17.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το “όχι” των επιστημόνων και ποιος θα το πληρώσει

Ποιο είναι το συμπέρασμα από τη συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσαν από κοινού το Basketball Champions League και η ΑΕΚ το μεσημέρι της Τετάρτης; Ότι η Αθήνα και το ΟΑΚΑ θα φιλοξενήσουν το final-8 του BCL, που μπορεί και να μη γίνει. Και ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στη διοργάνωση, δηλαδή και το BCL και η ΑΕΚ και η ελληνική κυβέρνηση και η περιφέρεια Αττικής, θέλουν να υπάρχει κόσμος στις εξέδρες, αλλά μάλλον δεν θα υπάρχει.

Μπερδευτήκατε; Ας προσπαθήσουμε να τα ξεμπερδέψουμε.

Στο τέλος του περασμένου Μαρτίου και μετά το γενικό lockdown λόγω κορωνοϊού, το BCL πήρε την απόφαση να ολοκληρώσει τη σεζόν 2019-20 λίγο πριν από την έναρξη της σεζόν 2020-21, διοργανώνοντας ένα final-8 στο τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή έξι μήνες αργότερα. Είχε την ελπίδα ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα η πανδημία, που τότε "θέριζε" όλη την Ευρώπη, θα παρουσίαζε ύφεση και θα ήταν εφικτή η παρουσία φιλάθλων στους αγώνες. Αν όχι στο σύνολο της χωρητικότητας του γηπέδου, σε κάποιο ποσοστό της τουλάχιστον.

Για τους ανθρώπους του BCL ήταν και παραμένει κρίσιμο το να διεξαχθούν τα παιχνίδια με κόσμο στις κερκίδες, όχι μόνο επειδή αυτό είναι καλό για το άθλημα (που είναι), αλλά και διότι χωρίς έσοδα από εισιτήρια μια τέτοια διοργάνωση δεν είναι βιώσιμη οικονομικά. Σε απλά ελληνικά, δεν βγαίνει. Τότε μάλιστα ήταν πολλοί αυτοί που έλεγαν ότι αν είναι να γίνουν οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, καλύτερο θα ήταν να μη γίνει καθόλου το final-8. Γι' αυτό πήγαν κατ' ευθείαν στον Σεπτέμβριο και δεν εξέτασαν καθόλου τα σενάρια που εφαρμόστηκαν στο ποδόσφαιρο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Δυστυχώς, οι ελπίδες των ανθρώπων της λίγκας και όλων μας διαψεύστηκαν. Η πανδημία του κορωνοϊού φούντωσε ξανά μέσα στο καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη και η ιδέα που τον Μάρτιο φαινόταν εξαιρετική, τώρα συναντά σημαντικά προβλήματα. 

Η Ιερουσαλήμ, που ήταν η πρώτη επιλογή του BCL (κάτι που παραδέχθηκε εμμέσως την Τετάρτη ο Πατρίκ Κομνηνός), δήλωσε αδυναμία. Επειδή μετά την αύξηση των κρουσμάτων όχι μόνο δεν μπορούσε να μπει κόσμος στο γήπεδο, αλλά και η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί την ασφαλή είσοδο, παραμονή και έξοδο από τη χώρα των αποστολών των ομάδων, μιλώντας πάντα με όρους υγειονομικούς. 

Κάτι που έκανε η Ελλάδα μετά από πρωτοβουλία και πιέσεις του Μάκη Αγγελόπουλου. Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ ΑΕΚ ήθελε να φέρει και πάλι αυτή τη διοργάνωση στην Αθήνα για να αυξήσει τις πιθανότητες η ομάδα του να κερδίσει ένα ακόμα ευρωπαϊκό τρόπαιο και αφού κατάρτισε μαζί με τους συνεργάτες του ένα πλήρες πλάνο, κατάφερε να πείσει την ελληνική κυβέρνηση ότι μπορούν να έρθουν οκτώ αποστολές ομάδων στην Αθήνα και να παραμείνουν για πέντε ημέρες χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα σε σχέση πάντα με τους κινδύνους που κρύβει η πανδημία του κορωνοϊού.

Για το BCL η Αθήνα ήταν η καλύτερη εναλλακτική επιλογή που είχε στα χέρια της, δεδομένης και της άριστης συνεργασία των δύο πλευρών στο φάιναλ φορ του 2018, όπως εξήγησε την Τετάρτη ο Πατρίκ Κομνηνός. Από τη στιγμή λοιπόν που ο Λευτέρης Αυγενάκης άναψε το πράσινο φως, το ΟΑΚΑ πήρε αμέσως το χρίσμα. Και η ΑΕΚ ανέλαβε τη διοργάνωση.

Όμως δεν λύθηκε το θέμα της παρουσίας κόσμου στις κερκίδες.

Κατηγορηματικό "όχι" των λοιμοξιολόγων

Παρά τις έντονες πιέσεις που ασκεί η ΑΕΚ και προσωπικά ο Μάκης Αγγελόπουλος δεσμευόμενος ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η κυβέρνηση διστάζει να δώσει την έγκρισή της ώστε να μπουν φίλαθλοι έστω και σε ένα μέρος του ΟΑΚΑ. Σε μια περίοδο που τα κρούσματα παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση στη χώρα και οι προβλέψεις ειδικών για τους επόμενους μήνες είναι έως και ζοφερές, ο Λευτέρης Αυγενάκης ξέρει πολύ καλά ότι, αν μη τι άλλο, δεν μπορεί να αγνοήσει αυτούς που εν πολλοίς κατευθύνουν την κυβερνητική πολιτική στα θέματα του κορωνοϊού: τους λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους.

Η ειδική επιτροπή των επιστημόνων είναι σταθερά αρνητική στο ενδεχόμενο να επιτραπεί στην παρούσα φάση η παρουσία φιλάθλων όχι μόνο στο ΟΑΚΑ, αλλά και στα γήπεδα συνολικά. Λέγεται, μάλιστα, ότι οι επιστήμονες δεν λένε απλώς "όχι". Είναι απόλυτοι στην άρνησή τους! 

Και πολύ δύσκολα θα τους παρακάμψει ο υφυπουργός Αθλητισμού για να μπει κόσμος στο ΟΑΚΑ, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που σε μια τέτοια περίπτωση θα αποκτήσει έναν επιπλέον "πονοκέφαλο". Όλοι οι άλλοι (επαγγελματικές λίγκες και ομοσπονδίες δηλαδή) θα δικαιούνται να ζητούν μετά να υπάρχει παρουσία φιλάθλων και στους δικούς τους αγώνες. Κάτι που δεν δείχνει διατεθειμένος να επιτρέψει τώρα.

"Είτε κόσμο στο γήπεδο είτε λεφτά για τα εισιτήρια"

Στο BCL και την ΑΕΚ φαίνεται πως έχουν λάβει αυτά τα μηνύματα. Αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως το final-8 πολύ δύσκολα θα γίνει με την παρουσία φιλάθλων στις κερκίδες και αυτό που επιδιώκουν πλέον είναι να μετακυλήσουν την απώλεια των εσόδων από τα απούλητα εισιτήρια στο κράτος. Ζητούν επί της ουσίας από την κυβέρνηση είτε να επιτρέψει την παρουσία φιλάθλων στη διοργάνωση είτε να καλύψει τα διαφυγόντα κέρδη από τα εισιτήρια.

Το πιθανότερο μάλιστα είναι ότι η ανακοίνωση της ανάληψης της διοργάνωσης του final-8 από την Αθήνα χωρίς να έχει διευθετηθεί το θέμα της παρουσίας του κόσμου, που όπως εξηγήσαμε είναι καθοριστικής σημασίας για το BCL, να έγινε προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Πώς;

Αν η Ελλάδα πάρει μια σημαντική αθλητική διοργάνωση και αυτή ματαιωθεί λόγω προβλημάτων που προκάλεσε ο κορωνοϊκός, τούτο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο διεθνώς. Και θα αμαυρώσει την εικόνα που προσπαθεί όλους αυτούς τους μήνες να παγιώσει η ελληνική κυβέρνηση στο εξωτερικό για την "Covid-free Ελλάδα", που έχει αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία την πανδημία. Κανείς από την κυβέρνηση δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο. Και ενδεχομένως εκεί ποντάρουν πλέον η ΑΕΚ και το BCL, προκειμένου τουλάχιστον να καλύψουν τη χασούρα από τα εισιτήρια.

Ίσως γι' αυτό ο Πατρίκ Κομνηνός απέφυγε την Τετάρτη να απαντήσει κατηγορηματικά αν το final-8 θα γίνει ακόμα κι αν δεν μπει κόσμος στο ΟΑΚΑ. "Θέλουμε να κάνουμε τη διοργάνωση ακόμα και χωρίς κόσμο, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς θα τη διεκπεραιώσουμε με μηδενικά έσοδα", είπε, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο της ματαίωσης του final-8.

Γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου και ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, θα έχουμε την οριστική απόφαση της κυβέρνησης. Και τότε θα μάθουμε οριστικά την τύχη αυτού του final-8...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ