15.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Με αεροπλάνα και βαπόρια…

Το ταξίδι προς το Πο προβλημάτιζε από την αρχή τους ανθρώπους της ΑΕΚ. Αμέσως μετά το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να μεσολαβήσουν ούτε 24 ώρες ξεκούρασης, με δύο πτήσεις και άφιξη αργά το βράδυ. Εξελίχθηκε τελικά πολύ χειρότερα. Μια πραγματική Οδύσσεια.

Μέχρι το Παρίσι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Η πτήση έφυγε στην ώρα της κι έφτασε στην ώρα της. Αν εξαιρέσεις το άθλιο φαγητό που σέρβιρε η αεροπορική εταιρεία και την υπερβολική στενότητα χώρου μέσα στο αεροπλάνο, που σ' έκανε να αναρωτιέσαι πώς ψηλά παιδιά σαν τον Χρυσικόπουλο, τον Γιάνκοβιτς, τον Ματσιούλις χωρούσαν στα καθίσματα (ο Μαυροειδής κι ο Σλότερ ήταν πιο τυχεροί, είχαν λίγο χώρο παραπάνω στην πρώτη θέση όπου κάθησαν...), όλα πήγαν καλά.

Οι περισσότεροι παίκτες πάνω από τα λαπ τοπ τους να βλέπουν ταινίες κι ο Μαυροειδής να παραπονιέται ότι έβαλε να δει τον "Ιρλανδό" του Σκορτσέζε, αλλά η ταινία είχε διάρκεια μεγαλύτερη από το ταξίδι στη γαλλική πρωτεύουσα κι έτσι ήταν υποχρεωμένος να τη δει σε συνέχειες. Ο Λιμνιάτης με τον Μενουδάκο, οι συνεργάτες του Παπαθεοδώρου, πάνω από τα λαπ τοπ τους να βλέπουν την Ορτέζ. Οι υπόλοιποι λίγη κουβεντούλα, κανένα βιβλίο, η ώρα πέρασε και η αποστολή έφτασε στο Παρίσι.

Αλλαγή πλάνων και... χαμένες βαλίτσες!

Και την ώρα που προσγειώθηκε το αεροπλάνο, έφτασε μήνυμα στο κινητό: "Η πτήση για Πο ακυρώθηκε"! Γιατί; Το αεροδρόμιο του Πο ήταν κλειστό λόγω της γενικής απεργίας που έχει παραλύσει τη Γαλλία εδώ και 3-4 μέρες. Η Οδύσσεια μόλις άρχισε. 

Οι επιλογές που είχε η αποστολή της ΑΕΚ ήταν δύο. Είτε να διανυκτερεύσει στο Παρίσι και να ταξιδέψει στο Πο τη Δευτέρα χωρισμένη στα δύο. Οι μισοί με μια πρωινή πτήση και οι άλλοι μισοί με μια μεσημεριανή. Η επιλογή αυτή απορρίφθηκε, διότι αφενός θα υπήρχε πρόβλημα όσον αφορά την απογευματινή προπόνηση στο Πο και αφετέρου κανείς δεν εγγυώταν ότι το αεροδρόμιο της πόλης θα ήταν ανοικτό ώστε να γίνουν οι πτήσεις. Προκρίθηκε, λοιπόν, η δεύτερη επιλογή. Πτήση το βράδυ της Κυριακής στο Μπορντό και από εκεί στο Πο με πούλμαν.

Μετά από 3,5 ώρες περιπλάνησης στους χώρους transit του αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκολ του Παρισίου, η αποστολή έφτασε λίγο πριν από τις 11 το βράδυ στο Μπορντό, όπου παραμόνευε μια δεύτερη έκπληξη. Οι μισές και πλέον αποσκευές δεν είχαν φτάσει ποτέ εκεί! Ανάμεσα σε όσα έλειπαν ήταν και τα παπούτσια των παικτών, που χωρίς αυτά ούτε προπόνηση θα μπορούσαν να κάνουν ούτε φυσικά να παίξουν στον αγώνα.

Νέα καθυστέρηση προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τις δύο υπαλλήλους της Air France, που μαζί με κανά δυο φύλακες ήταν οι μοναδικοί άνθρωποι που υπήρχαν στο κατά τα άλλα έρημο αεεροδρόμιο του Μπορντό! Μετά από σχεδόν μιάμιση ώρα και πολλά τηλεφωνήματα εντοπίστηκαν οι χαμένες αποσκευές στο Παρίσι και ο team manager της ΑΕΚ, Γιώργος Χήνας, έλαβε τη διαβεβαίωση πως το πρωί της Δευτέρας όλες θα βρίσκονται στο ξενοδοχείο στο Πο.

Κατόπιν τούτου, η αποστολή μπορούσε να αναχωρήσει επιτέλους για τον τελικό προορισμό της. Πούλμαν είχε στείλει η Ορτέζ, αφού είχε ειδοποιηθεί σχετικά. Το νέο ταξίδι άρχισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα και η αποστολή της ΑΕΚ, αφού διένυσε οδικώς περίπου 170 χιλιόμετρα, έφτασε στους πρόποδες των Πυρηναίων στις 2.30 τα ξημερώματα. Από την ώρα που ξεκίνησε από το ΟΑΚΑ μέχρι την άφιξή της στο ξενοδοχείο του Πο είχαν περάσει σχεδόν 15 ώρες. "Σα να ήρθαμε στην Αυστραλία", όπως είπε και ο Χάρης Γιαννόπουλος...

Δύναμη χαρακτήρα και... ύπνος

Το ηθικό πάντως είναι καλό, παρόλο που από την περασμένη Τρίτη "τρέχει" ένα δεκαήμερο πραγματικά... κολασμένο. Ταξίδι στην Πολωνία για τον αγώνα με την Άνβιλ, επιστροφή την Πέμπτη αργά το βράδυ, την Παρασκευή ταξίδι στη Θεσσαλονίκη για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, επιστροφή το Σάββατο το βράδυ, την Κυριακή το μεσημέρι η... Οδύσσεια προς το Πο και μετά τον αγώνα της Τετάρτης υπάρχει και ο αγώνας με τον Άρη, που θα γίνει την Παρασκευή, επειδή το Σάββατο παίζει στο ΟΑΚΑ ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός και η Αστυνομία δεν ήθελε για ευνόητους λόγους να συμπέσουν τα δύο παιχνίδια.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έλεγε ότι οι συνεχόμενοι αγώνες δεν βοηθούν την ομάδα να βρει σωστή χημεία σε μια περίοδο που έχουν γίνει και κάποιες προσθήκες παικτών. Κι αυτό, το να βρεθεί σωστή χημεία δηλαδή, πρέπει να γίνει μέσα από τα παιχνίδια. 

Μέχρι στιγμής πάντως η ΑΕΚ, μετά το κακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, έχει μπει σε νικηφόρο τροχιά κι αυτό βοηθά την κατάσταση. Οι παίκτες είναι ήρεμοι, καθώς την ήττα από τη Ράστα Φέχτα διαδέχθηκαν τρεις διαδοχικές νίκες, και το μόνο που μπορείς να διακρίνεις πάνω τους είναι κούραση.

Το παραδέχθηκε κι ο Κιθ Λάνγκφορντ, παρόλο που σχεδόν όλη την μπασκετική ζωή του παίζει συνεχόμενα παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων κι έχει μάθει να ζει σε τέτοιους ρυθμούς. Η κούραση είναι ένα θέμα. Αλλά την ίδια στιγμή έσκασε ένα χαμόγελο μέχρι τ' αυτιά όταν θυμήθηκε το μεγάλο καλάθι που πέτυχε στο τέλος του αγώνα με τον ΠΑΟΚ στο Σάββατο. Σε όλο το παιχνίδι υπέφερε από την άμυνα του ΠΑΟΚ, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να πάρει την μπάλα στην τελευταία επίθεση και να "κλειδώσει" τη νίκη της ΑΕΚ με τον τρόπο που μόνον αυτός ξέρει.

"Ναι, έχεις δίκιο. Είναι άλλο πράγμα να είσαι σε καλή μέρα και να σκοράρεις πολύ κι άλλο να μην παίζεις καλά κι όμως, να βάλεις το νικητήριο καλάθι. Δείχνει τη δύναμη του χαρακτήρα που έχεις".

Τέτοια δύναμη χαρακτήρα πρέπει να δείξει όλη η ΑΕΚ την Τρίτη το βράδυ στο Πο απέναντι στην Ορτέζ για να διευρύνει το νικηφόρο σερί της και να παραμείνει στην κορυφή του Β' ομίλου του BCL στο ξεκίνημα του δευτέρου γύρου. Αφού πρώτα οι παίκτες και οι προπονητές της θα έχουν ρίξει έναν καλό ύπνο για να αφήσουν πίσω τους την Οδύσσεια από την Αθήνα προς το Πο...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ