23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βούλικας στο Basketa.gr: «Το μαγικό δέκα» (pics)

Μία νίκη μακριά από την παραμονή του, για πρώτη φορά στην ιστορία του, στη Γ’ Εθνική βρίσκεται ο ΒΑΟΛ που κυνηγάει τη δέκατη φετινή επιτυχία του για να εξασφαλίσει και μαθηματικά τη σωτηρία του.

Ο Παντελής Βούλικας, μιλώντας στο Basketa.gr, εξήγησε πως το δέκα το… καλό θα είναι το νούμερο εκείνο που θα τους ανανεώσει την παρουσία τους στις εθνικές κατηγορίες και θα ολοκληρώσει το… θαύμα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μαθηματικά δεν έχουμε σωθεί ακόμα, θεωρώ το μαγικό νούμερο των δέκα νικών θα δώσει τη σωτηρία. Εμείς έχουμε εννέα κι έχουμε άλλους πέντε αγώνες μπροστά μας, οι τρεις εκ των οποίων στην έδρα μας, και φιλοδοξούμε να πετύχουμε 1-2 νίκες ακόμα, ώστε να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα. Θα είναι η πρώτη φορά που θα καταφέρουμε κάτι τέτοιο, στην τρίτη παρουσία μας τα τελευταία δέκα χρόνια στη Γ’ Εθνική. Τις προηγούμενες δύο δεν μπορέσαμε να διατηρήσουμε τη θέση μας στις εθνικές κατηγορίες. Με τις παρούσες συνθήκες κι εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια, που μπορούσαμε να φέρουμε παίκτες στο νησί, έχουμε κάνει υπέρβαση. Ένα μικρό θαύμα! Ο επόμενος στόχος είναι η ομάδα να μπορέσει να καθιερωθεί στην κατηγορία, γιατί ο κόσμος εδώ στο νησί "διψάει" για μπάσκετ. Για αυτό έχουμε καταφέρει να κάνουμε κι αυτή την πορεία φέτος, σε ένα γεμάτο γήπεδο κάθε Κυριακή, ο κόσμος μάς δίνει δύναμη».

Η παραμονή ήταν εξ αρχής αυτοσκοπός, εξάλλου όπως εξήγησε ο Παντελής Βούλικας: «Η ομάδα είναι νεοφώτιστη, κατάφερε να ανέβει ξανά ύστερα από τέσσερα χρόνια και ο στόχος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος πέραν της παραμονής, η οποία εφόσον επιτευχθεί θα είναι για πρώτη φορά. Όπως και για κάθε επαρχιακή ομάδα, πρέπει να ανέβεις ένα "βουνό" και για τη συμμετοχή σου στις εθνικές κατηγορίες και για τη σωτηρία. Δουλέψαμε, όμως, από την αρχή πάρα πολύ καλά. Στελεχώσαμε από νωρίς το ρόστερ μας, κυρίως με γηγενείς παίκτες, κάναμε και 1-2 έξυπνες προσθήκες και μπήκαμε σε πορεία προετοιμασίας σίγουροι πως εάν δεν τα καταφέρουμε να σωθούμε, τουλάχιστον θα παλέψουμε σε όλους τους αγώνες μας και δεν θα πέσουμε έτσι εύκολα. Από τις πρώτες αγωνιστικές η ομάδα φάνηκε έτοιμη και ικανή να πετύχει το στόχο της. Πετύχαμε κάποιες σημαντικές νίκες κι αν εξαιρέσεις ένα ματς, εκείνο με την Πεντέλη που έλειπε ο ψηλός μας, έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να διατηρήσουμε ανέπαφη την έδρα μας. Δυστυχώς, δεν συμβαίνει το ίδιο κι εκτός έδρας, όπου έχουμε μόνο μία νίκη, κάτι πάντως που κατά ένα μεγάλο μέρος είναι δικαιολογημένο, λόγω των μετακινήσεων οι οποίες δεν γίνονται με τον τρόπο που θα θέλαμε, λόγω  των οικονομικών δυσκολιών που έχουμε αντιμετωπίσει».

Ο Χιώτης κόουτς στάθηκε και στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, οι οποίες δεν φαίνονται αγωνιστικά, αλλά υφίστανται: «Όπως έχω πει κι άλλες φορές, η ομάδα έχει δύο μπάτζετ, το ένα αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι που είναι το μικρότερο, και το άλλο έχει να κάνει με τις μετακινήσεις, το οποίο πραγματικά είναι τεράστιος "βραχνάς", γιατί είμαστε ομάδα χωρίς βασικό χορηγό, και όπως καταλαβαίνετε η συλλογή χρημάτων αυτή την εποχή και κάτω από αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα έχει εξελιχθεί σε πολύ δυνατό σταυρόλεξο για τους παράγοντες της ομάδας».

Μπορεί ο προϋπολογισμός του Βούρειου Χίου για τη στελέχωση του έμψυχου δυναμικού του να μην ήταν μεγάλος, αλλά η ομάδα που φτιάχτηκε αφήνει απόλυτα ικανοποιημένο τον προπονητή της, ο οποίος συμπλήρωσε: «Η συγκυρία η περσινή, που δεν είχαμε το 2003, είναι η επιστροφή του Λεωνίδα Μουμπάρη στη Χίο, ο ερχομός του Γιάννη Σαμιώτη, ενός παιδιού που ξεκίνησε από τους Ίωνες -μια άλλη ομάδα του νησιού- και τελείωσε τις σπουδές του κι ήρθε στη Χίο, ενώ έμεινε και ο περσινός κορμός, που αποτελείται από γηγενείς παίκτες και φοιτητές που παρέμειναν στο νησί. Κατ’ ουσίαν, κάναμε μόνο δύο προσθήκες, με παιδιά που έχουν παίξει στο Τοπικό και στη συνέχεια ήταν σε ομάδες της Αθήνας. Όλοι ήρθαν πολύ γρήγορα και δουλέψαμε πολύ καλά στο διάστημα της προετοιμασίας, κάτι πολύ σημαντικό για τη φετινή πορεία μας. Άπαντες ήταν παιδιά που ήξερα, και για τις μπασκετικές ικανότητές τους και για το χαρακτήρα τους, ο οποίος για εμένα είναι πολύ σημαντικός, ακόμα πιο σημαντικός και από το αγωνιστικό».

Φίλαθλοι και «χημεία», αυτά είναι τα δύο φετινά συστατικά επιτυχίας του ΒΑΟΛ, όπως επεσήμανε ο προπονητής του: «Το "όπλο" μας είναι η χημεία, η οποία είναι πολύ καλή ανάμεσα στους παίκτες, το προπονητικό επιτελείο και τη διοίκηση. Με το νεαρό της ηλικίας, αλλά και την καλή φυσική κατάσταση που αποκτήσαμε μέσα από την προπόνηση, κάτι που συνεπάγεται και λιγότερους τραυματισμούς μες στη σεζόν, καταφέραμε να έχουμε την ομάδα ψηλά, πάνω από τη διακεκαυμένη ζώνη του υποβιβασμού, προσφέροντας και ωραίο θέαμα κυρίως στους αγώνες στο νησί, ανταμείβοντας έτσι τον κόσμο για την παρουσία του».

Ο Παντελής Βούλικας ανέλαβε το ΒΑΟΛ εν έτει 2004. Πόσο σημαντική είναι αυτή η σταθερότητα, στην άκρη του πάγκου, μας το τόνισε και ο ίδιος: «Είμαστε, στην ομάδα, πλέον μια πολύ καλή παρέα. Με τους παράγοντες, τους παίκτες, είμαστε πολύ δεμένη οικογένεια. Είναι κάτι που συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια και για αυτό έχουμε καταφέρει τόσα πολλά πράγματα, εν συγκρίσει με τις δυνατότητές μας και το τοπικό μπάσκετ. Είναι πολύ διαφορετικό για έναν προπονητή να έχει τα "κλειδιά" της ομάδας τόσα πολλά χρόνια και να διαχειρίζεται όπως θέλει το υλικό και τις απαιτήσεις. Στην ομάδα, κι αυτό είναι εξίσου σημαντικό, υπάρχουν μεράκι, όρεξη και φιλότιμο, με τους παίκτες να ανταποκρίνονται να απαιτήσεις».

Το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής επαναρχίζει την Κυριακή (01/04, 17.00), με τους Χιώτες να υποδέχονται στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του 1ου Ομίλου Νότου της Γ’ Εθνικής τον Κρόνο Αγίου Δημητρίου. Κλείνοντας, ο προπονητής τους επεσήμανε: «Παίζουμε με μια ομάδα που ξεκίνησε στην αρχή της χρονιάς με στόχο στην άνοδο. Κάποιες ήττες την έφεραν πίσω, αλλά το τελευταίο δίμηνο είναι πολύ φορμαρισμένη, ίσως η πιο φορμαρισμένη της κατηγορίας. Ήδη βρίσκεται στην τετράδα και εξακολουθεί να βλέπει την άνοδο, υπό προϋποθέσεις. Για εμάς, είναι από τα δυσκολότερα παιχνίδια που καλούμαστε να δώσουμε στο γήπεδό μας. Είναι πρόκληση, γιατί δεν έχουμε κερδίσει ποτέ τον Κρόνο στις τρεις παρουσίες μας στη Γ’ Εθνική, σε όσα παιχνίδια τον βρήκαμε στο δρόμο μας. Κυρίως, όμως, είναι τεράστιο το βαθμολογικό κίνητρο που έχουμε, γιατί με ενδεχόμενη νίκη "κλειδώνουμε" την κατηγορία».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ