15.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Το τελευταίο χαρτί για το final-8 στην Αθήνα

Την ύστατη προσπάθεια για να μπει κόσμος στο ΟΑΚΑ στο final-8 κάνουν ΑΕΚ και Basketball Champions League, επισείοντας τον κίνδυνο να φύγει η διοργάνωση από την Ελλάδα και να γίνει αλλού. Με αυτό τον τρόπο σκοπεύουν να κορυφώσουν την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου είτε να επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων σε ένα ποσοστό της χωρητικότητας του ΟΑΚΑ είτε να καλυφθούν με κάποιο τρόπο τα διαφυγόντα κέρδη από τα εισιτήρια που θα κόβονταν, αν υπήρχε κόσμος.

Η διαρροή, αρχικά, της είδησης ότι το BCL σκέφτεται να πάρει το final-8 από την Αθήνα για να το πάει αλλού και η επιστολή-τελεσίγραφο προς την ΑΕΚ, που καλείται να απαντήσει ως την Πέμπτη αν μπορεί να φιλοξενήσει τη διοργάνωση, εντάσσονται στο πλαίσιο αυτής της τακτικής.

Στην πραγματικότητα ο κίνδυνος όχι να πάει αλλού το final-8, αλλά να μη γίνει καθόλου, δεν ενέσκηψε τώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε πιο αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αττική. Υπάρχει από την ημέρα κιόλας που ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει τη διοργάνωσή του η Αθήνα.

Ο CEO του BCL, Πατρίκ Κομνηνός, είχε φροντίσει να αφήσει ανοικτό ένα παραθυράκι για ματαίωση του final-8 σε περίπτωση που δεν μπουν φίλαθλοι στο γήπεδο, επικαλούμενος τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν τα έσοδα από τα εισιτήρια στην κάλυψη του μπάτζετ της διοργάνωσης. Η ΑΕΚ και το BCL λάμβαναν από τότε το μήνυμα ότι πολύ δύσκολα θα επιτραπεί η είσοδος φιλάθλων, λόγω της απόλυτης αντίθεσης της επιτροπής των λοιμοξιολόγων σε αυτό, και ήθελαν να αυξήσουν το επίπεδο της πίεσης, μεταφέροντάς την και στο επικοινωνιακό πεδίο.

Η ουσία είναι πως μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την Αττική και με δεδομένη τη σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ότι πλέον ακόμα και το γενικό lockdown βρίσκεται στο τραπέζι, θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους αν σε λίγες μέρες ο Λευτέρης Αυγενάκης ανακοινώσει πως μπορεί να μπει έστω και ένας μικρός αριθμός φιλάθλων στο ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσει τους αγώνες του final-8.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί, παρόλο που ο υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ ότι "πρέπει το συντομότερο να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ένα ποσοστό κόσμου στις κερκίδες. Δουλεύουμε οργανωμένα όλοι μαζί με τους υγειονομικούς και τον κ. Χαρδαλιά και πιστεύω να τα καταφέρουμε". Αφήνοντας έτσι ένα παράθυρο αισιοδοξίας ανοικτό.

Πρόβλημα φαίνεται επίσης ότι υπάρχει και με ένα κονδύλι το οποίο η Περιφέρεια Αττικής είχε δεσμευθεί ότι θα καταβάλει προκειμένου να διευκολύνει τη διεξαγωγή της διοργάνωσης. "Διότι μας ενδιαφέρει η φήμη της χώρας", όπως είχε δηλώσει ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης κατά την επίσημη παρουσίαση του final-8. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κονδύλι αυτό ανέρχεται στις 200.000 Ευρώ, αλλά η εκταμίευσή του έχει "παγώσει", καθώς φέρεται να συνάντησε την αντίδραση της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου.

Καθώς, λοιπόν, η ΑΕΚ και το BCL δεν παίρνουν από την ελληνική κυβέρνηση ούτε τους φιλάθους ούτε τα χρήματα για τα διαφυγόντα κέρδη από τα εισιτήρια και καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει πολύ, παίζουν το τελευταίο τους χαρτί. Ρίχνουν στο τραπέζι την αφαίρεση της διοργάνωσης του final-8 από την Αθήνα (ή ακόμα και τη ματαίωσή του, εφόσον δεν βρεθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα άλλη πόλη, που να μπορεί να φιλοξενήσει τους αγώνες με κόσμο στο γήπεδο).

Αν μετά την "γκλαμουράτη" κλήρωση του ποδοσφαιρικού Champions League, την οποία πήρε πίσω η UEFA, η Αθήνα χάσει άλλη μία σημαντική αθλητική διοργάνωση, όπως το final-8 του BCL, λόγω του κορωνοϊού, αυτό θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στο αφήγημα που απευθύνει η κυβέρνηση όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, ότι η χώρα έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς την πανδημία. Και η ΑΕΚ μαζί με το BCL ελπίζουν ότι αυτός ο κίνδυνος θα αναγκάσει τους αρμόδιους να υλοποιήσουν τουλάχιστον μία από τις δύο δεσμεύσεις που (κατά τους διοργανωτές του final-8) έχουν αναλάβει. Είτε να αφήσουν κόσμο να μπει στο ΟΑΚΑ, δηλαδή, είτε να συνδράμουν οικονομικά. Και να γίνει το final-8 κανονικά.

Αλλιώς, μπορεί ακόμα και να μη γίνει καθόλου...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ