16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΕΣΑΚΕ: Δύο και σήμερα για την ημέρα κρίσης της Basket League

Η αντίστροφη μέτρηση για την... πρώτη φορά αδειοδότηση από τον ΕΣΑΚΕ φτάνει στο τέλος της και το θέμα παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Μέχρι και μεθαύριο Τρίτη (15/6), οι 11 ΚΑΕ που έχουν ήδη εξασφαλίσει δικαίωμα συμμετοχής στην επόμενη Basket League, θα πρέπει να καταθέσουν πλήρεις φακέλους, ώστε από εκείνη την ημέρα και μέχρι το τέλος του μήνα να τους ελέγξει η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί. Θα απομένουν οι δύο που θα ανέβουν από την Α2 και οι οποίες θα έχουν το δικό τους περιθώριο, για να συλλέξουν και να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

To «έλεγχος μέχρι τέλος του μήνα», πολλοί που δικαιολογημένα δεν  εμπιστεύονται σε τίποτα τον ΕΣΑΚΕ το λένε ήδη περιθώριο για... συμπληρώματα. Εν μέρει είναι. Αλλά επειδή η συγκεκριμένη επιτροπή έχει και ανθρώπους που το έχουν πάρει σοβαρά, εκτός από διάφορους... συνηθισμένους των επιτροπών λόγω τίτλου, διαβεβαιώνουν ότι δεν θα είναι έτσι. Αν δηλαδή λείπει εγγυητική, ή πλήρης αποπληρωμή δεδουλευμένων της χρονιάς, ή μετοχολόγιο λένε ότι ο φάκελος θα κόβεται. Εδώ θα είμαστε, να παρατηρούμε. 

Οι συνεχείς επικοινωνίες που υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν κατ' αρχάς ότι θα κατατεθούν και οι 11 φάκελοι. Δεν θα υπάρξει δηλαδή ΚΑΕ που να... παραδοθεί αμαχητί. Το καταθέτω έναν φάκελο, από το είναι πλήρης ο φάκελος βέβαια, έχει τεράστια απόσταση. Και γι' αυτό ο ΕΣΑΚΕ επέμεινε να πάρει αυτή την αρμοδιότητα, τη πρώτης έγκρισης, για να αποφύγουμε τις όχι και σπάνιες φορές που η ΕΕΑ έδινε άδειες σε... άδειους φακέλους. Είναι δεκάδες οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρούνται. Από τα αυτονόητα ενημεροτήτων, ασφαλιστικής και φορολογικής που δεν είναι απλά χαρτιά, μετοχολόγια ΚΑΕ, παραχωρητηρίων γηπέδων με συγκεκριμένη μίνιμουμ χωρητικότητα, κάποια πιο εξειδικευμένα όπως λειτουργικό σύστημα καμερών εντός του γηπέδου μέχρι φυσικά και τα πιο... καυτά.

Τα... δύσκολα χαρτιά

Κατ' αρχάς θα πρέπει να υπάρχει η εγγυητική των 80.000 ευρώ, αυξημένο ποσό σε σχέση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, αν και ακόμα με το... μαξιλαράκι της πανδημίας, όχι 140.000 που έχει συμφωνηθεί για να σοβαρέψει το πράγματα. Οπου εγγυητική, σημαίνει ότι έχεις δείξει το χρήμα στην τράπεζα και στο πιστοποιεί.

Το εξίσου σημαντικό, είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν μέσα υπογεγραμμένα εξοφλητήρια από όλους τους εργαζόμενους της ΚΑΕ την τελευταία αγωνιστική περίοδο. Αυτό σημαίνει είτε ότι έχουν πάρει όλα τα δεδουλευμένα, είτε ότι έχουν συμφωνήσει σε διακανονισμό αποπληρωμής τους. επισημαίνεται ότι σε πρώτη φάση, φέτος, αφορά μόνο αυτούς που συνεργάστηκαν την τελευταία χρονιά. Αν δηλαδή έχει BAN μια ομάδα, δεν θα αφορά αυτή την επιτροπή. 

Εκεί βέβαια, πάμε στο επόμενο βήμα. Ακόμα κι αν μια ΚΑΕ με προβλήματα καταφέρει να βρει με κάποιο τρόπο τα 80 χιλιάρικα για την εγγυητική και όσα χρειάζονται για να εξοφλήσει τα τρέχοντα, θα υπάρχει το ερώτημα για το αν θα έχει μετά για να νικηθεί. ΑΛλά ας μην πάμε από τώρα τόσο μακριά... 

Είναι νόμος δεν είναι... παίξε γέλασε

Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι πολλοί, είναι ότι όλη αυτή η ιστορία πλέον είναι Νόμος του Κράτους. Με απλά λόγια, δεν θα μπορεί ο ΕΣΑΚΕ να κινηθεί σε πρακτικές βολέματος, ρουσφετιού και απίστευτων αποφάσεων που έχουν ρίξει το πρωτάθλημα στα τάρταρα. Γιατί πολύ απλά, αυτή τη φορά έχει ποινικές ευθύνες. Δεν είναι μυστικό ότι όσο πλησιάζει η ημέρα, στον ΕΣΑΚΕ υπάρχει πίεση. Μεγάλη πίεση. Ξέρουν ότι σε πολλούς φακέλους θα υπάρχουν ελλείψεις και πολύ σοβαρές. Φακέλους με... βαριές σφραγίδες μπροστά και με όσα αυτό συνεπάγεται. 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν με αγωνία τη στάση του συνδέσμου στα δεδομένα προβλήματα που θα προκύψουν. Ο ίδιος ζήτησε να πάρει την καυτή πατάτα και όχι μόνο το πέτυχε, αλλά το πέτυχε... με Νόμο. Πισωγύρισμα πλέον δεν υπάρχει. Οχι επειδή θα γελάνε μαζί τους, σε αυτό λογικά έχουν συνηθίσει και δείχνουν σε διάρκεια ότι δεν τους νοιάζει, δεν υπάρχει κανείς εδώ και χρόνια που να παίρνει στα σοβαρά τον ΕΣΑΚΕ. Ποιος ξεχνάει άλλωστε ότι πρόσφατα ο επικεφαλής του συνδέσμου, ο πρόεδρός του δηλαδή που συμμετέχει και στην επιτροπή αδειοδότησης ως πρόεδρος, άλλα ψήφιζε Δευτέρα στο σίριαλ Πρωτοδικείου στην ΕΟΚ και άλλα Τρίτη. Θα... το ξανασκέφτηκε. Οχι λοιπόν, επειδή θα τους ξαναπούν ανέκδοτο, αλλά γιατί θα υπάρχουν και άλλες συνέπειες αν τυχόν επιχειρηθεί κάποια... αβλεψία. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ