18.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κουμάντζε-Άλμπα: Η απρόβλεπτη ζωή ενός αγαθού… γίγαντα (vids+pics)

Ένας από τους τελευταίους... δεινοσαύρους που αγωνίζονται στην Γηραιά Ήπειρο την τρέχουσα σεζόν έκανε το ντεμπούτο του στη Εuroleague. Ο λόγος για τον νεοφερμένο παίκτη της Άλμπα Βερολίνου, Κριστ Κουμάντζε, ο οποίος παρότι είναι μόλις 24 ετών έχει ζήσει μία ζωή που μοιάζει με ταινία και το Basketa.gr «ξετυλίγει» την δύσκολη και συνάμα ενδιαφέρουσα πορεία του μέχρι να φτάσει στο Βερολίνο.

Αρκετοί άνθρωποι σε αυτό τον κόσμο είναι τυχεροί και δεν έχουν γνωρίσει το σκληρό «πρόσωπο» της ζωής ή μπορεί να μην χρειάστηκαν να κυνηγήσουν την τύχη τους ώστε να «φτάσουν» τα όνειρά τους ή τουλάχιστον να εξασφαλίσουν μία κανονική και ήρεμη ζωή. Σε αυτή την κατηγορία σίγουρα δεν ανήκει ο Κριστ Κουμάντζε ο οποίος στην ηλικία των 24 ετών έχει βρεθεί αντιμέτωπος με επικίνδυνες καταστάσεις και η ενασχόλησή του με το μπάσκετ αποδείχθηκε σωτήρια για τον ίδιον, ώστε να ξεφύγει από τον εμφύλιο πόλεμο της πατρίδας του.

Αντικρίζοντας κάποιος την εξέλιξη και την πορεία της ζωής του θα πίστευε ότι είναι ένα καλογραμμένο σενάριο για μία ταινία που θέλει να διεκδικήσει το χρυσό αγαλματίδιο στα βραβεία των Όσκαρ αλλά η διαίσθησή τους θα ήταν λανθασμένη, καθώς αυτή είναι μία ιστορία... βγαλμένη από τα μάτια ενός παιδιού που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ντζαμένα, η οποία αποτελεί την πρωτεύουσα του Τσαντ. Mία πορεία που εμπεριέχει εμφύλιους πολέμους, ξενιτιά, τυχαίες γνωριμίες, ταξίδια σε όλο τον κόσμο και All Star συμπαίκτες. Με αφορμή την πρώτη συμμετοχή του Κριστ Κουμάντζε στην διοργάνωση της Euroleague κόντρα στην πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα, έναν μήνα μετά την ανακοίνωσή του από την Άλμπα Βερολίνου, το Basketa.gr θα δοκιμάσει να σας «συστήσει» τον νέο «γίγαντα» της Ευρώπης.

Τα... ζόρικα παιδικά χρόνια και το ταξίδι «σωτηρίας»

Όλα ξεκινούν στις 7 Ιουλίου του 1996 όταν γεννήθηκε ο Κριστ Κουμάντζε στην πρωτεύουσα του Τσαντ, Ντζαμένα, όπου βρίσκεται στην Κεντρική Αφρική και κανείς δεν περίμενε ότι λίγα χρόνια αργότερα θα έβλεπε τον κόσμο από το ύψος των 2.21 μέτρων. Όσοι μόλις τον αντίκριζαν θεωρούσαν ότι θα ασχολούνταν έστω και ερασιτεχνικά με την πορτοκαλί... θεά αλλά και σε αυτό τους διέψευσε, καθώς μέχρι την ηλικία των 16 πρώτη του επιλογή με τους φίλους του ήταν να παίζει ποδόσφαιρο και δεύτερο και «καταϊδρωμένο» ερχόταν το μπάσκετ. Αυτή η αδιάφορη στάση του θα κρατήσει για αρκετά χρόνια μέχρι να αποφασίσει να φύγει από την πατρίδα του λόγω των πολιτικών αναταραχών και του εμφυλίου πολέμου που ήταν έτοιμος να ξεκινήσει στο Τσαντ. Το ταξίδι της ξενιτιάς είχε ως τελικό προορισμό την γειτονική Σενεγάλη. Το ταξίδι αυτό εν τέλει αποδείχθηκε εκτός από «σωτήριο« και κομβικό για την ζωή του τα επόμενα χρόνια, καθώς μία τυχαία συνάντηση ήταν αρκετή να ανατρέψει το σκηνικό.

Συγκεκριμένα στην ηλικία των 16 και λίγους μήνες μετά την άφιξή του στην Σενεγάλη είχε την τύχη να τον εντοπίσει ξαφνικά στον δρόμο, καθώς πήγαινε στο σχολείο με έναν φίλο του στο Ντακάρ, ένας άνθρωπος που θα τον έκανε να δει... με άλλο μάτι το μπάσκετ. Αυτό ήταν ένας εκ των ιδρυτών του εκπαιδευτικού κέντρου, Flyingstar Academy, ο οποίος ονομαζόταν Ibrahima N'Diaye. Και μόνο το ύψος του Κουμάντζε ήταν άκρως ελκυστικό για να τραβήξει την προσοχή του και δίχως να έχει ιδιαίτερη επαφή με το μπάσκετ του πρόσφερε μία θέση στην ακαδημία, γνωρίζοντάς του τα βασικά του αθλήματος. Στόχος του Flyingstar Academy ήταν να δώσει την ευκαιρία σε νεαρούς Αφρικανούς παίκτες να συνδυάσουν την εκπαίδευση με το μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο. Μαθητής του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν ο νυν παίκτης των Μπόστον Σέλτικς, Τάκο Φολ, ο οποίος κατάγεται από την Σενεγάλη και έχει ύψος 2.26 μέτρα.

Το εισιτήριο προς την επιτυχία και οι NBAer συμπαίκτες

Η ώρα για το μεγάλο υπερατλαντικό ταξίδι δεν άργησε για τον Κριστ Κουμάντζε, ο οποίος μάθαινε γρήγορα τα «μυστικά» του μπάσκετ και παρά το ύψος του διακρινόταν για την ευκινησία του και φυσικά ο συνδυασμός αυτών των δύο δεν άφησαν αδιάφορα τα καλύτερα σχολεία της Αμερικής. Τελικά το περίφημο high school του Montverde ήταν αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον του Κριστ Κουμάντζε και το οποίο φημίζεται για το εξαιρετικό πρόγραμμα μπάσκετ που διαθέτει. Εκεί θεωρούσε ο πανύψηλος παίκτης θα βελτιώσει τα στοιχεία εκείνα στα οποία είχε μειονέκτημα.

Αρχικά η προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους και για έναν αθλητή που δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για την ομαδικότητα και την συνεργασία του αθλήματος. Εν τέλει το υψηλό επίπεδο που υπήρχε στις προπονήσεις του σχολείου μόνο θετικό πρόσημο είχε για την εξέλιξη του ίδιου αντιμετωπίζοντας τους σημερινούς NBAer Μπεν Σίμονς των Φιλαδέλφεια Σίξερς και Ντ' Άντελο Ράσελ των Τίμπεργουλβς. Κάτω από την ίδια μπασκετική... στέγη αλλά σε διαφορετικό χρονικό σημείο βρίσκονταν και άλλοι σούπερ σταρ παίκτες του ΝΒΑ, όπως ο Αρ Τζέι Μπάρετ των Νικς και ο Σενεγαλέζος, Τζόελ Εμπιίντ.

Η ώρα του κολεγίου

Η σκληρή δουλειά και τα δείγματα εξέλιξης στον τρόπο παιχνιδιού του μέσω του προγράμματος του Montverde προσέλκυσαν το βλέμμα αρκετών αξιόπιστων και πρωτοκλασάτων πανεπιστημίων, όμως ο Κουμάντζε δεν θέλησε να αλλάξει πολιτεία και παρέμεινε στη Φλόριντα για λογαριασμό του Florida State. Στο κολέγιο παρέμεινε μία τετραετία και ολοκλήρωσε τις σπουδές του, ενώ στο αγωνιστικό κομμάτι χρόνο με το χρόνο αποκτούσε περισσότερα λεπτά και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Λιγότερους από 24 αγώνες δεν αγωνίστηκε σε καμία σεζόν και είχε σημαντικό ρόλο στο ρόστερ της ομάδας αλλά ο σέντερ από το Τσαντ απογείωσε το παιχνίδι του στην τελευταία του σεζόν όπου αγωνίστηκε και στα 37 παιχνίδια ως βασικός και μέτρησε 6.6 πόντους, 5.6 ριμπάουντ και 1.4 μπλοκ σε 15.5 λεπτά συμμετοχής, δείχνοντας ότι διακρίνεται κυρίως στην αμυντική πλευρά. Την επόμενη χρονιά δήλωσε συμμετοχή στα draft του ΝΒΑ όμως δεν άκουσε το όνομα του ανάμεσα στις πρώτες 60 επιλογές. Αυτό δεν τον εμπόδισε να μην προχωρήσει.

Η «εκτίναξη» στη G-League και η «ευρωπαϊκή» λύση

Ο Κριστ Κουμάντζε όχι μόνο δεν τα παράτησε αλλά θέλησε να διαψεύσει όλους εκείνους που δεν τον πίστεψαν και δεν πήραν την απόφαση να αφιερώσουν μία θέση για εκείνον στο draft. Αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει με αυτό τον τρόπο την παρουσία του στο ΝΒΑ θέλησε να πάει από την πίσω... πόρτα και οι Σίξερς του έδωσαν την ευκαιρία να δοκιμαστεί μέσω του Summer League και να πάρει μέρος στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας. Παρότι έγινε ο πρώτος παίκτης από το Τσαντ που συμμετείχε στην καλοκαιρινή προετοιμασία μιας ομάδας του ΝΒΑ αυτό δεν ήταν αρκετό να του προσφέρουν ένα εγγυημένο συμβόλαιο και χρειάστηκε να κάνει το «αγροτικό» του στη G-League με τη φανέλα των Delaware Blue Coats.

Οι εντυπώσεις ήταν οι καλύτερες, καθώς κατέγραψε 33 συμμετοχές σε μία σεζόν, τελειώνοντας την χρονιά με double-double μέσους όρους. Για την ακρίβεια μέτρησε 11.3 πόντους, 11 ριμπάουντ και 4.2 μπλοκ ανά αγώνα, ενώ πέτυχε ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα ενάντια στους Erie BayHawks, καθώς έφτασε σε μία «ονειρική» παράσταση με 18 πόντους, 20 ριμπάουντ και 12 μπλοκ. Αυτές οι εμφανίσεις αρκούσαν για να του δώσουν το βραβείο του καλύτερου αμυντικού της χρονιάς στο πρωτάθλημα.

Το όνομά του έγινε γρήγορο γνωστό στην Ευρώπη και οι προτάσεις που δεν ήρθαν από το ΝΒΑ τον ώθησαν στην επιλογή να δεχθεί την «πρόσκληση» της Εστουδιάντες. Η συνεργασία με την ισπανική ομάδα κράτησε κάτι λιγότερο από τρεις μήνες, προλαβαίνοντας να αγωνιστεί σε μόλις 6 αγώνες στο πρωτάθλημα, όμως δουλειά βρήκε κατευθείαν και στη VTB-League για λογαριασμό της Αβτόντορ.

Ήδη σε μόλις λίγους μήνες είχε περάσει από τα δύο καλύτερα, για πολλούς, πρωταθλήματα της Ευρώπης, όμως κάτι οι μικροτραυματισμοί, κάτι η δυσκολία να συνηθίσει το διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, του επέτρεψαν να δώσει το παρών σε μόλις 5 αγώνες με τους Ρώσους. Για την ιστορία ο Κουμάντζε ήταν ο τρίτος ψηλότερος αθλητής που είχε περάσει ποτέ από τα παρκέ του πρωταθλήματος. Παρά την αμφισβήτηση που υπήρχε προς το πρόσωπό του ο Αΐτο Ρενέσες αποφάσισε να του δώσει μία ευκαιρία να τον δοκιμάσει και να αποδείξει αν είναι «φτιαγμένος» για το υψηλό επίπεδο.

Τελικός προορισμός το Βερολίνο

Πέρασε με απόλυτη δοκιμασία τα δοκιμαστικά και το έμπειρο μάτι του Αΐτο Ρενέσες είδε ένα... άστρο στον παίκτη από το Τσαντ που δεν έβλεπαν οι υπόλοιπες ομάδες, με αποτέλεσμα να του προσφέρει η Άλμπα ένα εγγυημένο συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Αυτό μπορεί να προκάλεσε ερωτηματικά στους περισσότερους, όμως φαίνεται να τον υπολογίζει κυρίως για την επόμενη σεζόν, καθώς η φετινή σεζόν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αναγνωριστική. Η πρώτη του παρουσία στην δωδεκάδα της Άλμπα ήταν έναν μήνα σχεδόν μετά την ανακοίνωσή του και στον αγώνα με τον Ολυμπιακό για την 30η αγωνιστική της Εuroleague, όμως δεν πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τους Γερμανούς.

Αντιθέτως στο πρωτάθλημα πήρε χρόνο συμμετοχής και στους δύο αγώνες της περασμένης βδομάδες απέναντι στην Φρανκφούρτη (4 ποντ.,6 ριμπ.,3 μπλ.) και το Αμβούργο (4 ποντ.,3 ριμπ.,1 ασ.,1 μπλ.) αντίστοιχα, αποδεικνύοντας από την πρώτη κιόλας ματιά ότι θα αποτελέσει φόβητρο για τους αντιπάλους στην ρακέτα. Η πρεμιέρα του στη Εuroleague δεν συνοδεύτηκε με νίκη στην έδρα της πρωτοπόρου Μπαρτσελόνα, όπου έκανε την διοργάνωση να... ασχοληθεί μαζί του προσφέροντας εντυπωσιακές φάσεις και σημειώνοντας 6 πόντους, 2 ριμπάουντ και 1 μπλοκ σε περίπου 10 λεπτά.

Ο συμπαίκτης του Τζέισον Γκρέιντζερ έχει αναλάβει χρέη... καθοδηγητή στην ομάδα και τον έχει υπό την προστασία του το πρώτο διάστημα και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον «γίγαντα» της Άλμπα: «Έχει πολλά ταλέντα, εργάζεται σκληρά και θέλει να βελτιώνεται συνεχώς. Χάρις στην νοοτροπία του βρίσκεται εδώ στην Άλμπα. Θα μας βοηθήσει να βελτιωθούμε στο σκοράρισμα. Ποτέ δεν είναι εύκολο να παίξεις εναντίον ενός παίκτη με τέτοιο ύψος και τόσο μακριά χέρια.  Ο Koυμάντζε είναι ένας ταπεινός και αστείος τύπος που ταιριάζει απόλυτα με την ομάδα τόσο προσωπικά όσο και αθλητικά».

Ο «θηριώδης» σέντερ της Άλμπα είναι έτοιμος να κοιτάξει... στα μάτια τους υπόλοιπους παίκτες που βρίσκονται στα... κυβικά του, όπως ο Έντι Ταβάρες και ο Γιουσουφά Φολ και να κάνει ολόκληρη την Ευρώπη να... παραμιλάει με τα κατορθώματά του. Αναμένουμε!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ