11.3 C
Athens
Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, 2025

Τι έκανες Έλληνα στα ξένα;

Τα περισσότερα πρωταθλήματα της υφηλίου ολοκληρώθηκαν και το basketa.gr σας παρουσιάζει τα πεπραγμένα των Ελλήνων σε αυτά.

Όποια πέτρα και να σηκώσεις, θα βρεις κι έναν Έλληνα από κάτω. Είμαστε άλλωστε τόσοι πολλοί αλλά (δυστυχώς) σκόρπιοι! Κάποιος βρίσκεται στην Λατινική Αμερική, κάποιος άλλος στην Αφρική, άλλος πάλι στην Αυστραλία και ούτω καθεξής. Αντιστοίχως, το ίδιο συμβαίνει και με το μπάσκετ. Το καλύτερο εξαγώγιμο προϊόν μας την τελευταία δεκαετία καθώς όποιος παίκτης φεύγει για τα ξένα, συνήθως επιστρέφει και με έναν τίτλο. Ο Κώστας Σλούκας που πήρε το πρωτάθλημα στην Τουρκία, λέει όμως να μείνει εκεί. Όπως το ίδιο θα πράξει ο πρωταθλητής Γερμανίας, Νίκος Ζήσης και αυτός της Ιταλίας, Μάικ Μπράμος. Και από κει πάνε κι άλλοι. Το basketa.gr έψαξε να βρει τους Έλληνες που την τρέχουσα σεζόν, είτε έτρεξαν τα παρκέ της Ευρώπης είτε έκατσαν σε πάγκους και σας παρουσιάζει τα κατορθώματα τους (δεν θα διαβάσετε για NBAers και αυτούς που έπαιξαν στα κολέγια των ΗΠΑ).

Γιώργος Μπόγρης (Τενερίφη)

Κάθε χρόνο παρουσιάζεται και καλύτερος και δικαιολογεί στο έπακρο τον μισθό του. Από τους καλύτερους ψηλούς της ισπανικής λίγκας αλλά ο κορυφαίος του Champions League. Η FIBA τον τίμησε με την επιλογή στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης και δικαιολογημένα καθώς μέχρι να σηκώσει το τρόπαιο του πρωταθλητή, είχε 8.6 πόντους, 3.7 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ. Στην ισπανική λίγκα, έκανε εξίσου καλές εμφανίσεις οι οποίες μάλιστα, είχαν φέρει την Τενερίφη στην 1η θέση. Εν τέλει τερμάτισε στην 5η θέση με τον Μπόγρη να έχει στην regular season 7.6 πόντους, τέσσερα ριμπάουντ και 0.9 ασίστ. Η Μάλαγα αποδείχθηκε απροσπέλαστο εμπόδιο στα playoffs με αποτέλεσμα να παίξει μόλις τρία παιχνίδια. Η συνολική στατιστική του έγραψε 7.7 πόντους, 3/7 ριμπάουντ και 0.7 ασίστ.

Στράτος Περπέρογλου (Μπαρτσελόνα)

Κάκιστη χρονιά για την Μπαρτσελόνα σε όλες τις διοργανώσεις και οι άσχημες εμφανίσεις πήραν μπάλα και τον 33χρονο φόργουορντ. Στην Euroleague τερμάτισε στην… 11η θέση και ο “Πέρπερ” στα 22 παιχνίδια της είχε κατά μέσο όρο 6/4 πόντους, 3.1 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ. Μια από τα ίδια και στην ACB, εκεί όπου η “Μπάρτσα” κατέλαβε την 6η θέση στην regular season με τον Περπέρογλου να έχει 7.8 πόντους, 2.5 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ. Στα playoffs οι “μπλαουγκράνα” συνάντησαν την μετέπειτα πρωταθλήτρια Βαλένθια και στα τρία παιχνίδια που το πάλεψαν, ο διεθνής φόργουορντ είχε 7.7 πόντους, 3.7 ριμπάουντ και δύο ασίστ.

Θανάσης Αντετοκούνμπο (Ανδόρα)

Περισσότερο είναι γνωστός ως ο αδερφός του Γιάννη αλλά ο Θανάσης προσπαθεί να δείξει πως κι αυτός έχει ταλέντο. Στην πρώτη χρονιά που ουσιαστικά έπαιξε επαγγελματικό μπάσκετ (το NBDL καθώς και δύο παιχνίδια στο ΝΒΑ δεν αποτελούν κριτήριο) το απέδειξε καθώς οδήγησε την Ανδόρα στα playoffs της ACB. Έπαιξε 33 παιχνίδια και στα 30 της regular season είχε 7.3 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 0.6 ασίστ. Στα playoffs 12.7 πόντους, 4.7 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ και θα έχει να λέει πως κέρδισε την Ρεάλ και της έβαλε 16 πόντους.

Φώτης Κατσικάρης (Μούρθια)

Το ξεκίνημα της σεζόν τον βρήκε στην Λοκομοτίβ Κουμπάν πριν περάσει στο… ταμείο ανεργίας αλλά με την έλευση του 2017 βρήκε εκ νέου δουλειά. Για την ακρίβεια, η Μούρθια που έβλεπε τον υποβιβασμό της να πλησιάζει, τον κάλεσε πίσω και ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός, όχι μόνο την έσωσε αλλά αν είχε λίγο χρόνο ακόμα, θα την οδηγούσε στα playoffs. Εν τέλει τερμάτισε στην 9η θέση με τον Κατσικάρη να ξεπερνάει τις 250 συμμετοχές στο ισπανικό πρωτάθλημα έχοντας ποσοστό επιτυχίας 57%.

Κώστας Σλούκας (Φενέρ)

Η μεταγραφή του στην Φενέρ συνοδεύτηκε με τίτλους για την τουρκική ομάδα. Βασικότερος όλων, η Euroleague. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης με τον Έλληνα γκαρντ να έχει 9.2 πόντους, 2.1 ριμπάουντ και 4.5 ασίστ στην διοργάνωση, νούμερα εντυπωσιακά αν αναλογιστεί κανείς πως για περισσότερο από δύο μήνες ήταν εκτός δράσης λόγω τραυματισμού. Στην τουρκική λίγκα, η Φενέρ έμοιαζε να έπαιζε μόνη της και με “σκούπα” επί της Μπεσίκτας κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα της. Στην TBL ο Σλούκας είχε 10.3 πόντους, 2.8 ριμπάουντ και 4.6 ασίστ.

Ζακ Όγκουστ (Ουσάκ)

Κόπηκε τελευταία στιγμή από τους Λέικερς και πήρε την απόφαση να περάσει τον Ατλαντικό για χάρη της Ουσάκ. Με οκτώ νίκες σε 30 παιχνίδια, η παραμονή ήρθε μετά κόπων και βασάνων με τον ομογενή σέντερ να κάνει ότι περνάει από το χέρι του. 11.6 πόντους και 7.5 ριμπάουντ έγραψε η στατιστική του.

Στέφανος Δέδας (Γκαζιάντεπ)

Στην δεύτερη χρονιά του ως head coach οδήγησε την Γκαζιάντεπ στα playoffs. Με ρεκόρ 16 νίκες και 14 ήττες καταλαμβάνει την 7η θέση αλλά δεν μπορούσε να τερματίσει πιο ψηλά καθώς είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην φιναλίστ Μπεσίκτας.

Μάικ Μπράμος (Βενέτσια)

Από τον Παναθηναϊκό έφυγε ως δις πρωταθλητής και στην Βενέτσια, πρόσθεσε ένα ακόμα στο βιογραφικό του. Ο ομογενής γκαρντ/φόργουορντ ήταν από τους βασικούς συντελεστές στην κατάκτηση του πρωταθλήματος καθώς αυτός ήταν που έβαλε το νικητήριο τρίποντο στον πέμπτο τελικό με την Τρέντο, ενώ στο έκτο παιχνίδι της σειράς (και τελευταίο όπως αποδείχθηκε) είχε οκτώ. Η συνολική του στατιστική στο “Spaghetti Circuit” έγραψε 9.5 πόντους κατά μέσο όρο, τέσσερα ριμπάουντ και 1.6 ασίστ. Εξίσου ικανοποιητικοί οι αριθμοί του και στο Champions League (8π., 3.6ριμπ., 1.4.ασ.) με την Βενέτσια να φτάνει μια ανάσα από το Final-4.

Πατ Καλάθης (Καντού)

Στις 4 Ιανουαρίου ο Παναθηναϊκός δανείζει στην Καντού τον Πατ και ο ομογενής φόργουορντ προσπαθεί να την σώσει. Τα καταφέρνει με τα στατιστικά του να είναι ικανοποιητικά για το λίγο που έπαιξε καθώς είχε 7.6 πόντους, πέντε ριμπάουντ και 0.8 ασίστ.

Νίκος Ζήσης (Μπάμπεργκ)

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι πρωταθλητής Γερμανίας. Στα 33 του χρόνια, αποτελεί την… φωνή του Αντρέα Τρινκιέρι στο παρκέ και φυσικά, το μυαλό της Μπάμπεργκ! Στην BBL μέτρησε 8.4 πόντους, 1.8 ριμπάουντ, 3.7 ασίστ με τα νούμερα του να είναι πάνω κάτω τα ίδια και στην Euroleague (7.7π., 2ριμπ. και 4.5ασ.). Απλά, στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, η ομάδα από την Βαμβέργη είχε τον ρόλο του… κομπάρσου.

Δημήτρης Ιτούδης (ΤΣΣΚΑ)

Προσπάθησε να διατηρήσει την ΤΣΣΚΑ στην κορυφή της Ευρώπης αλλά είχε την ατυχία στο Final-4 να δει το… φάντασμα του Ολυμπιακού. Στην VTB League έφτασε τρένο έως την κορυφή “σκουπίζοντας” όλες τις ομάδες που συνάντησε στα playoffs.

Ίαν Βουγιούκας (Λοκομοτίβ Κουμπάν)

Οι βόρειες χώρες και ομάδες του ταιριάζουν καθώς μετά την Ζαλγκίρις, πραγματοποίησε εξίσου καλή χρονιά με την Λοκομοτίβ Κουμπάν. Στην VTB League έπαιξε 31 αγώνες για να σημειώσει 10.2 πόντους και 4.2 ριμπάουντ ενώ στο EuroCup έφτασε μέχρι τα ημιτελικά όπου έχασε Μάλαγα (8.4π. και 4.7ριμπ.).

Λεωνίδας Κασελάκης (Αστανά)

Για πρώτη φορά πέρασε τα σύνορα και κατέκτησε το πρωτάθλημα Καζακστάν αλλά εκεί η Αστανά έπαιζε μόνη της. Στην VTB League έκανε μία αξιοπρόσεκτη σεζόν, μπήκε στα playoffs αλλά ήταν αδύνατο να προσπεράσει την ΤΣΣΚΑ. Μέχρι να αποκλειστεί, ο 27χρονος φόργουορντ πρόλαβε να σημειώσει 7.3 πόντους, 4.7 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ.

Δημήτρης Κατσίβελης (Αστανά)

Ένας ακόμα Έλληνας στο Καζακστάν, πρωταθλητής όπως ο Κασελάκης και με πολύ καλή παρουσία στην VTB League. Η στατιστική του έγραψε 7.7 πόντους, 3.7 ριμπάουντ και 4.7 ασίστ. Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ έκανε το καλύτερο του παιχνίδι σημειώνοντας 14 πόντους και μοιράζοντας πέντε ασίστ.

Ηλίας Παπαθεοδώρου (Αστανά)

Πρωτάρης στο εξωτερικό, κατέκτησε το πρωτάθλημα στο Καζακστάν και οδήγησε την Αστανά στα playoffs. Επέστρεψε στην Ελλάδα για χάρη του ΠΑΟΚ.

Φώτης Λαμπρόπουλος (Μπόκα Τζούνιορ)

Ο μοναδικός Έλληνας που βγάζει το ψωμί του στην Λατινική Αμερική και που έχει την τύχη να παίζει μπάσκετ στην ομάδα του… Μαραντόνα. Βέβαια, η μπασκετική Μπόκα δεν έχει καμία σχέση με την ποδοσφαιρική καθώς ο στόχος δεν θα μπορεί να είναι άλλος από την παραμονή της. Στο παρά πέντε, τον έχασαν με τον Έλληνα σέντερ ωστόσο να ξεχωρίζει και να έχει 14.8 πόντους, 8.7 ριμπάουντ και 0.8 ασίστ.

Βαγγέλης Ζιάγκος (Αλ Ριγιάντι)

Ανέβασε την ΑΕΚ στην Basket League και αποχώρησε. Οδήγησε τον Πανιώνιο στην Α2 και τον έδιωξαν. Στον Λίβανο ωστόσο, μοιάζει να βρήκε την… Ιθάκη του καθώς μετά το πρωτάθλημα που κατέκτησε με την Αλ Ριγιάντι, συμφώνησε να παραμείνει για άλλα δύο χρόνια.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ