως παίζεται και εντός των 4 γραμμών. Και σε εκείνες, ο Χάγκινς κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: Βρίσκει την ευκαιρία του. Εν μέσω όλων των συζητήσεων για την υπόθεσή του και την τιμωρία του Ηρακλή, ο Χάγκινς έδειξε γιατί έσπευσε ο Γηραιός να τον αποκτήσει. Στο χθεσινό παιχνίδι με το Περιστέρι, ο Αμερικανός ήταν ο πρωταγωνιστής, γράφοντας 17 πόντους, 4 ασίστ και 4 ριμπάουντ και οδηγώντας τον Ηρακλή στην πρώτη του νίκη έπειτα από 4 παιχνίδια και 2 μήνες, και μάλιστα στην έδρα ενός δύσκολου αντιπάλου. Ο Τζος Χάγκινς θα συστηθεί χθες στο Ελληνικό μπάσκετ όπως του αρμόζει και όπως ο ίδιος θα ήθελε, δείχνοντας ότι είναι κάτι παραπάνω από ένα «άκυρο δελτίο», για το οποίο συζητάνε άπαντες ολόκληρη την περασμένη βδομάδα.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ