14.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μια τριμελής επιτροπή από πέντε έξι άτομα…

Εξέπληξε ο ΕΣΑΚΕ που εμφανίστηκε δημόσια να πει κάτι για τις πρώτες σκέψεις του για την Basket League. Εξέπληξε και που πήρε χαμπάρι ότι γέλαγε ο κόσμος με το πρόχειρα μεθοδευμένο σχέδιο να βρεθούν ξαφνικά 16 ομάδες στο επόμενο πρωτάθλημα "γιατί βρεθήκαμε προ τετελεσμένων". Μάλλον το κατάλαβε όταν έγιναν κραυγές οι ψίθυροι από τις ίδιες τις ομάδες με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην εσπευσμένη ακύρωση της τηλεδιάσκεψης της περασμένης Παρασκευής και να βγάλει... μανιφέστο επανεκκίνησης.


Θα ήταν πραγματικά αισιόδοξο το πλάνο δραστηριοποίησης της επιτροπής εσωτερικής αδειοδότησης και τα αυστηρά κριτήρια που αυτή θα θέσει και στα οποία οι ομάδες θα πρέπει έγκαιρα να αποδείξουν ότι ανταποκρίνονται για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα. Αρκεί φυσικά να έχουν εξασφαλιστεί και οι εγγυήσεις ότι μετά από το πρώτο εσωτερικό "φιλτράρισμα", η περίφημη ΕΕΑ θα δικαιολογήσει την ύπαρξής της και δεν θα προκαλέσει πάλι συζητήσεις. Αλλά και για να το αντιστρέψουμε, ότι η επιτροπή του ΕΣΑΚΕ θα γίνει όσο δυσάρεστη πρέπει και όχι θα πει "σιγά μην γίνουμε εμείς κακοί αφού θα τους περάσει η ΕΕΑ".


Ακόμα πιο αισιόδοξο θα ήταν το γεγονός ότι γίνεται σαφής αναφορά σε ετοιμότητα για πρωτάθλημα λιγότερων ομάδων, ακόμα και 12, αρκεί αυτές να είναι υγιείς. Μόνο που κανείς δεν πήρε πολύ στα σοβαρά όλα αυτά τα αισιόδοξα και κανείς δεν έχει βάσιμες ελπίδες ότι θα... διαψευστεί.


Είναι καθιερωμένες ετησίως οι βαρύγδουπες εξαγγελίες του ΕΣΑΚΕ για ενέργειες "θωράκισης" του πρωταθλήματος, η μόνη διαφορά είναι ότι φέτος άρχισαν λίγο νωρίτερα λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος. Είναι πολύ πρόσφατο το περσινό παράδειγμα που φτιάχτηκε και πενταμελής επιτροπή, που κάθισαν οι ομάδες και έκαναν τις προτάσεις τους, που σπαταλήθηκαν πολύτιμες εργατοώρες από τα μέλη της επιτροπής για να "γκρουπαριστούν" αυτές οι προτάσεις και να κατατεθούν ως τελικό κείμενο προς επεξεργασία. Δεν έχει γίνει γνωστό αν τα μέλη της επιτροπής τις πέταξαν και στα σκουπίδια ή το έκανε άλλος...


Η συνέχεια είναι επίσης καθιερωμένη. "Μας πιέζει ο χρόνος, προέχει να βρούμε καναν χορηγό, ας συμπληρώσουμε τις 14 ομάδες χωρίς να είμαστε πολύ αυστηροί, ας αφήσουμε τις αλλαγές για το μέλλον".


Θέλετε το πιο απλό παράδειγμα; Οταν είχε μετακομίσει ο Πανιώνιος στο "Μπεφόν" στα τέλη του πρωταθλήματος 2018-19, είχε διευκρινιστεί ότι "έγινα παραχώρηση επειδή δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό θέσεων μόνο για αυτά τα λίγα ματς λόγω της κατεδάφισης του γηπέδου της Νέας Σμύρνης". Την συνέχεια όλοι την ξέρουμε. Στο επόμενο πρωτάθλημα, αυτό που διακόπηκε, σε αυτό το γήπεδο έπαιξαν... δύο ομάδες.


Η προχειρότητα του τρόπου δράσης και το "κουκούλωμα" όλων των προβλημάτων σε διάρκεια στο παρελθόν δεν επιτρέπει αισιοδοξία για τα, απολύτως απαραίτητα, δραστικά μέτρα που εξήγγειλε ο ΕΣΑΚΕ.  Το ότι αν όντως είναι δραστικά τα μέτρα θα "αγγίξουν" και βαριά ονόματα για τα οποία συνηθίζεται να.... ξεχειλώνουν ερμηνείες νόμων, είναι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα.


Στο δια ταύτα, μάλλον μπήκαμε σε άλλη μία διαδικασία ροκανίσματος του χρόνου με "δήθεν" ενέργειες που δεν θα οδηγήσουν στην παραμικρή αλλαγή. Η μόνη αχτίδα αισιοδοξίας, είναι το ότι αυτή την φορά έχουν "αγριέψει" ομάδες και δεν δείχνουν διατεθειμένες να συμβιβαστούν. Στο χέρι τους είναι να το κάνουν και έχοντας πετύχει ήδη μια πρώτη "διπλωματική" νίκη, μπορεί και να πήραν θάρρος για την συνέχεια.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ