25.1 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Στο ένα χέρι το τσιγάρο στο άλλο χέρι… σε σκανάρω

Η πόλη Ναντζίνγκ έχει μπει προ πολλού στα βιβλία της κινέζικης ιστορίας και για λόγους πολύ πιο σοβαρούς από τον αθλητισμό, όμως από σήμερα θα μπει και στο βιβλίο του ελληνικού μπάσκετ ως η αφετηρία του ταξιδιού της Εθνικής στο παγκόσμιο κύπελλο του 2019, με την αυτονόητη ευχών όλων για αίσιο τερματισμό στο Πεκίνο, 

Το επιβλητικό πέρασμα του ποταμού Γιανγκτσέ με την συνεχή ροή  πλοίων συμβολίζει την εμπορική ισχύ της πόλης που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ανατολικής Κίνας, μετά την Σανγκάη, που έχει υπάρξει κατά περιόδους πρωτεύουσα της χώρας και που έχει στιγματιστεί από φρικαλεότητες στην διάρκεια του δεύτερου Σινοϊαπωνικού πολέμου το 1937. Εχει μείνει στην ιστορία «η σφαγή της Ναντζίνγκ» ή κατά άλλους «ο βιασμός της Ναντζίνγκ, τότε που οι Ιάπωνες είχαν σφαγιάσει άμαχο πληθυσμό που σύμφωνα με τους Κινέζους έφτανε τις 300.000 ανθρώπους.

Σήμερα όλα αυτά ανήκουν στην ιστορία, η πόλη κινείται σε φρενήρεις ρυθμούς, όπως και όλη η Κίνα εξάλλου και το μπάσκετ θα είναι μια ευχάριστη παρένθεση στην καθημερινότητα. Το γήπεδο της πόλης είναι το πιο σύγχρονο και μοντέρνο της χώρας και της διοργάνωσης φυσικά, οι Νεοζηλανδοί ήταν οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους στην πόλη και όχι ακόμα στο γήπεδο που θα δοθεί από μεθαύριο στις ομάδες, η Ελληνική αποστολή ακολούθησε και πήραν σειρά οι Μαυροβούνιοι και οι Βραζιλιάνοι.

Η σημερινή ημέρα ήταν για όλους τους εμπλεκόμενους στην διοργάνωση ταξιδιού και... βολέματος, αφού πλέον για τους περισσότερους η προσαρμογή στην Κίνα έχει επιτευχθεί. Στα ωράρια τουλάχιστον, γιατί στα λοιπά δεν γίνεται όσος καιρός κι αν περάσει. Εδώ γειτονιά αλλάζεις που λέει ο λόγος και θέλεις τον χρόνο σου, φαντάσου ήπειρο και κουλτούρα.

Κατ' αρχάς η Κίνα σε μια εποχή που παγκοσμίως ο πόλεμος κατά του τσιγάρου εξαπλώνεται ραγδαία, αντιστέκεται σθεναρά. Εδώ απλά οι... περίεργοι χώροι είναι αυτοί που απαγορεύεται το κάπνισμα. Μέχρι σε πολυτελή εστιατόρια και ξενοδοχεία ο καθένας καπνίζει όπου θέλει, όσο θέλει και σε κάποιες περιπτώσεις.., ό,τι θέλει αφού αρκετοί έχουν κοιταχτεί παράξενα από τις μυρωδιές των τσιγάρων διπλανών τους.

Καπνίζουν πολύ οι Κινέζοι, αλλά όσο περνάνε οι μέρες και βλέπεις την συμπεριφορά τους στον δρόμο, σκέφτεσαι ότι έτσι κι αλλιώς... από κάτι θα πάνε πριν την ώρα τους. Για να περάσει πεζός απέναντι κάνει προσευχή και πάει, ακόμα και με πράσινο. Κι όπου τον βγάλει. Οι δε ειδικές λωρίδες που έχουν για τα δίκυκλα, απλά είναι ειρωνία. Η που θα κόψουν  πεζό οι δικυκλιστές ή που θα κόψει αυτούς αυτοκίνητο. Αμέτρητα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα, καλά για το περιβάλλον και αποκλειστικά τέτοια θα δεις, κακά για το ότι είναι αθόρυβα έστω για μια ηχητική προειδοποίηση.

Το χέρι όλων είναι πατημένο στην κόρνα, με μια σημαντική επισήμανση. Ουδείς γυρίζει να κοιτάξει τον διπλανό του, αυτόν που κόρναρε, έτσι για να του... την πει και να του ρίξει και κανα φάσκελο ή, ό,τι έχουν τέλος πάντων οι Κινέζοι. Κορνάρουν, προχωρούν κι όποιον πάρει ο χάρος. Θα είχαν και το δεύτερο χέρι λογικά, αλλά εκεί υπάρχει το κινητό.

Οι Κινέζοι ζουν με το κινητό τους και αυτό δεν είναι υπερβολή. Ολες οι λειτουργίες μέσα από εκεί περνάνε. Μπλόκο στα δίκυκλα έκανε η τροχαία, απορίας άξιο τι ελέγχανε αφού τα κράνη μάλλον... απαγορεύονται και ο ΚΟΚ δεν υπάρχει. Οποιος σταματούσε έβγαζε κινητό, ο αστυνομικός σκάναρε με το δικό του, από άλλο κινητό έβγαινε η κλήση, την σκάναρε κι αυτήν ο παραβάτης, πλήρωνε, έφευγε.

Ολα σκανάρονται στην Κίνα. Μα όλα. Η εφαρμογή we chat μπορεί συνειρμικά να παραπέμπει σε μέσο συνομιλίας, κάτι σαν το whatsapp που ξέρουμε εμείς καλύτερα, αλλά στην ουσία είναι ο εύκολος τρόπος να ζεις στην Κίνα. Αυτό να έχεις, τύχη για να περνάς τους δρόμους και να μην σε ενοχλεί η κάπνα. Του τσιγάρου ή της ατμόσφαιρας, πιο μολυσμένης στον κόσμο όλο. Τα άλλα, θα τα βρεις. 

Από αύριο, οι μπασκετικοί ρυθμοί θα ανέβουν. Η ζωή θα μεταφερθεί στα γήπεδα και οι Κινέζοι θα συνεχίζουν στους ρυθμούς τους χωρίς τους παράξενους... εισβολείς που δεν τους καταλαβαίνουν, παρά μόνο με την χρήση του ηχητικού μεταφραστή που έχουν σε πλήρη ετοιμότητα όσοι ασχολούνται και με την διοργάνωση. Αυτοί υποτίθεται έχουν επιλεγεί και λόγω γνώσεων της αγγλικής. Επειδή όμως είναι ορατός ο κίνδυνος να ζητήσεις ταξί και να βρεθείς σε... ποταμόπλοιο, ας κάνει η τεχνολογία την δουλειά της, έστω για τα απολύτως απαραίτητα.

Οπως λέει και η φήμη, σε ερώτηση προς εθελοντή, αγγλομαθή δηλαδή, Is the schedule ready for the next two days?, αυτός έδωσε με σιγουριά την απάντηση. Yes, i live here, in this hotel. Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω... 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ