13.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο ΠΑΟ στο BCL: Θεωρία συνωμοσίας ή υπαρκτό σενάριο;

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Πράσινη" ιδιοκτησίας Δημήτρη Γιαννακόπουλου ("Euroleague τέλος και στο βάθος... FIBA", γράφει ο τίτλος) σε συνδυασμό με τις σοβαρές ενστάσεις που εξέφρασε επί οικονομικών θεμάτων στην τηλεδιάσκεψη των μετόχων της Ευρωλίγκας ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, σε σημείο ώστε να ζητήσει να καταγραφεί η διαφωνία του επί της απόφασης να διακοπεί οριστικά η φετινή σεζόν, επαναφέρουν στο προσκήνιο το φλερτ του "τριφυλλιού" με το Basketball Champions League.

Δεν είναι καινούρια αυτή η ιστορία, όπως ίσως θα θυμάστε. Τα πρώτα επεισόδιά της άρχισαν να γράφονται πριν από δύο χρόνια, όταν υπήρξε μια πρώτη επαφή στα γραφεία της FIBA στην Ελβετία και στις 3 Μαΐου 2018, στο περιθώριο του φάιναλ φορ του BCL, που είχε γίνει στην Αθήνα, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε συναντήσει τον αείμνηστο γενικό γραμματέα της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν, και είχαν αρχίσει να συζητούν το ενδεχόμενο μετακίνησης του Παναθηναϊκού στη διοργάνωση της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Και τότε οι σχέσεις του μεγαλομετόχου της "πράσινης" ΚΑΕ με τον Τζόρντι Μπερτομέου προσωπικά και την Ευρωλίγκα περνούσαν κρίση με αφορμή υβριστικές αναρτήσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στα social media, που είχαν προκαλέσει την οργή των εταίρων του στην Ευρωλίγκα, οι οποίοι ζητούσαν την αποπομπή του.

Το υπόβαθρο πάντως ήταν και τότε οικονομικό, καθώς ο διοικητικός ηγέτης του "τριφυλλιού" έθετε και εκείνη την περίοδο μετ' επιτάσεως τα ζητήματα που θέτει και σήμερα, υπό άλλες συνθήκες βέβαια: ποια είναι τα έσοδα της Ευρωλίγκας, με ποιον ακριβώς τρόπο τα διαχειρίζεται ο εκτελεστικός διευθυντής της και πώς διανέμονται στις ομάδες. Τότε μάλιστα γραφόταν και ακουγόταν ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα πρωτοστατούσε σε κίνηση για να ανατραπεί ο Τζόρντι Μπερτομέου, η οποία βεβαίως ποτέ δεν εκδηλώθηκε.

Εκείνες οι πρώτες συζητήσεις του Παναθηναϊκού με την πλευρά της FIBA δεν προχώρησαν, στην πορεία ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τα βρήκε και με τον Μπερτομέου, ωστόσο ο δίαυλος παρέμεινε ανοικτός. Και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το basketa.gr, επαφές με παράγοντες της παγκόσμιας ομοσπονδίας και του BCL συνέχισαν να γίνονται, αν και όχι συχνές ή με συγκεκριμένη ατζέντα. Το θέμα είναι αν ο Παναθηναϊκός σκέφτεται πράγματι σοβαρά να προσχωρήσει στο BCL ή θέλει απλώς να κρατά στα χέρια του ένα διαπραγματευτικό χαρτί κάθε φορά που η σχέση του με την Ευρωλίγκα περνά κρίση.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής: 

Α) Το BCL δεν είναι το ίδιο με αυτό που ήταν πριν από δύο χρόνια. Έχει ανέβει επίπεδο σε ό,τι αφορά την οργάνωσή του, καθώς μετά τη συμφωνία του με την αμερικανική εταιρεία GCBH LP λειτουργεί πλέον περισσότερο με βάση τους νόμους της αγοράς και με πολύ περισσότερα χρήματα διαθέσιμα. Η εταιρεία FIBA ClubCo, που συστάθηκε με τη συμμετοχή της GCBH LP και 11 ευρωπαϊκών λιγκών και στην οποία ανήκει πλέον το BCL, διαχειρίζεται ετήσια έσοδα της τάξης 10-12 εκατομμυρίων Ευρώ με αυξητικές τάσεις 15-20% ανά έτος σε ορίζοντα πενταετίας. Αυτοί οι υπολογισμοί έγιναν προ κορωνοϊού και είναι λογικό να επηρεαστούν από την κρίση, ωστόσο από πουθενά δεν προκύπτει αυτή τη στιγμή ότι κλονίζεται το BCL. 

Η γρήγορη αντίδρασή του μετά την επιβολή του lockdown, με την απόφαση για διοργάνωση φάιναλ έιτ στην αρχή της επόμενης σεζόν για την ανάδειξη του πρωταθλητή αυτής της σεζόν, και η πρόσφατη συμφωνία με τρεις ομάδες που είχαν σημαντικό έρεισμα στην Ευρωλίγκα μέχρι πρότινος (Νταρουσάφακα, Ρίτας Βίλνιους, Μπιλμπάο) φανερώνουν μια διοργάνωση που πείθει για τη σταθερότητα και συνέπειά της, κινείται βάσει συγκεκριμένου πλάνου και έχει προοπτικές περεταίρω ανάπτυξης.

Β) Η Ευρωλίγκα κινδυνεύει να μπει στη δίνη μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης με απρόβλεπτες γι΄αυτήν συνέπειες. Ο στρατηγικός εταίρος της, η εταιρεία IMG, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που την υποχρέωσαν να προβεί σε μεγάλο αριθμό απολύσεων προσωπικού και να αναζητήσει δάνειο, το οποίο λέγεται ότι αγγίζει το ποσό των 250 εκ. δολαρίων, για να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω η δεκαετής συμφωνία της με την Ευρωλίγκα, στην οποία ο Τζόρντι Μπερτομέου και οι συνεργάτες του πόνταραν για να αυξηθούν τα έσοδα και να ηρεμήσουν οι ομάδες, που είχαν αρχίσει να προβληματίζονται.

Η ακύρωση της φετινής σεζόν και η μη διεξαγωγή του φάιναλ φορ της Κολωνίας προκαλούν πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά και απώλειες εσόδων από χορηγούς, που μπορεί να μετακυλιστούν και στην επόμενη σεζόν. Κάτι που αν συμβεί, θα μειώσει δραματικά τα έσοδα και για την περίοδο 2020-21.

Γ) Η Ευρωλίγκα παραμένει κορυφαία σε αγωνιστικό επίπεδο, καθώς διαθέτει τα καλύτερα αθλητικά brands της Ευρώπης κι αυτό την ωφελεί και εμπορικά. Το BCL ανεβαίνει κάθε χρόνο, όμως χωρίς τις ομάδες με τα δεκαετή συμβόλαια της Ευρωλίγκας δεν θα μπορέσει να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να κάνει την αρχή για να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός. Μπορεί όμως; Η τελευταία τηλεδιάσκεψη των μετόχων της Ευρωλίγκας έδειξε πως δεν μπορεί. Όχι ακόμα τουλάχιστον. Ο Τζόρντι Μπερτομέου διαθέτει μια μοναδική ικανότητα να χειραγωγεί τα κλαμπ-συνεταίρους του και να τα οδηγεί κάθε φορά στις αποφάσεις που θέλει αυτός, χωρίς μάλιστα αντίσταση. Τη Δευτέρα δεν έγινε καν ψηφοφορία, όπως παραδέχθηκε ο GM της Ζαλγκίρις Παούλιους Μοτιεγιούνας. Απλώς ο Μπερτομέου ανακοίνωσε την απόφασή του και οι υπόλοιποι την επικύρωσαν κι ας συμφωνούσαν όλες οι εκτιμήσεις πριν από την τηλεδιάσκεψη ότι θα γινόταν... ντέρμπι. Το ίδιο συμβαίνει κάθε φορά που η Ευρωλίγκα πρέπει να πάρει μια σοβαρή απόφαση. Στο τέλος γίνεται ό,τι πει ο Μπερτομέου. Κι αν δεν συσταθεί ένα μέτωπο ομάδων για να τον αμφισβητήσει, αυτό θα γίνεται πάντα.

Ο Παναθηναϊκός σήκωσε την παντιέρα της επανάστασης πριν από δύο χρόνια, αλλά υποχώρησε άρον άρον όταν είδε ότι πρέπει να πληρώσει μια πολύ μεγάλη ρήτρα για να βγει από το δεκαετές συμβόλαιό του και-κυρίως-ότι ήταν μόνος του. Κανένα άλλο από τα δεκαετή συμβόλαια δεν τον ακολούθησε. Τώρα δείχνει διάθεση να επαναστατήσει ξανά.

Άνθρωποι που γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος να "σπάσει" το συμβόλαιο με την Ευρωλίγκα χωρίς να χρειαστεί να καταβληθεί η ρήτρα, τουλάχιστον ολόκληρη. Όμως το πιο μεγάλο πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό είναι ότι παραμένει μόνος του.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ξέρει καλά πως όσο καλές κι αν είναι οι προοπτικές συμμετοχής στο BCL, πραγματικό νόημα να φύγει από την Ευρωλίγκα θα έχει μόνο αν καταφέρει να πείσει και κάποια άλλα κλαμπ από τον σκληρό πυρήνα της διοργάνωσης να τον ακολουθήσουν. Μόνον έτσι θα μπορέσει και καίριο πλήγμα στον Μπερτομέου να καταφέρει και να βελτιώσει περαιτέρω τις προοπτικές του BCL.

Είναι βέβαιο πως το BCL περιμένει με ανοικτές αγκάλες τον Παναθηναϊκό. Το θέμα, ωστόσο, είναι τι πραγματικά θέλει ο Παναθηναϊκός. Κι ίσως να μάθουμε περισσότερα στη συνέντευξη Τύπου, που θα παραθέσει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στις 3 Ιουνίου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ