22.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Παναθηναϊκός-Προμηθέας 91-79: «Βασιλιάς» και στο Κύπελλο! (vids)

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με () απέναντι σε έναν εξαιρετικά μαχητικό Προμηθέα στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και πήρε την 20ή κούπα του στο θεσμό, αποτελώντας τον αδιαφιλονίκητο «βασιλιά» και σε αυτή τη διοργάνωση.

Οι άμυνες ήταν αυτές, που... διακρίθηκαν στα πρώτα λεπτά, αν και περισσότερο αυτό αφορά εκείνη του Παναθηναϊκού, καθώς την ίδια ώρα οι Παπαπέτρου, Ουάιτ και Χεζόνια ξεκινούσαν πιο κεφάτοι και νωρίς το προβάδισμα έγινε διψήφιο (15-5 στο 7'). Σε εκείνο το σημείο, ο Προμηθέας ξεκίνησε την πίεση σε όλο το γήπεδο και τη ζώνη, καταφέρνοντας να σταματήσει την... φόρα του αντιπάλου, με τον Τζέριαν Γκραντ να δείχνει διάθεση επιθετικά και να οδηγεί, με συνέπεια να μειωθεί η απόσταση στο τέλος της πρώτης περιόδου (20-15).

Με την ίδια ακριβώς συνταγή, οι Αχαιοί κατάφεραν να προκαλέσουν... σύγχυση στο επιθετικό παιχνίδι των «πρασίνων» και μείωσαν σε απόσταση αναπνοής (25-22 στο 14'), αλλά ο φοβερός Παπαπέτρου «ξεκόλλησε» τους γηπεδούχους, με συνέπεια να επανέλθει η διψήφια διαφορά και για πρώτη φορά, μάλιστα, στο +11 με τρίποντο του Μήτογλου (42-31 στο 18'). Με τον Κλαβέλ, όμως, να συμπαρίσταται επιθετικά στον Τζέριαν Γκραντ, οι φιλοξενούνεμοι έδειξαν πως δεν πρόκειται να τα παρατήσουν κι ένα μακρινό σουτ του τελευταίου κόντρα στον Μήτογλου για το 45-41 της ανάπαυλας έβγαλε τον απαραίτητο δυναμισμό για τη συνέχεια, σε συνδυασμό με πανηγυρισμούς στον πάγκο.

Οι παίκτες του Κάτας μπήκαν με όρεξη στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Χεζόνια και τον Σαντ Ρος να «γαζώνουν» την αντίπαλη άμυνα με κάθε τρόπο, στέλνοντας πολύ γρήγορα την απόσταση στο +13 και αναγκάζοντας ξανά τον Γιατρά να σκεφτεί τα πλάνα του (58-45 στο 25'). Οι Κλαβέλ και Γκραντ ανέλαβαν και πάλι επιθετικά να «αφυπνίσουν» την ομάδα τους, με τον Λούντζη να βοηθά στην οργάνωση του παιχνιδιού της ομάδας του, που έδειξε πως δεν πρόκειται να τα παρατήσει κι ένα τρίποντο του Γ. Αγραβάνη μείωσε σε 63-58 στο 29ο λεπτό, γυρίζοντας από το -14 του 61-47. Ένα γρήγορο 5-0, όμως, διατηρούσε τον Παναθηναϊκό στη θέση, όπου ένιωθε ασφαλής (68-58).

Ο Ισραηλινός «επιστράτευσε» επιτακτικά το δίδυμο των Μήτογλου και Παπαγιάννη στη ρακέτα και αυτό είχε αποτέλεσμα στα πρώτα 3.5 λεπτά της τελευταίας περιόδου, όπου οι «πράσινοι» κατάφεραν να επανέλθουν στη μέγιστη τιμή των 14 πόντων (77-63). Ο Κλαβέλ, όμως, δεν ήθελε να αφήσει τον Προμηθέα να τα παρατήσει και το προσωπικό του «σόου» ανησύχησε τον Παναθηναϊκό, αναγκάζοντας το τάιμ άουτ μετά από μια φοβερή του ενέργεια για το 80-73 στο 36ο λεπτό. Οι Αχαιοί άρχισαν ξανά να πιέζουν ασφυκτικά, για να μειώσουν και σε 80-77 με τρομερό κάρφωμα του Τζεράι Γκραντ, αλλά ο Παπαπέτρου ήταν ξανά εκεί για τον Παναθηναϊκό, πρώτα με βολές και ύστερα με ένα τρίποντο για ένα σερί 5-0, που έδωσε ανάσα σχεδόν στα 100 δευτερόλεπτα για τη λήξη (85-77). Οι παίκτες του Κάτας έμειναν ψύχραιμοι και σήκωσαν ξανά την κούπα για το Κύπελλο, επιστρέφοντας στο «θρόνο» μετά την κατάκτηση του 2019 απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Δεκάλεπτα: 20-15, 45-41, 68-58, 91-79

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ... ΑΡΧΗΓΟΣ: Ο Ιωάννης Παπαπέτρου έχει επωμιστεί φέτος ένα μεγάλο «βάρος», αυτό του αρχηγού, αλλά διασφάλισε τη συνέχεια στους τίτλους. Ο ίδιος ήταν εντυπωσιακός και παρών σε κάθε κρίσιμη στιγμή, τελειώνοντας με 25 πόντους, πέντε ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Σε ένα τόσο κρίσιμο ματς, οι δέκα παραπάνω κατοχές είναι αρκετές να σου δώσουν την κούπα. Πέντε παραπάνω επιθετικά ριμπάουντ, πέντε λιγότερα λάθη και ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να το χάσει, από τη στιγμή που τα ποσοστά σε σουτ εντός παιδιάς δε διέφεραν ιδιαίτερα μεταξύ των δύο ομάδων.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ