16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τζον Χάντσον : Ο “οδοστρωτήρας” της Πλατείας! (vids)

Στις 6 Ιουλίου του 1966 έρχεται στον κόσμο ο Τζόν Χάντσον, και τo basketa.gr θυμάται την πορεία ενός παίκτη που με την σαρωτική του πλην όμως ουσιαστική παρουσία, κατάφερε να κερδίσει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά του ελληνικού μπασκετικού κοινού!

Ο Χάντσον, γεννήθηκε στην πόλη Άντερσον της Νότιας Καρολίνας, με την πολιτεία αυτήν των ΗΠΑ να αποτελεί και το κολλεγιακό του "μπασκετικό" σπίτι. Ένας undersized, για τα δεδομένα της εποχής, power forward/center, o Χάντσον, θα δηλώσει την συμμετοχή του στην διαδικασία του draft του NBA το 1989, με την τύχη του όμως να του γυρίζει την πλάτη. Ή μάλλον, έτσι νόμιζε...

Σε αντίθεση με την “τάση” των ημερών εκείνων, που οδηγούσε τις ομάδες της Α1 σε παίκτες με δυνατά βιογραφικά, θητεία στο NBA ή σημαντική διεθνή καριέρα, ο Πανιώνιος αποφάσιζε τον Αύγουστο του 1990 να δει τις επιλογές του με ένα διαφορετικό "μάτι". Ο νεαρός και άγνωστος σέντερ από την Νότια Καρολίνα,  θα ήταν ο εκλεκτός ο Βλάντε Τζούροβιτς για τη θέση του σέντερ, και το "διαμάντι" της επιλογής του Σέρβου τεχνικού θα έβγαινε από την πρώτη στιγμή που ο Χάντσον θα πατήσει παρκέ.

Ο Χάντσον ήρθε και κέρδισε κατευθείαν με την επιβλητική και εντυπωσιακή παρουσία του το απαιτητικό ελληνικό κοινό. Από το πρώτο παιχνίδι, ένα φιλικό με την μεγάλη Γιουγκοπλάστικα, στο οποίο σημείωσε 24 πόντους, έδειξε ότι είχε όλα τα φόντα για να δέσει με τον Φάνη Χριστοδούλου και την παρέα του. Ο Χάντσον ήταν ένας παίκτης που δεν χρειαζόταν μόνιμα την μπάλα στα χέρια του, αλλά ως ένα τεσσαροπεντάρι ("tweener" στην μπασκετική αργκό) με οικονομία στο παιχνίδι του και απίστευτα αθλητικά προσόντα, βοήθησε τα μέγιστα στο να πλαισιώσει ιδανικά την ομάδα της Νέας Σμύρνης.

Η πρώτη του χρονιά στην Ελλάδα θα είναι απόλυτα επιτυχημένη, καθώς θα βοηθήσει τον Πανιώνιο στο να στεφθεί Κυπελλούχος, στον μοναδικό κορυφαίο τίτλο στην ιστορία του "Ιστορικού" και φυσικά θα κερδίσει με το σπαθί του την παρουσία για άλλη μια σεζόν στη Νέα Σμύρνη. Η σεζόν αυτή μπορεί να μην συνδέεται με άλλον έναν τίτλο για τον Πανιώνιο, όμως "γέννησε" ίσως το πιο χαρακτηριστικό κλιπ της παρουσίας του Χάντσον στην Ελλάδα. Το πρώτο All Star Game στη χώρα μας, το 1991, και φυσικά ο πρώτος διαγωνισμός καρφωμάτων στιγματίστηκαν από τον αθλητικό ψηλό.

Ο λόγος; Μα φυσικά το σπασμένο ταμπλό, ύστερα από την προσπάθειά του που θύμισε κάτι από... Ντομινίκ Ουίλκινς!

https://www.youtube.com/watch?v=zYEh_ABNajA

Ο Χάντσον, με όπλο του τα αθλητικά του προσόντα και το αποτελεσματικό του παιχνίδι κέρδισε τις εντυπώσεις στα δύο του χρόνια με τα "κυανέρυρθρα" και μαζί το εισιτήριο για να συνεχίσει την παρουσία του στην Ελλάδα. Στα μέρη μας αγωνίστηκε για άλλα 4 χρόνια. Από τη Νέα Σμύρνη θα πάει λίγο βορειότερα, για να αγωνιστεί στο Παγκράτι και να καλύψει το τεράστιο κενό που άφησε ο Ερλ Χάρισον.

Από το Παγκράτι θα πάει στο Ισραήλ, όπου θα κατακτήσει άλλον ένα τίτλο Κυπέλλου με την Μπνέι Χερζίλια, ενώ το 1996 θα επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου θα υπηρετήσει τον Πειραϊκό και στη συνέχεια (με ένα μικρό διάλλειμα που θα πάει στη Γαλλία για λογαριασμό της Αντίμπ) θα έρθει πάλι στην Αθήνα και τα Πατήσια, όπου μαζί με τον Αλφόνσο Φορντ, θα δημιουργήσει ένα εξαιρετικό δίδυμο Αμερικανών.

Η καριέρα του θα τελειώσει σε ηλικία 34 ετών στην Τουρκία, όμως όπως είναι λογικό, αν και ταξίδεψε σε 4 χώρες στην Ευρώπη, η Ελλάδα είναι αυτή που συνδέθηκε με την καριέρα του. Παρά το γεγονός ότι υστερούσε στο ταλέντο σε σχέση με άλλους συμπατριώτες του, ο Χάντσον κατάφερε να αγωνιστεί 7 σεζόν στα μέρη μας και να μείνει στη συλλογική γνώμη ως ένας από τους πλέον αγαπημένους ξένους παίκτες των 90s!

https://www.youtube.com/watch?v=CcNwWvAD_5c&t=192s



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ