15.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αλλαγή γένους θηλυκού(pics)

Η Μπρίτανι Ντόναλντσον σε ηλικία 26 ετών γίνεται η νεότερη assistant coach γένους θηλυκού στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και η δέκατη βοηθός προπονητή που θα δούμε στα παρκέ φέτος. 

Τα τελευταία δύο χρόνια η Μπρίτανι εργαζόταν ως αναλύτρια δεδομένων για λογαριασμό των Ράπτορς, προτού υπάρξει ένα κενό στον πάγκο της ομάδας, το οποίο κλήθηκε να καλύψει από τον Πρόεδρο Μασάι Ουχίρι αλλά και τον προπονητή του Τορόντο, Νίκ Νερς. 

Ο Πρόεδρος των Ράπτορς μάλιστα είναι από τους λίγους που εδώ και χρόνια έχουν προβλέψει ότι η στιγμή που μια γυναίκα θα αναλάβει ρόλο πρώτου προπονητή δεν θα αργήσει να έρθει στο ΝΒΑ. 

Η Ντόναλντσον ασχολήθηκε με το μπάσκετ από πολύ μικρή ηλικία και αγωνίστηκε 4 χρόνια στο κολλεγιακό πρωτάθλημα, με το Πανεπιστήμιο της Ιόα, αλλά δεν ακολούθησε επαγγελματική καριέρα εξαιτίας ενός τραυματισμού στο γόνατο. Η Μπρίτανι δεν ταιριάζει στο στερεότυπο του "φυτού" που ασχολείται μόνο με αριθμούς, κάτι που συνειδοτοποίησαν από νωρίς στο Τορόντο και της έδωσαν την ευκαιρία να είναι παρούσα και να συμμετέχει στις προπονήσεις της ομάδας, μοιράζοντας πάσες στους παίκτες και βοηθώντας τους να εκτελέσουν κάποιες ασκήσεις ρουτίνας. 

Το highlight της μέχρι τώρα καρίερα της σχετίζεται με τη μεταγραφή του Μαρκ Γκασόλ. Όταν έκλεισε η συμφωνία, οι Ράπτορς είχαν φύγει από το Τορόντο και βρίσκονταν στο δρόμο για ένα εκτός έδρας παιχνίδι. Ο Μαρκ έφτασε στο γήπεδο και ήθελε να κάνει μια ατομική προπόνηση. Οι ιθύνοντες ανέθεσαν στη Μπρίτανι να τον βοηθήσει και εκείνη μετά τη δουλεία εντός του παρκέ, πήρε την πρωτοβουλία να του δείξει μερικά από τα plays της ομάδας στον υπολογιστή. 

Ακόμη, το καλοκαίρι που μας πέρασε η Ντόναλντσον ταξίδεψε στο Σουδάν και στην Τανζανία, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος του ΝΒΑ στην Αφρική. 

Όλα αυτά έκαναν τη νεαρή αναλύτρια την πλέον κατάλληλη να συμπληρώσει το πάζλ του προπονητικού team των περσινών Πρωταθλητών. Η διαδρομή της Ντόναλντσον είναι ξεχωριστή γιατί η πλειονότητα των γυναικών που κατέχουν αντίστοιχες θέσεις στις άλλες ομάδες, είναι αναγνωρισμένες πρώην αθλήτριες του WNBA, ή έχουν έστω να επιδείξουν μια λαμπρή κολλεγιακή καριέρα. 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιας περίπτωσης συνιστούν:

Λίντσει Χάρντινγκ, με 9 σεζόν στο WNBA, η οποία προσελήφθει φέτος από τους Σακραμέντο Κίνγκς, ενώ προηγουμένως έχει κάτσει και στον πάγκο των Φιλαδέλφεια 76ερς. 

 Κάρα Λόσον των Μπόστον Σέλτικς με 12 σεζόν στο WNBA και 1 χρυσό μετάλλιο με τις ΗΠΑ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Λίντσει Γκόντλιπ, προπονήτρια της αντρικής κολλεγιακής ομάδας των Γκόλντεν Μπέαρς για 8 σεζόν, μεταπηδά στη θέση της βοηθού προπονητή για λογαριασμό των Κλίβελαντ Καβαλίερς. 

Νίλ Ίβει, πρώην παίκτρια και προπονήτρια του WNBA, αποτελεί την πρώτη γυναίκα που θα βρεθεί στον πάγκο των Μέμφις Γκρίζλις. 

Νάταλι Νακάσε, των Λος Άντζελες Κλίπερς, που αποτελεί την πρώτη γυναίκα βοηθό προπονητή που βρέθηκε στη summer league το 2014. 

Μπέκι Χάμον, η οποία μετά από 16 χρόνια ως παίκτρια στο WNBA, γίνεται η πρώτη γυναίκα βοηθός προπονητή σε ομάδα του ΝΒΑ και μάλιστα στο προπονητικό επιτελείο του σπουδαίου Γκρεγκ Πόποβιτς, στους Σαν Αντόνιο Σπερς. Επιπροσθέτως, η Χάμον γίνεται και η πρώτη γυναίκα προπονήτρια αντρικής ομάδας στη  summer league την επόμενη κιόλας σεζόν, το 2015. Ίσως η πιο πιθανή επιλογή για head coach στο (άμεσο;) μέλλον. 

Τζένι Μπούτσεκ, με 5 σεζόν ως προπονήτρια στο WNBA, διανύει τη δεύτερη σεζόν της ως βοηθός στο επιτελείο των Ντάλας Μάβερικς.

Κρίστι Τόλιβερ, η οποία τα τελευταία 3 χρόνια είναι παράλληλα παίκτρια στο  WNBA (εδώ και 11 σεζόν) και βοηθός προπονητή σε ΝΒΑ και  summer league για λογαριασμό των Ουίζαρντς. 

Κάρεν Στάκ Ούμλαουφ, η οποία βρίσκεται στους Σικάγο Μπούλς, από τη ρούκι σεζόν του Μάικλ Τζόρνταν. Όλα αυτά τα χρόνια κατείχε βέβαια θέση γραφείου στον οργανισμό. Τώρα όμως αποτελεί την πρώτη γυναίκα που κάθεται στον πάγκο της ομάδας ως βοηθός. 

Όλο και περισσότερες ομάδες την τελευταία πενταετία εντάσσουν στο δυναμικό τους γυναίκες, γεγονός σίγουρα ελπιδοφόρο για ένα πιο λαμπρό και συμπεριληπτικό μέλλον στο κατά γενική ομολογία, καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο. Άλλωστε και ο κομισάριος της λίγκας, Άνταμ Σίλβερ σε πρόσφατες δηλώσεις του, υποστήριξε ότι θέλει να ανεβάσει το ποσοστό τόσο των γυναικών διαιτητών, όσο και το ποσοστό γυναικών σε προπονητικές θέσεις. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ