14.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα δίδυμα που άλλαξαν την ιστορία μιας φανέλας: Χατζηβρέττας-Παπαδόπουλος

Υπήρξαν οι πρωταγωνιστές ίσως της καλύτερης ομάδας στην ιστορία του Ηρακλή. Δεν ήταν οι μόνοι αλλά ήταν αυτοί που έδωσαν το σύνθημα. Η ομάδα στα τέλη της δεκαετίας του '90 και στις αρχές του '00 δεν έφτασε εκεί που θα μπορούσε να φτάσει, υπό την έννοια του ότι δεν πήρε τίτλο, δεν έφτασε σε κάποιο τελικό, ωστόσο ήταν πραγματικό στολίδι. Μία ομάδα που χαιρόσουν να βλέπεις. Το basketa.gr συνεχίζει τα αφιερώματα του στα κορυφαία δίδυμα των παραδοσιακών δυνάμεων του ελληνικού μπάσκετ με τον Ηρακλή. Μετά τους Γκάλη-Γιαννάκη του Άρη, Πρέλεβιτς-Κόρφα του ΠΑΟΚ, Διαμαντίδη-Μπατίστ του Παναθηναϊκού, Σπανούλη-Πρίντεζη του Ολυμπιακού, σειρά παίρνουν ο Νίκος Χατζηβρέττας και ο Λάζαρος Παπαδόπουλος.

 


Σίγουρα θα υπάρχουν ενστάσεις. Ακόμη κι αν περιορίσουμε την αναφορά μας στα τελευταία 40 χρόνια, υπήρξαν δίδυμα που θα μπορούσαν να έχουν μία θέση σε ένα τέτοιο αφιέρωμα. Ίνγκραμ με Κακιούση ή Παπαδόπουλο, Ζντοβτς με Μπέρι, Ντίνκινς με Τζόνσον. Χατζηβρέττας και Παπαδόπουλος ωστόσο ήταν στην ουσία μπασκετικά προϊόντα του Ηρακλή και αυτό τους δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα.

 


Με τους δύο σπουδαίους διεθνείς άσους συνυπήρξαν στο Ιβανώφειο παίκτες όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Σάββας Ηλιάδης, ο Γιώργος Παυλίδης και ξένοι όπως ο Μπάιρον Ντίνκινς και ο Μπακ Τζόνσον όμως στα χρόνια που έπαιξαν με τα κυανόλευκα οι δυο τους ήταν κυρίαρχοι. Χατζηβρέττας και Παπαδόπουλος έπαιξαν μαζί στον Ηρακλή από το 1997 -όταν ο πρώτος μεταγράφηκε στον Ηρακλή από τον Αίαντα Ευόσμου- ως το 2001 -όταν ο δεύτερος έφυγε για μία διετία στον Παναθηναϊκό. Όταν ο Λάζαρος επέστρεψε για μία σεζόν (2003-04) ο Χατζηβρέττας ήταν πια στο «τριφύλλι».

 


Στα τέσσερα χρόνια που έπαιξαν παρέα δεν πήγαν μακριά στο Πρωτάθλημα και περιορίστηκαν στην τρίτη θέση στα final four του Κυπέλλου του 1999 και του 2000 αλλά και στην τέταρτη του 2001. Όταν ο Ηρακλής έφτασε μέχρι την 3η θέση των πλέι οφ του 2004, ο Παπαδόπουλος είχε δίπλα τους τον Διαμαντίδη, τον Δέδα, τον Ηλιάδη, τον Κούβελα, τον Μιλόσεβιτς όχι όμως τον Χατζηβρέττα.

 


Σε αυτό το διάστημα (1997-2001) ο Ηρακλής νίκησε στο Ιβανώφειο:

 


*Τον Ολυμπιακό σε δύο από τα πέντε παιχνίδια (μαζί με ένα στα πλέι οφ).

 


*Την ΑΕΚ σε τρία από τα έξι παιχνίδια τους στο Πρωτάθλημα (συμπεριλαμβανομένων δύο για τα πλέι οφ).

 


*Τον ΠΑΟΚ σε τρία από τα πέντε ματς πλέι οφ (μαζί με ένα στα πλέι οφ).

 


*Τον Άρη σε τρία από τα τέσσερα παιχνίδια τους.

 


Με την παρουσία τους πάντως ο Παπαδόπουλος από το 1996 ως το 2001 και στη σεζόν 2003-04 και ο Χατζηβρέττας από το 1997 ως το 2002, έφτασαν σε αριθμούς που τους κρατάνε ψηλά σε όλες τις ιστορικές λίστες του Ηρακλή, με βάση τα δεδομένα του επαγγελματικού Πρωταθλήματος (από το 1992-93). Ο Χατζηβρέττας είναι πρώτος σκόρερ και πρώτος σε όλες τις κατηγορίες των εύστοχων σουτ ενώ ο Παπαδόπουλος είναι ο κορυφαίος ριμπάουντερ και μπλοκέρ στην ιστορία της ομάδας...

 

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ