19.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Η τριάδα που έφτιαξε την πιο «γήινη» δυναστεία (vids)

Ο Τόνι Πάρκερ αποσύρθηκε από τα παρκέ και το γεγονός αυτό σηματοδοτεί αυτόματα ένα τέλος εποχής για την περίοδο, στην οποία οι Σπερς κατάφεραν να δημιουργήσουν την κυριαρχία τους στο ΝΒΑ χωρίς τον απόλυτο σούπερ σταρ, αλλά με... γήινους παίκτες. Το Basketa.gr θυμάται...

Είναι καλοκαίρι του 1997 και οι Σαν Αντόνιο Σπερς έχουν το νούμερο 1 του draft στα χέρια τους. Ο Γκρεγκ Πόποβιτς, εκεί, παίρνει μια απόφαση που αλλάζει τον ρουν της ιστορίας του ΝΒΑ και διαλέγει τον απόφοιτο του Ουέικ Φόρεστ, Τιμ Ντάνκαν. Ο ύψους 2.11 «άσος» είχε προκαλέσει εντύπωση με τα τρομερά του χαρακτηριστικά, που έδινε η έκταση του κορμιού του, σε άμυνα και επίθεση, κάνοντας τα «Σπιρούνια» να πιστέψουν, ότι πέτυχαν διάνα για το μέλλον. Και σωστά το σκέφτηκαν, αλλά έπρεπε να συμπληρώσουν δίπλα του παίκτες, που θα αναδείκνυαν τα χαρακτηριστικά του με έναν πλήρως ομαδικό τρόπο, που ήθελε πειθαρχημένα να επιβάλει ο «Ποπ». Ο ίδιος ξεδίπλωσε από νωρίς το ταλέντο και ξεκίνησε να γίνεται... οδοστρωτήρας τίτλων μαζί με τον έτερο ψηλό, Ντέιβιντ Ρόμπινσον, όταν η ομάδα πήρε τον τίτλο του 1999 με αντιπάλους τους Νιου Γιορκ Νικς.

Το 2001 καταφθάνει στο Τέξας ο Τόνι Πάρκερ. Θα γίνει όχι μόνο ο 3ος Γάλλος που θα παίξει στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, μετά τους Ταρίκ Αμπντούλ-Ουαχάντ και Ζερόμ Μοϊζό, αλλά παράλληλα ο «νους» αυτής της ομάδας. Στην πρώτη του κιόλας χρονιάς θα πάρει τη θέση βασικού από τον Αντόνιο Ντάνιελς, αποτελώντας το «στρατηγό» των Σπερς για τα επόμενα 17 χρόνια, όπως και τον απόλυτο ηγέτη της Εθνικής Γαλλίας.

Έναν χρόνο αργότερα, ήρθε και ο Μανού Τζινόμπιλι. Ο Αργεντίνος είχε εντυπωσιάσει με τις ικανότητές του στο σκοράρισμα με την φανέλα της Μπολόνια και, λίγο μετά την... πίκρα που του έδωσε ο Παναθηναϊκός στο Final Four που έγινε στο σπίτι της ιταλικής ομάδας, είχε οδηγήσει την Εθνική του μέχρι τη 2η θέση στο Μουντομπάσκετ των ΗΠΑ. Ο Πόποβιτς τον εντόπισε και η μεγάλη τριάδα δημιουργήθηκε, αφού εκείνη τη σεζόν, το 2002-2003, κέρδισε τους Νιου Τζέρσεϊ Νετς και πήρε το 2ο πρωτάθλημα στην εποχή του μεγάλου Πόποβιτς.

Από τη συνέχεια, λιγότερα ή περισσότερα, αρκετά είναι γνωστά. Οι πρωταθλητές του 2004 Ντιτρόιτ Πίστονς έπρεπε να... παραδώσουν το «στέμμα» τους έναν χρόνο αργότερα και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς υποτάχθηκε δύο φορές, μία με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς το 2007 και άλλη μία με τους Μαϊάμι Χιτ το 2014. Εκείνη η παρέα, βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε πως ήταν... ενισχυμένη με τον Καουάι Λέοναρντ, αφού ήταν εκείνος που είχε αναδειχθεί σε MVP των τελικών.

Τα νούμερά τους σε playoffs; 20.6 πόντοι και 11.4 ριμπάουντ για τον Timmy, που αποσύρθηκε το 2016, 14 πόντοι, 4 ριμπάουντ και 3.8 ασίστ για τον Τζινόμπιλι, που αποσυρόταν πέρυσι τέτοια εποχή και 17.9 πόντοι με 5.1 ασίστ για τον Γάλλο σούπερ σταρ, που αποφάσισε πριν από λίγες ώρες να μας αφήσει.

Μέσα σε διάστημα τριών ετών, με λίγα λόγια, μια απόλυτα... γήινη δυναστεία τελείωσε, έστω κι αν ο Πάρκερ διάλεξε να ολοκληρώσει την ένδοξη καριέρα του στους Σάρλοτ Χόρνετς. Ο... Ντ' Αρτανιάν της παρέας, ο Λέοναρντ, συνεχίζει στο Τορόντο και ο «Ποπ» έμεινε μόνος του. Μια υπέροχη εποχή έκλεισε τον κύκλο της...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ