20 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι παίκτες ψήφισαν Μπάιντεν, οι ιδιοκτήτες… στήριζαν Τραμπ (vids+pics)

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σε ένα νέο που λατρεύουν οι ευρισκόμενοι... σε ρήξη με τον Ντόναλντ Τραμπ παίκτες του ΝΒΑ. Το Basketa.gr παρουσιάζει το χρονικό της εκλογής αυτής μέσα από τη στήριξη των αθλητών στον Δημοκρατικό υποψήφιο, που όμως έπεφτε πάνω στην... επένδυση των ιδιοκτητών των ομάδων τους στον απελθόντα Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

Το 2020 έχει προκαλέσει μια «θύελλα» άνευ προηγουμένου για την ανθρωπότητα. Μόνο το να σκεφτεί κανείς την πανδημία και τα αποτελέσματά της στην καθημερινότητά μας, καταλαβαίνει πως βιώνουμε κάτι μοναδικό, το οποίο θα γραφτεί στην ιστορία. Πέρα από το ότι αυτή η ιστορία μια μέρα θα βάλει… σκούρα στα παιδιά που θα δίνουν Πανελλήνιες στο μέλλον, ένα ακόμη ζήτημα που έχει προκύψει, είναι οι ουκ ολίγες παγκόσμιες κοινωνικές αναταραχές, με απαίτηση για κοινωνική δικαιοσύνη και περισσότερες αμβλύνσεις σε κοινωνικά θέματα.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, από έναν αστυνομικό που φάνηκε πως είχε και… προηγούμενα μαζί του. Η πράξη αυτή αποτέλεσε τη «σπίθα» για την κοινωνική «έκρηξη» στην χώρα, η οποία μάλιστα, αν προσέξει κανείς τα σχετικά πλάνα από διαδηλώσεις, σε μεγάλο βαθμό εκφράστηκε από λευκούς, στο πλαίσιο της καμπάνιας του «Black Lives Matter», ενδεικτικό του πόσο ο κόσμος «διψά» για δικαιοσύνη.

https://www.youtube.com/watch?v=YG8GjlLbbvs&ab_channel=Channel4News

Από αυτή την «εκστρατεία» δεν έλειψε το ΝΒΑ. Ο οργανισμός τοποθετήθηκε δυναμικά από μόνος του, με τον Άνταμ Σίλβερ ως άλλο… μπασκετικό «Περικλή» να τοποθετεί το κεντρικό σύνθημα στο παρκέ και την καθημερινότητα των παικτών, που έφτασαν στο σημείο να σταματήσουν για λίγο να παίζουν στην «φούσκα» του Ορλάντο.

Δεν ήταν, όμως, όλο το ΝΒΑ ενωμένο ως προς αυτό το σκοπό, σε αντίθεση με όσα επιχειρήθηκαν να φανούν δημοσίως. Υπήρξαν ισχυρές αντιθέσεις για το ποια θα ήταν η γραμμή προς τα γεγονότα, τα οποία οδήγησαν και στην εκλογή του Τζο Μπάιντεν χθες (7/11).

https://www.youtube.com/watch?v=qG3ta5dqwgs&ab_channel=BBCNews

Η πρωτοβουλία της Ένωσης, η αντίθεση ιδιοκτητών

Οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες «πυροδότησαν» αντιδράσεις στις τάξεις του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο. Πρώτη, μάλιστα, η εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης Παικτών, Μισέλ Ρόμπερτς, ανέλαβε πρωτοβουλίες, προκειμένου να βοηθήσει ο οργανισμός στην πάταξη κάθε ανισότητας.

Πολύ γρήγορα, η Ρόμπερτς έπεισε την κυβέρνηση της Φλόριντα να δώσει 300 εκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας και να εγκρίνει την «φούσκα» του Ορλάντο, όπου κεντρικό σύνθημα θα ήταν το «Black Lives Matter». Μαζί της, ο Μάικλ Τζόρνταν θα δώσει άλλα 100 εκατομμύρια στο ίδιο διάστημα, με τους Νετς και τους Σέλτικς να ακολουθούν με 50 και 25 εκατομμύρια αντίστοιχα.

https://www.youtube.com/watch?v=1hJIuVvVQKk&t=1s&ab_channel=NBA

Το «Black Lives Matter», βέβαια, δεν ήταν και το μόνο σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε από το ΝΒΑ. Τις μέρες της διαδικασίας της ψηφοφορίας για τον νέο πρόεδρο, χρησιμοποιήθηκε έντονα το hashtag #vote, με το οποίο οι παίκτες παρότρυναν το κοινό να μιλήσει δια της επιλογής του. Δεν ήταν κρυφό, βέβαια, ότι προτιμούσαν την εκλογή του Μπάιντεν.

Η κατάσταση, όμως, δεν ήταν τόσο ρόδινη. Ο έμπειρος ρεπόρτερ, Άντριαν Βοϊναρόφσκι, αποκάλυψε πως δεν ήταν όλοι οι ιδιοκτήτες των ομάδων σύμφωνοι με την εν λόγω τακτική, ούτε και ήθελαν κάποιο σύνθημα στα παρκέ. Και είχαν και τους λόγους τους…

https://www.youtube.com/watch?v=__Ls-fzOBSI&ab_channel=HoopNation

Η ψυχή στις διαδηλώσεις, τα λεφτά στον Τραμπ

Οι παίκτες συνεχίζουν το δικό τους αγώνα, περιμένοντας να ψηφιστεί ένας νόμος, ο HR 7120, ο οποίος αφορά σε γενικές γραμμές την χρήση βίας από αστυνομικούς, με αφορμή όσα έγιναν με τον Τζορτζ Φλόιντ και όχι μόνο. Την ίδια ώρα, όμως, οι ιδιοκτήτες φαίνεται πως βρίσκονταν στην αντίπερα όχθη, αναφορικά με το «στρατόπεδο» που στήριζαν περισσότερο.

Σύμφωνα με έρευνα του «The Ringer», 27 ιδιοκτήτες ομάδων του ΝΒΑ έχουν προσφέρει περισσότερα από 28 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικές δωρεές. Από αυτά, 14.9 εκατομμύρια πήγαν στο ρεπουμπλικανικό κόμμα, ενώ 12 εκατομμύρια έχουν δοθεί στο δημοκρατικό κόμμα, αποδεικνύοντας τη στήριξη στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις καμπάνιες οργανισμού και παικτών.

Οι δωρέες αυτές αφορούν το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα, ενώ η διαφορά μεγαλώνει εντυπωσιακά υπέρ των Ρεπουμπλικανών, με πάνω από το 80% των δωρεών των ιδιοκτητών να καταλήγει στο κόμμα τους. Οι ιδιοκτήτες, δε, των Λέικερς, των Μάτζικ, των Νικς, των Ρόκετς και των Σπερς έχουν συνδράμει άμεσα προς τις «εκστρατείες» του Ντόναλντ Τραμπ. Στην αντίπερα όχθη, οι ιδιοκτήτες των Μπακς, των Ουίζαρντς, των Κινγκς και των Σέλτικς έχουν βοηθήσει τους Δημοκρατικούς.

Το ξεχωριστό παράδειγμα Μπάλμερ και… η αποστροφή του Κιούμπαν

Μέσα σε όλες αυτές τις δωρεές, υπάρχουν δύο περιπτώσεις που ξεχωρίζουν. Θα ξεκινήσουμε από αυτή του Μαρκ Κιούμπαν, με τον ιδιοκτήτη των Μάβερικς να είναι ο ένας εκ των τριών που δε δίνουν απολύτως τίποτα σε πολιτικές δωρεές. «Κοστολογώ την ανεξαρτησία μου πολύ ακριβά», έχει πει χαρακτηριστικά ο Κιούμπαν, που ήταν και ο μόνος στην έρευνα του «The Ringer», ο οποίος μίλησε με ανοικτά χαρτιά και χωρίς να ζητήσει το λόγο μετά τις δημοσιεύσεις του εν λόγω Μέσου.

Ιδιαίτερη είναι η κοινωνική συμβολή, δε, του Στιβ Μπάλμερ. Ο… ονειροπόλος πρόεδρος των Κλίπερς δεν έχει κρύψει την κοινωνική του ευαισθητοποίηση προσφέροντας τα πιο πολλά από καθέναν, σχεδόν 8 εκατομμύρια δολάρια, με τον Νταν ΝτεΒός των Μάτζικ να ακολουθεί με ένα ποσό κοντά στα 5 εκατομμύρια.

Εξαιρετικής σημασίας είναι το πού πηγαίνουν τα χρήματα του Μπάλμερ. Με τη στήριξη των Δημοκρατικών, λοιπόν, αυτά πηγαίνουν σε μια καμπάνια εναντίον της οπλοχρησίας και της βίας με την χρήση όπλου, διαθέτοντας μια εξαιρετική λειτουργικά ιστοσελίδα και επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσει κάθε πολίτη. Όλα οφείλονται στη σύζυγό του, Κόνι, που έδωσε περίπου επτά εκατομμύρια για το «Gun Safety» στον οργανισμό Everytown.

Καθένας, με λίγα λόγια, διαλέγει το δικό του δρόμο. Το τι έκαναν, άλλωστε, στον τελικό απολογισμό, θα το κρίνει η ιστορία…

Photo Credits: Clutchpoints.com



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ