19.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η χιώτικη μπασκετική γειτονιά στο πόδι (pics)

Οι Χιώτες, λένε, πάνε... δυο δυο, αλλά το τοπικό ντέρμπι χωράει μόνο έναν νικητή! ΦΟΒ (Φιλοπρόοδος Ομιλος Βροντάδου) και ΒΑΟΛ (Βούρειος Αθλητικός Ομιλος Λιβαδίων) ετοιμάζονται για τη σημερινή κόντρα τους με έπαθλο το «δίποντο» στην πρεμιέρα του 2ου Ομίλου της φετινής Γ' Εθνικής. Από την μία, Κώστας Αμέντας, από την άλλη Παντελής Βούλικας, οι δύο κόουτς. Γνωστοί, φίλοι, συμπαίκτες παλιά, αντίπαλοι πλέον, ίδιας γενιάς και με μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα. Τα πολλά σερί χρόνια στον ίδιο πάγκο... Αμφότεροι, μίλησαν μέσω του basketa και τοποθετήθηκαν, ενόψει της νησιώτικης μονομαχίας, αλλά και για πολλά ακόμη ενδιαφέροντα, γύρω από τον τόπο καταγωγής τους, το σπίτι της Μαστίχας και το μέρος, όπου μεταξύ άλλων συνδέθηκε ο Ομηρος. Το βορειοανατολικό Αιγαίο έχει από νωρίς το δικό του μπασκετικό ντέρμπι (με τυπικά γηπεδούχο τον ΦΟΒ, αν και χρησιμοποιούν κοινή έδρα τα σωματεία). Ενας τέτοιος αγώνας πάντα κεντρίζει το ενδιαφέρον, άλλωστε...

Σε ό,τι αφορά τον ΦΟΒ, χωρίς... φόβο, αλλά με περίσσειο πάθος, οι εκ Βροντάδου, θα επιδιώξουν το «μπαμ» (όπως οι ρουκέτες που εκτοξεύονται το Πάσχα στο σημείο), αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και την σημασία του ματς. Και αυτό ακριβώς επεσήμανε ο κόουτς Αμέντας, που μετρά 21 χρόνια αισίως στον ΦΟΒ, έχοντας μπει προ πολλού στην λίστα με τους μακροβιότερους τεχνικούς στα ελληνικά πρωταθλήματα: «Η περσινή διακοπή, εμάς, τρόπον τινά μάς οφέλησε. Και αυτό διότι ίσως η ομάδα να μην μπορούσε να κρατηθεί στην κατηγορία. Σαν να μας έκανε καλό λοιπόν αυτό και πιστεύω μάθαμε από τα λάθη μας. Διορθώσαμε πράγματα, βελτιώσαμε κινήσεις, κάναμε τις σωστές ενέργειες. Δημιουργήσαμε πιο σωστές προϋποθέσεις, ώστε να σταθούμε όρθιοι στην κατηγορία, να προσπαθήσουμε να σωθούμε και αν μπορέσουμε να δούμε και πιο ψηλά. Θα είναι δύσκολο πρωτάθλημα. Ο Ομιλός μας είναι ανώτερου επιπέδου, αν δει κανείς τα ρόστερ των ομάδων που έχουν άλλους στόχους με εμάς. Και μιλάω, ενδεικτικά μόνο, για Ικαρο, Μίλωνα, Δάφνη, τον Πορφύρα». Και ο 50χρονος, «καπετάνιος» Χιώτης του ΦΟΒ, πρόσθεσε πως «Εμείς, όπως και ο ΒΑΟΛ, χρησιμοποιούμε το γήπεδο της πόλης, στο κέντρο. Δεν είναι η φυσική έδρα μας, αλλά στα εντός παίζουμε εκεί. Η απόσταση πάντως είναι μικρή, οι φίλοι μας μάς ακολουθούν πιστά. Υπάρχει αντιπαλότητα, με την καλή έννοια, με τον ΒΑΟΛ, μην κρυβόμαστε, όλοι θέλουμε να κερδίζουμε, το γόητρο, το πρεστίζ παίζουν ρόλο και όλα κρίνονται στο παρκέ. Στο ρόστερ έχουμε τον έμπειρο Ντιφαντή, τον αειθαλή Χατζηλάμπρου, τον Καγιαμανίδη και τους Παπαγεωργίου, Σφηκάκη. Επίσης, στηριζόμαστε στους Κιρκινέζη, Λεγάτο, Αγγελίδη, αλλά και τον Μπαγιώκα. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο».

Από πλευράς, ΒΑΟΛ, ο κόουτς Βούλικας (μάς επανέλαβε την σωστή αναφορά του ονόματός του), βέρος Χιώτης, από τους πλέον παλαιούς στον πάγκο μίας ομάδας, όπως ο ομόλογός του και θυμίζοντας -στην παλαιότητα και στα σερί έτη σε μια ομάδα- κόουτς Χουχουλή (Πανερυθραϊκός), Σερέλη (Λαύριο) και Ρεμεντέλα (Ψυχικό), τόνισε: «Από μεριάς μας, υπάρχει η εμπειρία, όσον αφορά την κατηγορία, όπου δείχνουμε πως πατάμε πιο δυνατά στο πέρασμα των χρόνων και από την άλλη θα υπάρχει ο ενθουσιασμός. Ολοι θέλουμε τη νίκη. Μιλάμε για ένα γειτονικό ντέρμπι, με την δική του, σε αθλητικό πλαίσιο, αντιπαλότητα. Δεν περιμέναμε από τόσο νωρίς πάντως να βρεθούμε αντίπαλοι. Στα μείον για εμάς, ευρύτερα των ομάδων της περιφέρειας θα έλεγα, είναι η έλλειψη δυνατών φιλικών. Οπως και να είναι οι συνθήκες, πάντα, θέλεις τη νίκη. Ακόμη κι αν οι ομάδες είναι ανέτοιμες. Ο κόσμος περιμένει να μας στηρίξει με θέρμη, μετά από τόσο καιρό εκτός γηπέδων».


Οσο για το ρόστερ και τον στόχο, ο 49χρονος τεχνικός, ανέφερε: «Το ρόστερ απαρτίζεται από τον έμπειρο Μαλούκο που είναι αρκετό καιρό μαζί μας πλέον, παιδιά ενός κορμού 5ετίας, όπως οι Τσουρής (Ικαριώτης στην καταγωγή), Τροβάς, Σαμιώτης (Χιώτης παρά... την επωνυμία), Σουλίκας και Ανδρουλάκης. Μαζί υπάρχει ο υιός Βούλικας που γεννήθηκε όταν εγώ αναλάμβανα τον ΒΑΟΛ, ο νεαρός ψηλός, Σπάρταλης, ο Πορτελάνος, ο Ουλουσίδης από άλλες περιοχές έχουν έρθει σε εμάς και ο Κουτσαντωνάκης, συν κάποιοι ακόμη, αλλά και φοιτητές. Στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από μία άνετη παραμονή. Να μην χρειαστεί να παλεύουμε μέχρι τελευταία αγωνιστική. Πέφτουν δύο, ανεβαίνει ένας, ο όμιλος είναι ισχυρός, με φαβορί ανόδου Μίλωνα και Ικαρο (παίζουν μαζί μάλιστα στην πρεμιέρα), από κοντά την Δάφνη, δυνατές αθηναϊκές ομάδες, το Κορωπί, τον Πορφύρα, το Πικέρμι, υπάρχει και ο όπως φαίνεται ανταγωνιστικός, Τελεθριακός και κάθε λάθος δεν θα διορθώνεται εύκολα. Οφείλεις να κερδίζεις στην έδρα σου και εκτός ό,τι περισσότερο να μπορέσεις να διεκδικείς. Τα έξοδα μετακινήσεων για εμάς κοστίζουν όσο περίπου το μπάτζετ μας, σαν να έχουμε δύο μπάτζετ δηλαδή. Είναι ένα κέρδος για εμάς ότι κρατιόμαστε στην κατηγορία με τις δυνάμεις μας και μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι μας».

Στις φωτογραφίες  απεικονίζονται, μεταξύ άλλων και δύο στιγμιότυπα σε φόντο ρετρό, από τα παλιά χρόνια, όταν ξεκινούσε πιο σταθερά τα βήματά του, προ 30ετίας, το χιώτικο μπάσκετ, όχι από τα παρκέ αλλά από τα ασφάλτινα...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ