24 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τζιαν Κλαβέλ: Όταν τον καλούσε ο «Βασιλιάς» (vids)

Ο Τζιαν Κλαβέλ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του Προμηθέα στο «μπρέικ» του Λαυρίου και το Basketa.gr θυμάται την πορεία, που τον οδήγησε έως την Πάτρα, έχοντας πάρει κάποτε... την έγκριση του ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Βρίσκεται όλες κι όλες 23 μέρες στην χώρα μας κι έχει καταφέρει, χωρίς καν να έχει κλείσει μήνα στην Πάτρα, να μετατραπεί σε μια από τις προσωπικότητες του πρωταθλήματος. Όχι πως ο Προμηθέας δε γνώριζε τι έβρισκε στο πρόσωπο του Τζιαν Κλαβέλ, αλλά ο Πορτορικανός έχει βαλθεί να ξεπεράσει τις προσδοκίες και να δείξει στην ομάδα του, ότι μπορεί να πετύχει κάθε υπέρβαση.

Από τον τελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, άλλωστε, άρχισε να εντυπωσιάζει και, όσο περνά ο καιρός, γίνεται ένας αδιαφιλονίκητος ηγέτης. Το απέδειξε και στο Λαύριο, στο μεγάλο «διπλό» των παικτών του Μάκη Γιατρά στο δρόμο για τους τελικούς. Πώς να μην είσαι κάτι ξεχωριστό, άλλωστε, όταν σε εξετάζει ο ίδιος ο «Βασιλιάς» του παγκοσμίου μπάσκετ, με τους Καβαλίερς να τον έχουν κάποτε προσεγγίσει, στην προσπάθεια να βρουν αντικαταστάτες του Κάιρι Ίρβινγκ στο πλευρό του ΛεΜπρόν Τζέιμς;

Παρότι, όμως, αναζητούσε το δρόμο του ΝΒΑ, μονάχα εκείνος της Ευρώπης έμενε ανοικτός, οδηγώντας τον μέχρι το λιμάνι της Πάτρας, εκεί όπου λάμπει δια της ποιότητάς του. Το Basketa.gr θυμάται την περίπτωση, όπου ο Κλαβέλ έφτασε κοντά στο να γίνει συμπαίκτης ενός εκ των κορυφαίων στην ιστορία του μπάσκετ.

Αντί για Οχάιο… Τέξας, Σαγγάριο και Πάτρα εν μέσω καταγγελιών

Τα φοιτητικά χρόνια του Κλαβέλ, για να ξεκινήσουμε από εκεί, δεν ήταν και τα πιο εύκολα. Ο 27χρονος σήμερα γκαρντ, που έχει επίσης έναν αδελφό μπασκετμπολίστα, τον Ζιλμπέρτο, πέρασε πέντε χρόνια από το Βορειοδυτικό Κάνσας και το Κολοράντο, όπου μπορεί να μετατράπηκε σε σούπερ σταρ, αλλά οι καταγγελίες της επί 1.5 χρόνο συντρόφου του, Στεφανι Μπας, επισκίαζαν αυτή την εξαιρετική του παρουσία.

Η ίδια τον κατηγόρησε για κακοποιητική συμπεριφορά εντός οικίας, με συνέπεια μάλιστα να συλληφθεί δύο φορές, μία τον Ιούλιο του 2015 και μία τον Νοέμβριο του 2016, αναγκασμένος να δώσει εξηγήσεις. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, οι Αρχές δε βρήκαν κάτι αρκετά μεμπτό, ώστε να τον βάλουν στο χέρι, με αποτέλεσμα η Στέφανι να απογοητευτεί και να αρχίσει να μιλά δημόσια για όσα τον κατηγορούσε. Ο ίδιος αρνήθηκε τα πάντα, επικαλούμενος το ποιόν του χαρακτήρα του, χωρίς να έχει δώσει δικαιώματα πριν, ενώ και ο δικηγόρος του ήταν το ίδιο κατηγορηματικός.

Δεν ξέρουμε, αν αυτό θα μπορούσε να του έχει στοιχίσει την καριέρα στο ΝΒΑ, αλλά σε κάθε περίπτωση δε θα λέγαμε πως τα κατάφερε, έχοντας και ισχυρό ανταγωνισμό μπροστά του. Τα γκαρντ, άλλωστε, πάντοτε… βρίθουν, αν και βρέθηκε αρκετά κοντά στο να επιλεγεί στο draft του ΝΒΑ από τους Καβαλίερς. Ο Ίρβινγκ είχε πια… χωρίσει τα τσανάκια του με τον ΛεΜπρόν και το Κλίβελαντ έψαχνε παίκτες να καλύψουν το κενό του, προχωρώντας στο τέλος σε μια ανταλλαγή με τους Σέλτικς για να πάρουν τον Αϊζέια Τόμας.

https://www.youtube.com/watch?v=1Vij8d7Y9R8

Ήθελαν, ωστόσο, και παίκτες να καλύπτουν τον Τόμας στην περιφέρεια και ο Κλαβέλ ήταν ένας δυνατός υποψήφιος από το κολλεγιακό πρωτάθλημα. Η επιθετικότητά του σε άμυνα και επίθεση, η ικανότητα στο σουτ και το ένας εναντίον ενός ήταν στοιχεία, που άρεσαν και… θύμιζαν λίγο Κάιρι. Το 2017, όμως, και παρά τη συμπάθεια του ΛεΜπρόν στο πρόσωπό του, οι «Ιππότες» διάλεξαν να πάνε με τις λύσεις του υπάρχοντος ρόστερ, πλην της προαναφερθείσας ανταλλαγής, μην παίρνοντας παίκτη στο draft και στέλνοντας τον Κλαβέλ… στην αναζήτηση.

https://www.youtube.com/watch?v=sqPZf_XWBzI&ab_channel=AndrewDavisonAndrewDavison

Μετά από μια μικρή περιπέτεια, που προέκυψε από το «διπλό» συμβόλαιο με τους Ντάλας Μάβερικς, ο Κλαβέλ… βιαζόταν να παίξει σε καλό επίπεδο και κατανόησε, ότι το μέλλον του βρισκόταν εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Η Σακάρια του έδωσε τη δυνατότητα να διαβεί τον Ατλαντικό, για να συνεχίσει να ακούγεται το όνομά του σε Εστουδιάντες, Μπούρσασπορ και Άβτοντορ, τη στιγμή που αποτελεί σταθερό μέλος της Εθνικής του Πουέρτο Ρίκο, κατακτώντας μάλιστα το πρωτάθλημα Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής το 2018 μαζί της.

Τα στοιχεία του, σε κάθε περίπτωση, άρεσαν ιδιαίτερα στον Μάκη Γιατρά, που δε δυσκολεύτηκε να τον διαλέξει μεσούσης της σεζόν. Δεν ήθελε και κάποιον, που θα χρειαζόταν καιρό προσαρμογής, οπότε πέτυχε… διάνα, με τον Τζιαν να έχει ήδη καταφέρει να ξεχωρίσει, χτυπώντας την πόρτα ομάδων υψηλότερου επιπέδου.

Προς το παρόν, βέβαια, πρέπει να συνεχίσει αυτό που κάνει ήδη εξαιρετικά. Να ηγείται και να κάνει την ομάδα του να πιστέψει στην υπέρβαση…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ