32.8 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Βασιλακόπουλος: “Μόνιμα στη Ελλάδα οι Ολυμπιακοί αγώνες”!

Ο μεγαλύτερος πολέμιος των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 που είχαν γίνει στη χώρας μας, και εκ των πραγμάτων δικαιώθηκε για τις οικονομικές συνέπεις, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος επανέφερε στο προσκήνιο θέμα μόνιμης τέλεσής τους στη χώρα μας! 

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, βέβαια, με τη συνέντευξή του στην "Καθημερινή", βάζει το θέμα σε τελείως διαφορετική διάσταση, "βγάζει" την Ελλάδα από το οικονομικό βάρος και στην ουσία τη βάζει σε ένα πολύ ενδιαφέρον... κάδρο.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Ο τόπος χρειάζεται προωθητικές ιδέες και στόχους που να πηγάζουν από την πλούσια πολιτιστική και αθλητική κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας. Έχουμε μαραζώσει με τα οικονομικά θέματα. Oι Ελληνες χρειάζονται ένα όραμα για να τους δώσει ελπίδα, προσδοκία ότι κάτι δημιουργείται. Προσωπικά βλέπω μόνο δύο τέτοιες περιπτώσεις. Η μία θα μπορούσε να είναι η προοπτική του να γίνει ο λιμένας Πειραιά το μεγάλο διακομιστικό κέντρο της Ευρώπης, μετά το Brexit, όμως, αυτός ο τομέας δεν είναι του αντικειμένου μου για να επεκταθώ. Ο άλλος, όμως, που αφορά στους Ολυμπιακούς αγώνες, είναι όχι απλά του χώρου στον οποίο κινούμαι ενεργά επί δεκαετίες, αλλά και ακριβώς ένα θέμα για το οποίο έχω μιλήσει και αναπτύξει τις θέσεις μου στα διεθνή φόρα στα οποία συμμετέχω ενεργά.

Η μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία και μόνο υπό την αιγίδα της ΔΟΕ και του ΟΗΕ, θα αποτελέσει την καλύτερη επιλογή στην δεκαετία του 2030 και μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα. Μόνο ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, διαθέτει όλες τις θεσμικές και οικονομικές προϋποθέσεις, ώστε να επιστρέψουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην γη που «γεννήθηκαν», πριν από αιώνες και να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις αρχές, τις αξίες και τις θέσεις του Ολυμπισμού που στις επικρατούσες συνθήκες εμπορευματοποίησης, ισοπέδωσης και συναλλαγής επί παντός επιστητού είναι κάτι το οποίο το οφείλουμε στην ιστορία και στο Αθλητικό κίνημα.

Ο ΟΗΕ μπορεί να δημιουργήσει μια παγκόσμια κοινοπραξία για την δημιουργία των μόνιμων αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και της συντήρησης τους. Θα είναι μια διακρατική προσπάθεια και ο επιμερισμός κόστους θα είναι παγκόσμιος. Είναι γνωστές οι θέσεις μου για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και κατά γενική ομολογία, έχουν αποδειχτεί σωστές για τα βάρη που πληρώνει ακόμα ο ελληνικός λαός.
Παράλληλα το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ θα αναλάβει και την επιβολή της Ολυμπιακής εκεχειρίας. Τα οφέλη της Ελλάδας θα είναι τεράστια και όχι μόνο οικονομικά, αλλά πολιτιστικά, κοινωνικά και σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων με όλες τις χώρες του πλανήτη μας» λέει ο κ. Βασιλακόπουλος, ενώ ως προπομπό της πρότασης, θέτει δυο ακόμα διαδικασίες της ΔΟΕ που θα αναδείξουν την Αρχαία Ολυμπία: «Η ολομέλεια της ΔΟΕ για την επιλογή της υποψήφιας πόλης, κάθε τέσσερα χρόνια, να φιλοξενείται εκεί και να μην γίνεται μόνο η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Επίσης, η εκλογή του προέδρου της ΔΟΕ να τελείται στην Αρχαία Ολυμπία». Η πρόταση στον ΟΗΕ, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΟΚ, πρέπει να κατατεθεί από τον Δήμο Ηλείας και να εξελιχθεί σε εθνική προσπάθεια, εντός και εκτός Ελλάδας, ώστε "όλοι να ενστερνιστούν το ηθικό δίκαιο της πρότασης και να κινηθούν με ενότητα στην ίδια κατεύθυνση".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ