25.1 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Τα… εύκολα Κινέζικα είναι το πάθος τους για το μπάσκετ

Δύο είναι οι εύκολες διαπιστώσεις πατώντας το πόδι σου στην Κίνα για το Παγκόσμιο κύπελλο. Η μία ότι η τεράστια αυτή χώρα ζει, αναπνέει και κινείται στους ρυθμούς της διοργάνωσης και του μπάσκετ γενικότερα. Η δεύτερη ότι όταν λέμε αυτά μου ακούγονται... κινέζικα, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερα παρομοίωση για τα ακατανόητα. Οχι μόνο σαν γλώσσα, αλλά... γενικότερα. Υπάρχουν και μερικές παράπλευρες διαπιστώσεις, όπως ότι οι Ελληνες δεν είμαστε οι χειρότεροι, πιο επιπόλαιοι και... ιδιοκτήτες δρόμων οδηγοί στον κόσμο, ναι, υπάρχουν και χειρότεροι και είναι οι Κινέζοι, ο,τι να 'ναι κυριολεκτικά.

Οι Κινέζοι το λατρεύουν το μπάσκετ και το αποδεικνύουν με κάθε αφορμή. Δεν είναι μόνο "εύκολες" περιπτώσεις που το αποδεικνύουν, όπως οι εκδηλώσεις θαυμασμού για σταρ πρώτης γραμμής σαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Είναι και οι φωτογραφίες άλλων παικτών από την ημέρα που είχαν γίνει ντραφτ με τις οποίες είναι εφοδιασμένοι και έχουν στήσει... καρτέρι στα αεροδρόμια, είναι τα αυτόγραφα και οι φωτογραφίες που ζητούν από αστέρια της Ευρωλίγκας, είναι πολλά. 

Είναι η γνώση των πολλών εθελοντών που προσφέρουν με χαρά και χαμόγελο τις υπηρεσίες τους στο τουρνουά "Ατλας", εδώ στην Σουτσόου από όπου αρχίζει το ταξίδι της Εθνικής μας στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2019. Οι... δακτυλοδεικτούμενοι και υπεραπαραίτητοι που ξέρουν αγγλικά άρα μπορεί να συνεννοηθεί κάποιος, αφού αν χρειαστεί κάτι στον δρόμο χωρίς να έχει δίπλα σου εύκαιρο κάποιον εθελοντή... άστο.

Στο ίντερνετ να θέλεις να συνδεθείς, και να ζητάει κάποια επιβεβαίωση το δίκτυο, οι οδηγίες μόνο στα κινέζικα. Γενικά στο ίντερνετ να θέλεις να συνδεθείς είναι ένα πρόβλημα εδώ στην Κίνα. Γιατί άντε και το 'κανες, μια σειρά από διαδεδομένες χρήσεις του δυτικού κόσμου, σαν το facebook και το gmail για παράδειγμα, δεν είναι προσβάσιμες. Είναι δηλαδή, αλλά πρέπει να... κλέψεις με άλλες εφαρμογές που σε παρουσιάζουν σε άλλη χώρα και πάλι εγγυημένο δεν το λες το αποτέλεσμα.

Δεν είναι έκπληξη φυσικά ότι σε μια άλλη ήπειρο, τόσες χιλιάδες μίλια μακριά, σε μια χώρα με κραταιό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία άρα και τις παγκόσμιες εξελίξεις, οι ίδιοι ορίζουν τους ρυθμούς και εσύ πρέπει να ακολουθήσεις. Οι ομάδες εξάλλου ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται στην Κίνα για να παίξουν μπάσκετ και όσο γι' αυτό, όλες οι ενδείξεις οδηγούν από νωρίς στην επιτυχία. Είναι εμφανής η προθυμία για να το απολαύσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, είναι εμφανές το πάθος για να το απολαύσουν όλοι οι ντόπιοι.

Τα τουρνουά που διεξάγονται αυτές τις ημέρες σε διάφορες πόλεις της Κίνας, με προφανή στόχο να συνδυάσουν οι ομάδες τα τελευταία τεστ με την συνήθεια των οργανισμών των παικτών σε πολύ διαφορετικά για την πλειοψηφία αυτών βιολογικά ρολόγια, μοιάζουν με μικρά... παγκόσμια. Είναι τα test events που δείχνουν πράγματα σε όλους, συμμετέχοντες, διοργανωτές, παρατηρητές και τα (πολύ) πρώτα αυτά δείγματα είναι θετικά. Γιατί σε μια χώρα που λατρεύει το μπάσκετ, ελπίζεις ότι θα βρεθούν οι τρόποι να ξεπερνιούνται τα χάσματα συνεννόησης που μοιάζουν αγεφύρωτα. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ