18.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ιωνικός: «Βασιλιάς» ξανά… με ευρωπαϊκό στέμμα (vids+pics)

Ο Ιωνικός ετοιμάζεται για την επιστροφή του στην Ευρώπη μέσω του FIBA Europe Cup και το Basketa.gr θυμάται το δρόμο της επιστροφής μετά από 36 ολόκληρα χρόνια, μαζί με τις προηγούμενες απόπειρες των Νικαιωτών.

Λένε πως όλα στη ζωή αποτελούν έναν κύκλο. Περνάνε από την φάση της ακμής και της παρακμής. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το πώς θα μπορέσει να διαχειριστεί κάποιος αυτές τις δύο φάσεις, που υπάρχουν και θα περάσουν αναπόφευκτα. Στην Νίκαια κατάφεραν να πετύχουν αυτή τη διαχείριση και το μέλλον να μοιάζει, αυτή τη στιγμή, ευοίωνο.

Ο Ιωνικός βρισκόταν πριν από τέσσερα χρόνια στη Β' Εθνική και, όταν ανέλαβε το καλοκαίρι του 2017 ο Βαγγέλης Τσάπας, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι δε θα περίμεναν να δουν την εξέλιξη των επόμενων χρόνων, παρά το θετικό αέρα που έφερε η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Η ιστορία γράφει, ωστόσο, ότι οι Νικαιώτες επέστρεψαν μετά από 33 χρόνια στην Basket League το 2019 και στην Ευρώπη μετά από 36 χρόνια.

Τα άλματα προόδου δε σταματούν και το σύνθημα «Βασιλιάς ξανά» επιβεβαιώνεται, ξανά και ξανά. Ο Ιωνικός ζει μια δεύτερη ιστορική εποχή και το Basketa.gr θυμάται τα βήματα, που οδήγησαν εκεί, όπως και τις προηγούμενες φορές που επιχείρησε τη μεγάλη έξοδο.

Το πρώτο «αίμα»

Η αρχή έγινε το 1965, όταν το ποδοσφαιρικό και το μπασκετικό τμήμα ξεκίνησαν μαζί την πορεία τους. Ο πρώτος αγώνας του τμήματος μπάσκετ δοθηκε στις 9 Αυγούστου 1966 με τον ΑΟ Ζωγράφου και, μετά από εννέα χρόνια καθόδων και ανόδων ανάμεσα σε τοπικές και εθνικές κατηγορίες, ο Ιωνικός ανέβηκε το 1975 στην Α' Εθνική, εγκαθιδρύοντας τη δική του συνήθεια στα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ.

Και δεν ήταν μόνο η καθιέρωσή του στην ελίτ, αλλά και η ταχεία εξέλιξλη του χάρη, φυσικά, και στην παρουσία του Παναγιώτη Γιαννάκη, που φαινόταν από τότε πως θα έγραφε ιστορία. Με το «Δράκο» πρωταγωνιστή και μια σειρά από αξιόλογους Έλληνες αθλητές, η ομάδα της Νίκαιας εκμεταλλεύεται τον «Πλάτωνα» και παίρνει τη σεζόν 1977-1978 θέση για την Ευρώπη μέσω της πεντάδας, αλλά τελικά δε θα εξαργυρώσει την επιτυχία της, αφού ένα επεισοδιακό ματς με το Μαρούσι επιφέρει ποινή αφαίρεσης βαθμών από την ΕΟΚ, με τους κόπους των παικτών της να χαραμίζονται.

Οι βάσεις, όμως, ήταν ήδη ισχυρές και την επόμενη χρονιά η επιτυχία επαναλαμβάνεται, με τον Ιωνικό του Κώστα Αναστασάτου να παίρνει αυτή την φορά την 6η θέση και κανέναν να μην μπορεί να καρπωθεί τη δική του προσπάθεια. Αντίπαλος είναι η ελβετική Νιόν στο Κύπελλο Κόρατς και ο Γιαννάκης μετατρέπει τις δύο αναμετρήσεις σε... προσωπική του υπόθεση. Αυτό δεν φτάνει, όμως, όπως και οι 74 πόντοι του, με το πρώτο ματς να φέρνει ένα θρίαμβο με 113-104, αλλά τους Ελβετούς να κάνουν την ανατροπή στο δεύτερο παιχνίδι με 95-83.

Ο Ιωνικός συνέχισε να πρωταγωνιστεί στην Α' Εθνική και μετέπειτα Α1, όντας ένα «σκληρό καρύδι» για κάθε αντίπαλο. Με τον Γιαννάκη μπροστάρη θα κερδίσει για ακόμη μια φορά το «εισιτήριο» για το Κόρατς, αλλά τη σεζόν 1984-1985 δε θα μπορέσουν να πορευτούν μαζί, αφού εκείνος παίρνει το δρόμο για Θεσσαόνίκη για χάρη του Άρη. Με τον ίδιο να μην παίζει, λοιπόν, οι αγώνες με την Χάποελ Τελ Αβίβ ήταν εξαιρετικά δύσκολοι, χάνοντας και στις δύο αναμετρήσεις με 74-77 στην Νίκαια και 112-74 στο Ισραήλ. Μετά από δύο χρόνια, μάλιστα, η ομάδα δε θα κατάφερνε να επανέλθει αγωνιστικά και θα έπεφτε στην Α2.

https://www.youtube.com/watch?v=9fSFcC82q94&t=63s&ab_channel=NickGalis%26the80sArchive

https://www.youtube.com/watch?v=13qGOF-RO2c&ab_channel=Tilesport.tv

Τα δύσκολα χρόνια και η επιστροφή

Τα επόμενα πολλά χρόνια ήταν δύσκολα για τον Ιωνικό. Μια ομάδα, που είχε καταφέρει να δημιουργήσει τη δική της παράδοση μεταξύ των μεγαλύτερων ελληνικών ομάδων, δεν κατάφερνε να βρει τον τρόπο να ορθοποδήσει, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να παίξει μέχρι και στην Α' ΕΣΚΑΝΑ. Αξίζει να σκεφτεί κανείς, ότι αυτό το ξεκίνημα είχε γίνει πριν από μόλις δέκα ολόκληρα χρόνια.

Με τον καιρό, πάντως, κατάφερνε να δείξει και πάλι πως είναι παρών στα μπασκετικά δρώμενα, όντας ανταγωνιστικός στις κατηγορίες, όπου συμμετείχε, και εγκαθιδρυόμενος εκ νέου στη Β' Εθνική, σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, όπου ήδη χρειάζεται κάτι παραπάνω. Και για τον Ιωνικό, αυτό ήταν το όραμα, που θα έδινε το καλοκαίρι του 2017 ο Τσάπας.

https://www.youtube.com/watch?v=2u1h33-WVn4&ab_channel=gus171717

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, το όραμα αυτό θα γινόταν πράξη και το «αστέρι» του σήματός του θα τον έκανε «βασιλιά ξανά», επιστρέφοντας στην Basket League το καλοκαίρι του 2019. Η νέα αυτή εποχή ξεκινούσε, έστω και με την αντικειμενική δυσκολία της πανδημίας, που όμως έδωσε τον απαραίτητο χρόνο, για να συγκροτηθεί ο σύλλογος ακόμη καλύτερα.

Η κατάσταση στη μεγάλη κατηγορία είναι διαφορετική και, αν συνηθίσει κανείς στο να πατά γερά το «γκάζι», μπορεί να «εκτροχιαστείς». Αυτό γνώριζαν από παλιότερες εμπειρίες οι άνθρωποι του Ιωνικού και το ακολούθησαν, με την επιστροφή να γίνεται σταδιακά και την τελευταία σεζόν να βρίσκει το σύλλογο στην 8η θέση, επιστρέφοντας... για τα καλά μεταξύ των κορυφαίων.

Λίγο αργότερα, ήταν η ώρα του προσκλητηρίου. Ο Ιωνικός κλήθηκε να αγωνιστεί στο FIBA Europe Cup και φυσικά δέχθηκε, συμμετέχοντας στους ομίλους της διοργάνωσης. Το νέο κεφάλαιο ανοίγει κι επίσημα, με την Νίκαια να «σφύζει» και πάλι από μπασκετική ζωή, έχοντας και την υπόσχεση του γηπέδου.

Με αυτό τον τρόπο, βήμα προς βήμα, έγινε αυτό που εύχονταν όλοι. Βασιλιάς ξανά...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ