18.4 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάν’ το όπως ο Καλαμπόκης!

Καθώς η άμμος στην κλεψύδρα της κανονικής περιόδου του Basketball Champions League κοντεύει σχεδόν να αδειάσει, η ΑΕΚ έφτασε στο σημείο όπου πρέπει πλέον να κερδίζει, γιατί... δεν μπορεί να χάσει! Για να είναι σίγουρο ότι θα προκριθεί στους "16" της διοργάνωσης, θα πρέπει να πάρει και τα τρία παιχνίδια που της απομένουν, αρχής γενομένης από το αποψινό με τη Στρασμπούρ στο ΟΑΚΑ (19:30). Το πρόβλημα είναι πως και η Στρασμπούρ βρίσκεται σε ανάλογη θέση και το κίνητρό της είναι το ίδιο υψηλό. Κοντολογίς, όποια ομάδα κερδίσει σήμερα, θα μπει μέσα στην προνομιούχο πρώτη τετράδα και θα διατηρήσει τις σοβαρές ελπίδες της να παραμείνει ως το τέλος εκεί, αντίθετα όποια χάσει, θα μείνει πίσω και θα πρέπει να κάνει υπέρβαση για να καλύψει μετά το χαμένο έδαφος. Πρόκειται δηλαδή περί ενός "τελικού".

Ο Βασίλης Ξανθόπουλος χαρακτήρισε το παιχνίδι "ζωής ή θανάτου", ενώ ο Ντέιβιντ Λόγκαν, που πριν από έξι χρόνια πέρασε από τον Παναθηναϊκό και τώρα είναι πρωταγωνιστής στη Στρασμπούρ, δήλωσε χωρίς περιστροφές: "Στην Αθήνα θα παίξουμε το πιο σημαντικό παιχνίδι που έχουμε παίξει από την αρχή της σεζόν. Χρειαζόμαστε τη νίκη και θα προετοιμαστούμε κατάλληλα γι' αυτό. Θα πάμε για να παλέψουμε".

Οι αριθμοί λένε πως η ΑΕΚ έχει κερδίσει τα 10 από τα 12 τελευταία εντός έδρας παιχνίδια της στο BCL, συμπεριλαμβανομένων των τριών τελευταίων. Η δε Στρασμπούρ έχει πετύχει μόνο μία νίκη στα έξι τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια της. Όμως οι αριθμοί δεν παίζουν μπάσκετ.

Αντιθέτως παίζουν ο Λουί Λαμπεϊρί, ο Μίρο Μπίλαν, ο Ντέιβιντ Λόγκαν, ο Ζακ Ράιτ και οι υπόλοιποι παίκτες της Στρασμπούρ, που ήρθε στην Αθήνα με πλήρη σύνθεση. Η ΑΕΚ από την άλλη πλευρά έχει ένα κενό στη θέση του σέντερ, καθώς ο Τσινέμελου Ελόνου είναι τραυματίας και ο παίκτης που ήρθε για τον αντικαταστήσει τη Δευτέρα, ο Βινς Χάντερ, δεν προλαβαίνει να είναι έτοιμος.

Ο Καλαμπόκης δείχνει το δρόμο

ΑΕΚ και Στρασμπούρ έχουν τεθεί άλλη μία φορά αντιμέτωπες σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Και πάλι σε φάση ομίλων. Τη σεζόν 2005-06 μετείχαν στον Α' όμιλο της Ευρωλίγκας και μοιράστηκαν τις νίκες αξιοποιώντας η καθεμιά την έδρα της, σε δύο παιχνίδια πάντως που είχαν αμφίρροπη εξέλιξη. Όπως συνέβη δηλαδή και φέτος με τον αγώνα του πρώτου γύρου, στον οποίον η Στρασμπούρ νίκησε με 80-78.

Στις 2 Νοεμβρίου 2005 η ΑΕΚ υποδέχθηκε τη Στρασμπούρ στο Γαλάτσι στον εναρκτήριο αγώνα της για την Ευρωλίγκα εκείνης της σεζόν. Το παιχνίδι πήγαινε πόντο πόντο, οι εναλλαγές στην πρωτοπορία ήταν συνεχείς και τελικά χρειάστηκε η ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό του Γιάννη Καλαμπόκη για να πάρει η ΑΕΚ τη νίκη. Ο διεθνής γκαρντ πέτυχε επτά πόντους στο τελευταίο δίλεπτο, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου τριπόντου, με το οποίο η Ένωση προηγήθηκε με 71-69 ενάμισι λεπτό πριν από το φινάλε, αλλά κυρίως των δύο ελεύθερων βολών, με τις οποίες 3'' πριν από τη λήξη διαμόρφωσε το τελικό 73-71. Για τη Στρασμπούρ κορυφαίος ήταν ο σέντερ Κεϊζέλ Ουέσον, ο οποίος την επόμενη σεζόν ήρθε στην Ελλάδα και φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ.

ΑΕΚ (Κακιούσης): Ταμίρ 11(1), Χάτζατζ 7(1), Ρίματς 12(2), Πελεκάνος 5(1), Καλαμπόκης 15 (2/3τρ., 5ασ.), Ν. Παπανικολάου, Κόπενραθ 2, Μπουρούσης 11 (13ρ.), Παπαϊωακείμ, Μάτος, Παντελιάδης 10(1).
Στρασμπούρ (Ζιράρ): Ουέσον 14 (8ρ), Ρικάρντο Γκριρ 8 (1/3τρ., 9ρ.), Τζεφ Γκριρ 7(1), Ζανό 9, ΜακΚόρντ 8, Πάλμερ 6, Γιανγκ 11(2), Τζάκσον 4, Σταρόστα 4.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2005 έγινε στο Στρασβούργο ο αγώνας του δευτέρου γύρου, τον οποίον η ΑΕΚ βρέθηκε πολύ κοντά στο να τον κερδίσει. Άρχισε προηγούμενη με 10-0 και στη συνέχεια κατάφερε να διατηρήσει την επαφή της με το σκορ, παρόλο που η Στρασμπούρ ανέκαμψε σταδιακά και πήρε το προβάδισμα. Το παιχνίδι ήταν μέγα ντέρμπι μέχρι το τέλος και κρίθηκε εν τέλει από ένα μεγάλο τρίποντο που πέτυχε 26'' πριν από το φινάλε ο Τζεφ Γκριρ. Με αυτό έκανε το σκορ 69-64 και η ΑΕΚ το μόνο που κατάφερε από εκεί και μετά ήταν να περιορίσει κατά τι την έκταση της ήττας της (70-66).

Στρασμπούρ (Ζιράρ): Ουέσον 13 (11ρ.), Ρικάρντο Γκριρ, Τζεφ Γκριρ 9 (3/4τρ.), Ζανό 5, ΜακΚόρντ 9, Πάλμερ 2, Γιανγκ 11, Τζάκσον 2, Τζιφά 13(1), Σταρόστα 6.
ΑΕΚ (Κακιούσης): Ταμίρ 2, Χάτζατζ, Ρίματς 14(2), Πελεκάνος 1, Καλαμπόκης 2, Ν. Παπανικολάου, Κόπενραθ 16, Μπουρούσης 8, Παπαϊωακείμ 2, Τσάλμερς 12 (1/8τρ.), Παντελιάδης 9.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ