12.8 C
Athens
Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025

Σύμπνοια για διαιτησία, κεντρική διαχείριση και κριτήρια

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ, η οποία από κάποιους χαρακτηρίστηκε ιστορική, υπό την έννοια ότι για πρώτη φορά η λίγκα έλαβε ομόφωνα αποφάσεις, που αλλάζουν τη φυσιογνωμία της και μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα εποχή γι' αυτήν. Αρκεί όσα αποφασίστηκαν να τηρηθούν, πράγμα που κάθε άλλο παρά αυτονόητο είναι.

Τι αποφασίστηκε;

Α) Η σύσταση εσωτερικής επιτροπής αδειδότησης αποτελούμενη από τρεις εκπροσώπους του ΕΣΑΚΕ, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των κριτηρίων συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Η σύσταση της επιτροπής (αν δηλαδή θα αποτελείται από μέλη του ΕΣΑΚΕ ή από λογιστές-εξωτερικούς συνεργάτες προκάλεσε) στιγμιαία ένταση με πρωταγωνιστή τον Μάκη Αγγελόπουλο, ο οποίος αποχώρησε πριν από την ολοκλήρωση του Δ.Σ., καθώς είχε και ένα άλλο ραντεβού όπου έπρεπε να πάει.

Β) Η θέσπιση μίνιμουμ μπάτζετ 800.000 Ευρώ (συνολικό μπάτζετ, όχι μόνον αγωνιστικό, μαζί με τους φόρους) ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Basket League.

Γ) Η αύξηση της εγγυητικής επιστολής, που κατατίθεται στην αρχή της σεζόν, σε 200.000 Ευρώ. Από αυτά, τα 140.000 θα κατατίθενται σε ταμείο ειδικού σκοπού προκειμένου να εξοφλούνται οφειλές στη διάρκεια της χρονιάς.

Δ) Η απαρέγκλιτη τήρηση της κατ΄ελάχιστον χωρητικότητας των γηπέδων της Basket League, που είναι οι 1200 θέσεις.

Ε) Οι ομάδες θα πρέπει να έχουν τακτοποιήσει πλήρως τις οφειλές από την προηγούμενη σεζόν προκειμένου να πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της σεζόν δεν θα πρέπει να οφείλουν στους παίκτες περισσότερα από δύο μηνιάτικα.

ΣΤ) Το σώμα των παρατηρητών της διαιτησίας να περάσει από την ΕΟΚ στα χέρια του ΕΣΑΚΕ, ώστε ο έλεγχος των διαιτητών να γίνεται από τη λίγκα. Και αυτή η απόφαση ήταν ομόφωνη, υπερψήφισε δηλαδή και ο Παναθηναϊκός, παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης η Μάνος Παπαδόπουλος εξέφρασε κάποιες ενστάσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η μοναδική απόφαση, που θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την ΕΟΚ πριν πάει στον υφυπουργό Αθλητισμού για να νομοθετηθεί (σε αντίθεση με την απόφαση για την εσωτερική επιτροπή αδειοδότησης, που θα πάει κατ' ευθείαν στον Λευτέρη Αυγενάκη).

Ζ) Η σύσταση ειδικής επιτροπής διαφάνειας, που θα έρθει σε επαφή με διάφορες εταιρείες παρακολούθησης προσυνεννοημένων αγώνων (όπως η Sportradar, αλλά όχι μόνον αυτή) προκειμένου να υπάρξει συνεργασία για να αποφευχθούν οι συνέπειες από τον παράνομο στοιχηματισμό.

Θετικό κλίμα για την κεντρική διαχείριση

Μία ακόμα κατάκτηση του Δ.Σ. της 28ης Μαΐου ήταν ότι για πρώτη φορά μετά από την κατάργησή της δια νόμου στην αρχή της δεκαετίας του 2000, η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ΕΣΑΚΕ αντιμετωπίζεται πολύ θετικά από το σύνολο των ΚΑΕ της λίγκας. Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, που έχουν σε ισχύ δικά τους συμβόλαια με την Cosmote TV (τα οποία όμως λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και των οικονομικών παρενεργειών της λέγεται ότι θα υποστούν σημαντικές περικοπές), έδειξαν διατεθειμένοι να πορευτούν μαζί με τις υπόλοιπες ΚΑΕ, να σχηματίσουν ένα ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πακέτο και να διεκδικήσουν από την ΕΡΤ ένα πολύ καλό τίμημα για όλες τις ομάδες. Η κεντρική διαχείριση πάντως δεν μπορεί να προχωρήσει όσο παραμένουν σε ισχύ τα τηλεοπτικά συμβόλαια των Παναθηναϊκού και ΑΕΚ.

Στο τραπέζι της συζήτησης παραμένει επίσης και η πρόταση για την επιβολή "μνημονίου" για τις ομάδες που έχουν συγκεντρωμένα χρέη από προηγούμενα χρόνια. Είναι μια πρόταση που συγκεντρώνει τεχνικές δυσκολίες και χρειάζεται μεγαλύτερη επεξεργασία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ