16.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ένα Παγκόσμιο δεν είναι αρκετό…

Η ιδεολογία του Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστή. Ήταν από το πρώτο λεπτό. Οι ΗΠΑ ωστόσο τη δέχτηκαν και σε μεγάλο βαθμό την ενστερνίστηκαν. Τι γίνεται όμως με την εθνική υπερηφάνεια των αμερικανών, όταν η Εθνική Ποδοσφαίρου Γυναικών φτάσει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου με οδηγό μία ομοφυλόφιλη παίκτρια;

Η Μέγκαν Ράπινο είναι η απόλυτη σταρ της Εθνικής ομάδας. Με τα δύο γκολ της απέναντι στην οικοδέσποινα Γαλλία, η Αμερικανίδα σταρ έστειλε τις ΗΠΑ στον ημιτελικό της διοργάνωσης όπου θα αντιμετωπίσει την Αγγλία (πλέον θα αντιμετωπίσει στον τελικό την Ολλανδία). Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο σε ενδεχόμενη κατάκτηση του τροπαίου, η Ράπινο απάντησε: «Δεν πάω στον γαμ*** Λευκό Οίκο». Φυσικά ο Τραμπ δεν άφησε το σχόλιο αυτό να πέσει κάτω και έσπευσε να απαντήσει: «Είμαι μεγάλος φαν του ποδοσφαίρου, πόσο μάλλον του ποδοσφαίρου γυναικών. Αλλά η Μέγκαν πρέπει πρώτα να νικήσει και μετά να μιλήσει» ήταν τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ.

 

Μπορεί να αναρωτιέστε, τι θέση έχει ένα τέτοιο κείμενο σε ένα μπασκετικό σαιτ. Η εξήγηση είναι απλή. Η Μέγκαν Ράπινο είναι σύντροφος της Σου Μπερντ, μιας από τις κορυφαίες μπασκετμπολίστριες του πλανήτη, η οποία δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί επί του σχολίου του Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, με ένα κείμενό της στοThe Players Tribune” , η Μπερντ μίλησε ανοιχτά τόσο για τη σχέση της με τη Ράπινο όσο και για τη θέση μιας ομοφυλόφιλης αθλήτριας στην κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών του 2019.

«Σε περίπτωση που αναρωτιέστε πως είναι να έχεις έναν πρόεδρο που συμπεριφέρεται σαν έφηβο αγόρι… είναι χάλια! Όταν διάβασα το σχόλιο που έκανε για την Μέγκαν βγήκα από τα ρούχα μου. Οι απόψεις μας στην πολιτική είναι παρόμοιες, οι δικές μου και της Μέγκαν. Όταν κατακτήσαμε το WNBA πέρυσι δεν πέρασε καν από το μυαλό μας να επισκεφθούμε τον Λευκό Οίκο» είπε χαρακτηριστικά η Μπερντ. Οι επιθέσεις βέβαια απέναντι στην Ράπινο δεν περιορίστηκαν στο tweet του Τραμπ: «Ξαφνικά όλοι οι MAGA (Make America Great Again- κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ) γράφουν εχθρικά σχόλια κάτω από τις δημοσιεύσεις μου, διαβάζω συνεχώς blogs που γράφουν απαίσια πράγματα για έναν άνθρωπο που αγαπώ, ενώ βλέπω τις ειδήσεις στο FOX news να κριτικάρουν την Μέγκαν. Είναι μία πρωτόγνωρη και απαίσια εμπειρία».

H έμπειρη άσος των Σιάτλ Στορμ ωστόσο δεν παίρνει από λόγια και στηρίζει τη σύντροφό της με κάθε ευκαιρία. Καμαρώνει όσο τίποτα άλλο για τις διακρίσεις της με την Εθνική ομάδα και περιμένει καρτερικά τον τελικό της Κυριακής. «Είναι σαν μία ολόκληρη χώρα να είπε- Ποδόσφαιρο; ΝΑΙ! Ποδόσφαιρο γυναικών; ΝΑΙ! Μία σούπερ σταρ που έχει μιλήσει ανοιχτά για το γεγονός ότι είναι ομοφυλόφιλη και  κάνει πλάκα με δύο τρομερά γκολ και με τους τρελούς πανηγυρισμούς της καθώς καθοδηγεί την Εθνική ομάδα; ΝΑΙ! Και αυτή η ομοφυλόφιλη σούπερ σταρ δεν το κάνει για να κερδίσει υπερηφάνεια για τη σεξουαλικότητά της αλλά γιατί είναι η καλύτερη παίκτρια του κόσμου και αντικειμενικά αξιοποίησε αυτή τη σεξουαλικότητα και αυτή την προσωπικότητα για να σκοράρει αυτά τα δύο γκολ; ΝΑΙ»!

Αυτή ωστόσο που πραγματικά δεν παίρνει από λόγια είναι η ίδια η Μέγκαν Ράπινο. Η Αμερικανίδα σκόρερ συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα και είναι έτοιμη να φέρει τη κούπα στις ΗΠΑ. Όχι όμως και στον Λευκό  Οίκο. Ο λόγος είναι απλός. Γιατί να τιμήσει έναν άνθρωπο που κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε κορυφαίους αθλητές λόγω του χρώματος του δέρματός τους ή των σεξουαλικών τους προτιμήσεων. Η Μπερντ προσέθεσε: «Το 2017, όταν η Σάουθ Καρολάινα- που είχε προπονήτρια μία μαύρη γυναίκα, τη θρυλική Ντον Στάλει- κέρδισε το πρωτάθλημα δέχθηκε πρόκληση από τον Λευκό Οίκο. Το 2019, όταν η Μπέιλορ- που είχε προπονήτρια μία λευκή γυναίκα, την επίσης θρυλική Κιμ Μάκλει- κέρδισε το πρωτάθλημα, δέχθηκε μία πρόκληση για τον Λευκό Οίκο χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα».

Το παράδειγμα της Μπερντ και την Ράπινο ακολουθεί τα παραδείγματα μιας σειράς πρωταθλητών που έχουν αρνηθεί να επισκεφθούν τον Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων και των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς αλλά και των Τορόντο Ράπτορς που απέφυγαν ευγενικά την πρόταση με την πρόφαση ότι είναι καναδική ομάδα.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ