«Αν θες να πας γρήγορα πήγαινε μόνος σου, αν θες να πας μακριά πήγαινε με παρέα», λέει ένα παλιό ρητό και στην περίπτωση των ομάδων που θα εξετάσουμε, επιβεβαιώθηκε απόλυτα.
Η φάση των «16» ολοκληρώθηκε και το Παγκόσμιο Κύπελλο οδεύει προς το φινάλε, με τις ομάδες που βρίσκονται στα προημιτελικά να παλεύουν για μια θέση στα μετάλλια. Πολλές ήταν οι ομάδες που πάλεψαν, αλλά δεν τα κατάφεραν, αφού στηρίχτηκαν στο… «one man show» κι όπου βγει. Πέντε σέντερ έκλεψαν την παράσταση.*
Πρώτο, τρανό παράδειγμα ο Γκούνα Ρα της Κορέας. Ο σέντερ της ασιατικής ομάδας ολοκλήρωσε την παρουσία του στο τουρνουά με 23 π. (μ.ο), την ώρα που συνολικά οι Κορεάτες σκόραραν 72,2 π. (μ.ο). Στην ουσία το 1/3 των πόντων της ομάδας ήρθαν από τα χέρια του, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και στα ριμπάουντ, όπου είχε 12,8 (μ.ο) στα 40 (μ.ο) της ομάδας του.
Επόμενος, ο «θρύλος» του ιρανικού μπάσκετ Χαμέντ Χανταντί. Με 14,8 π. (μ.ο) και 10,8 ριμπάουντ οδήγησε την ομάδα του με τις εμφανίσεις του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Ιρανοί σκόραραν 75 πόντους μ.ο και μάζεψαν λιγότερα από 40 ριμπάουντ μ.ο, γεγονός που δείχνει την επίδραση του αρχηγού στο παιχνίδι τους.
Η Τυνησία ήταν ακόμα μία ομάδα που στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στην παρουσία ενός παίκτη. Ο Σαλάχ Μεϊρί πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις με 16,2 π. (μ.ο) και 10,2 ριμπάουντ, όντας ο κεντρικός πυλώνας της ομάδας του. Οι Τυνήσιοι ολοκλήρωσαν την παρουσία τους με 75,4 π. (μ.ο) και 32 ριμπάουντ, αριθμοί που δείχνουν την συμμετοχή του σέντερ των Μάβερικς στο παιχνίδι των Αφρικανών. Μάλιστα στο πρόσφατο παιχνίδι με το Ιράν είχε και 8 μπλοκ!
Ο Άντρει Μπλάτσε των Φιλιππινών τράβηξε το… κουπί για την ομάδα του. Ο σέντερ της ασιατικής ομάδας ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του με 15,8 π. (μ.ο) και 8,4 ριμπάουντ, την ώρα που συνολικά οι Φιλιππινέζοι είχαν 70,4 π. (μ.ο) και 35,6 ριμπάουντ (μ.ο), όντας σχεδόν στον πάτο των σχετικών λιστών.
Η οικοδέσποινα Κίνα, στηρίχτηκε στον Γιάνλιαν Γι, ο οποίος είχε 17,8 π. (μ.ο) και 7,8 ριμπάουντ (μ.ο) από τους 70,4 π. (μ.ο) και τα 34,8 ριμπάουντ (μ.ο) της ομάδας του.
Φυσικά, ένας… κούκος δε φέρνει την άνοιξη και καμία από τις ομάδες που στηρίχτηκαν στο ατομικό ταλέντο ενός παίκτη δεν κατάφερε να προχωρήσει στο τουρνουά.