22.5 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Τσιγάρο… τέλος στα γήπεδα

Κομμένα τα… σύννεφα καπνού που δημιουργούνται στα κλειστά γήπεδα μπάσκετ από το τσιγάρο, μια κακή συνήθεια που υπάρχει στη χώρα μας και σχολιάστηκε πολλάκις την περσινή αγωνιστική περίοδο από τον προπονητή του Παναθηναϊκού, Ρικ Πιτίνο.

Η αντικαπνιστική νομοθεσία, που προβλέπει ρητώς την απαγόρευση του καπνίσματος -και- στους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, επηρεάζει και το ελληνικό μπάσκετ. Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ήταν από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και μία από τις προτεραιότητές του ως πρωθυπουργός. Ο νέος υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απέστειλε προς τις περιφέρειες της χώρας και τους φορείς του Δημοσίου τη νέα εγκύκλιο και σε αυτήν προβλέπεται ρητώς πως απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους και τους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων. Τσιγάρο… τέλος, λοιπόν.

Η απόφαση έχει άμεση ισχύ και απομένει να δούμε εάν θα γίνει σεβαστή από όλους, όχι μόνο τους φιλάθλους των ομάδων της Basket League αλλά και των μικρότερων κατηγοριών, κι εάν θα εφαρμοστεί. Δεν αφορά μόνο στο κεντρικό γήπεδο, όπου φιλοξενούνται οι αγώνες, αλλά και το χώρο των κυλικείων εντός των εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα πρόστιμα θα είναι «τσουχτερά» για τους παραβάτες, συγκεκριμένα ανέρχονται από 50 έως 10.000 ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού, όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο: «Στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, μέσω της αποτροπής των δυσμενών επιδράσεων του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού. Βασικό στοιχείο πέραν των απαραίτητων ενεργειών ενημέρωσης του κοινού αποτελεί και η υπενθύμιση της κείμενης νομοθεσίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η εντατικοποίηση των ελέγχων αναφορικά με την ορθή και αυστηρή τήρηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου κατά προτεραιότητα».

Τα μέρη στα οποία θα εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος:

Ι. Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το κράτος, Οργανισμοί και άλλα ιδρύματα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κ.λπ.).

ΙΙ. Σε όλες τις μονάδες παροχής υπηρεσιών Υγείας, όπως: Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Ιδιωτικά Ιατρεία–Οδοντιατρεία, Φαρμακεία, Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) κ.ά.

III. Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: Σχολεία, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, Φροντιστήρια.

ΙV. Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.

V. Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.

VI. Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς επίσης:
α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, β) στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά προσδιορίζονται για τους καπνιστές, ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στ) στα παντός είδους κυλικεία, ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων, η) στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ