Ο αθλητισμός ενώνει και στην Θράκη αυτό δεν είναι μόνο λόγια, αλλά πράξη. Οι σύλλογοι που ασχολούνται με το μπάσκετ στον Νομό, μαθαίνουν στα παιδιά, εκτός από τα μυστικά του αθλήματος, τον σεβασμό στα «πιστεύω» του άλλου. Η Θράκη, που αποτελεί μία σύνθεση χρωμάτων, εικόνων, αρωμάτων και θρησκειών καθώς έχει την ιδιαιτερότητα να είναι μία πολυπολιτισμική κοινωνία, αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης και προόδου και αυτό φυσικά αποτυπώνεται και στο μπάσκετ.
Στο ηλεκτρονικό περιοδικό της ΕΟΚ που σήμερα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της συνύπαρξης στα γήπεδα της Κομοτηνής με παιδιά από διαφορετικές θρησκείες, που παίζουν μαζί, αρμονικά το αγαπημένο τους σπορ.
=================
Στην Κομοτηνή, μία πόλη – πολιτισμικό ψηφιδωτό, γεμάτη αρώματα και μυρωδιές που φέρνουν κοντά τη Δύση με την Ανατολή, το μπάσκετ έχει καταφέρει να ενώσει διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς. Οι ακαδημίες της πόλης διαθέτουν παιδιά και των δύο θρησκειών, μαθαίνοντας από τα πρώτα βήματα της ζωής να συνυπάρχουν και να γίνονται φίλοι με κοινό στοιχείο την αγάπη για τη μπάλα του μπάσκετ.
Αυτό αποτυπώνεται και στα ρόστερ των ομάδων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον ΓΑΣ Κομοτηνή, που αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική και διαθέτει στο ρόστερ 3 Μουσουλμάνους αθλητές (Καδήρ Χαλήλ, Εφέ Ζεκιριέ, Αταλάι Κιατήπ) και έναν προπονητή ακαδημιών (Μουράτ Μεχμέτ Τσαούς). Προς αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα, η διοίκηση του συλλόγου συμφώνησε το καλοκαίρι με τον δήμαρχο Αρριανών, ενός αμιγώς Μουσουλμανικού Δήμου, για την δημιουργία τμημάτων μπάσκετ, που θα στεγάζονται στο κλειστό γυμναστήριο του Δοκού με στόχο να φέρει πιο κοντά στο άθλημα τα παιδιά από τα απομακρυσμένα χωριά. Στην ίδια κατεύθυνση κινούταν και η επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΓΑΣ στο Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής το 2019, σε ένα αμιγώς μουσουλμανικό σχολείο, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τη μαγεία του αθλήματος.
Το πολυπολιτισμικό στοιχείο δεν λείπει ούτε και από άλλες ομάδες της πόλης, όπως τον νεοσύστατο Άτλα που έχει στο προπονητικό επιτελείο τον Σαδίκ Χατζή Μεμέτ Ογλού αλλά και τον Ηρόδικο, ομάδα μπάσκετ με αγωνιστικό αμαξίδιο, που έχει στις τάξεις του τον Χασάν Αλή Γκατζή και τον Νιχάτ Χουσεΐν ενώ αρκετά παιδιά από τη μειονότητα αγωνίζονται στις ακαδημίες του Αίαντα Κομοτηνής.
Ολόκληρο το ενδιαφέρον αυτό αφιέρωμα μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.