Η είδηση της ανάληψης -προ μερικών εβδομάδων- της τεχνικής ηγεσίας της Ζάμαλεκ από τον Βαγγέλη Αγγέλου ανοίγει εκ νέου το κεφάλαιο Ελλάδα-Αίγυπτος, σε ό,τι αφορά τα αθλητικά.
Στα μπασκετικά βέβαια... Ελλάδα-Αίγυπτος, θα λέγαμε, όχι ακριβώς συμμαχία, όπως ίσως στα πολιτικά, πολιτιστικά, ή στα ποδοσφαιρικά (μην ξεχνάμε τους Τολμπά, Σικαμπάλα, Ουάρντα κ. ά.), αλλά πάντως, έχει αρχίσει ήδη μία νέα, ου μην και παλιά, σχέση να αναδημιουργείται. Και τα παραδείγματα, αρκετά. Να τονίσουμε δε, σε μορφή παρένθεσης, πως και στο ποδόσφαιρο έχει κοουτσάρει Ελληνας, σε αιγυπτιακό έδαφος, συγκεκριμένα ο Τάκης Γκώνιας.
Ηδη βέβαια, επιστρέφοντας στα του μπάσκετ, στην Αίγυπτο, δεύτερή του πατρίδα, θα παίζει ο Γιάσερ Σάλεχ (στην ιστορική Αλ Ιτιχάντ), που αγωνίστηκε πέρσι στον Αμύντα και πιο παλιά σε άλλες ελληνικές ομάδες. Αγγέλου και Σάλεχ, με λίγα λόγια, θα είναι αντίπαλοι, σε έναν διαφορετικό μπασκετικό τόπο πλέον. Επιπροσθέτως, η Ζάμαλεκ, προσεχώς, θα αναμετρηθεί, σε -εν ελλάδι- φιλικά ματς, οπότε και θα μονομαχήσουν δύο διαφορετικές μπασκετικές κουλτούρες. Η Αίγυπτος (συγκεκριμένα η Αλεξάνδρεια του Καβάφη) είναι, συν τοις άλλοις, η γενέτειρα του Κρις Χουγκάζ, παλιού άσου των παρκέ και νυν προπονητή.
Ο «γίγαντας» Γκούντα
Στο παρελθόν, εξάλλου, πέρασε από τα μέρη μας ο Αιγύπτιος Σαμίρ Γκούντα, ένας από τους καλούς και τιμιότατους σέντερ (2.17) της εποχής των '90s. Κι ας μην προερχόταν από προφανή κι εξελιγμένη μπασκετικά χώρα. Υπήρξε χαρακτηριστική φιγούρα, μορφή των γηπέδων, αλλά εργάτης πραγματικός στο ζωγραφιστό. Πέρασε από τα μέρη μας για χάρη των ΒΑΟ, Αρη, Ηρακλείου, Περιστερίου. Πλέον ασχολείται με την προπονητική στην χώρα του και μέχρι πρότινος βρισκόταν ως ασίσταντ στην Ζάμαλεκ, προτού καν αναλάβει ο κόουτς Αγγέλου (ήταν αντίπαλοι κάποτε στην Α1).
Οι Αιγύπιοι εξάλλου, δεν φημίζονται μόνο για τις Πυραμίδες και τους Φαραώ, αλλά ούτε όμως για τα ύψη τους (ο Γκούντα είναι μία... κατηγορία μόνος του). Γι' αυτό προφανώς και η κλίση τους, περισσότερο, στο ποδόσφαιρο ή στους γρήγορους, βραχύσωμους γκαρντ στο μπάσκετ, που σουτάρουν διαρκώς από μακριά (όπως οι Φιλιππινέζοι). Μία ακόμη εξαίρεση στον κανόνα (των πίβοτ) ήταν ο αμερικανοθρεμμένος Αιγύπτιος, Αλα Αμπντελνάμπι, ο 53χρονος σήμερα, παλαίμαχος φόργουορντ/σέντερ του ΝΒΑ, στου οποίου το βιογραφικό σημειώνεται σύντομο πέρασμα από το «σαλούν» του Παπάγου, πριν από 26 χρόνια.
Kαράβι για Κάιρο
Μην ξεχνάμε, πάντως, πως εν έτει 1949, η τότε Εθνική και με τον «Πατριάρχη», Φαίδωνα Ματθαίου, μεταξύ άλλων, παίκτη, όπως και τους Μήλα, Πανταζόπουλο, Ταλιαδώρο, αγωνίστηκε στο πρώτο της Ευρωμπάσκετ, στην Αίγυπτο, ειδικότερα στο Κάιρο, όπου και διεξήχθη -κατ' εξαίρεση εκτός Ευρώπης- η διοργάνωση. Οπως είχε εμυστηρευτεί ο Αλέκος Σπανουδάκης, κάποιοι εκ των Ελλήνων μετέβησαν τότε με καράβι, αφού μερικοί εργάζονταν σε δημόσιες υπηρεσίες και δεν μπορούσαν να πάνε νωρίτερα, αεροπορικώς. Για την ιστορία, η Εθνική τερμάτισε τρίτη και η οικοδέσποινα (από την οποία ηττηθήκαμε), πρώτη.
Φιλικά, εξαγωγές, εισαγωγές
Ακόμη, ομάδες της Αιγύπτου έχουν έρθει -και έρχονται- για σειρά φιλικών στην Ελλάδα, αφήνοντας για λίγο την έρημο και τον Νείλο. Οι Αιγύπτιοι, έχουν στόχο να τρέξουν μπροστά ταχέως, αφήνοντας... πίσω την αφρικανική σκόνη, ώστε να ξεδιαλύνει το τοπίο για εκείνους προς ένα πιο αναβαθμισμένο προϊόν, με ένα μπάσκετ -πιο δημοφιλές γι' αυτούς και- ελκυστικότερο. Ως προς αυτό, έχουν προτεραιοποιήσει την επένδυση στο άθλημα. Η Αλ Αχλί πρόσφατα απέκτησε τον έμπειρο Αμερικανό γκαρντ, Ουόλτερ Χοτζ, που είχε ακουστεί παλιότερα για την μισή Α1, ενώ o αιγυπτιακών καταβολών, Ναντέρ, συνεχίζει στο ΝΒΑ και στους Σανς, από πέρσι. Οσο για τον έμπειρο Ισπανό πρώην ασίσταντ της Μπαρτσελόνα, Κάσας, θα βρεθεί στην Αλ Τζαζίρα. Εκτός από εισαγωγές, απανταχού στον κόσμο έχουν εξάγει τα φυντάνια τους οι Αφρικανοί και μάλιστα πολλοί νεαροί έχουν ξεμυτίσει προς ΝCAA μεριά...
*Στην κεντρική φωτογραφία απεικονίζεται ο Γκούντα το 1998 σε ματς Πανιώνιος-Ηράκλειο, με αντίπαλο τον Χάρβεϊ