16.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

To τέλος των “Fab Five” του ελληνικού μπάσκετ (pics,vids)

Με την ανακοίνωση της απόσυρσης του Νίκου Ζήση και φυσικά την προ διημέρου αντίστοιχη ανακοίνωση του Βασίλη Σπανούλη, έρχεται το φυσικό τέλος της καλύτερης πεντάδας γκαρντ που είδε να βρίσκεται την ίδια στιγμή στα παρκέ του, το ελληνικό μπάσκετ : Βασίλης Σπανούλης, Νίκος Ζήσης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Θοδωρής Παπαλουκάς και Νίκος Χατζηβρέττας.

Πέντε γκαρντ που φόρεσαν μαζί την φανέλα της "Επίσημης αγαπημένης", πέντε ονόματα που "σημάδεψαν" τα χρυσά χρόνια του μπάσκετ στη χώρα μας και είναι το πλέον ταιριαστό, να αποτίσουμε έναν φόρο τιμής στους παίκτες που θα μπορούσαν κάλλιστα να δανειστούν το nickname της φοβερής πεντάδας των Michigan Wolverines στις αρχές των 90s: "Fab Five", οι "Φανταστικοί Πέντε" του ελληνικού μπάσκετ.

Νίκος Χατζηβρέττας

 

Ο πρώτος της παρέας που αποχαιρέτησε το μπάσκετ, ήταν ο Νίκος Χατζηβρέττας. Ο Θεσσαλονικιός γκαρντ πραγματοποίησε μία καριέρα 14 ετών, η οποία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του και που ενδιάμεσα περιείχε σκορ, τίτλους αλλά και την... υπέρτατη θυσία!

Ο Χατζηβρέττας θα πραγματοποιήσει τα πρώτα του βήματα στον Αίαντα Ευόσμου, όμως η μεταγραφή του στον Ηρακλή είναι που θα απογειώσει την καριέρα του. Η πρώτη περίοδος της καριέρας του γκαρντ θα είναι γεμάτη καλάθια, και μάλιστα πολλά. Θα είναι ο απόλυτος επιθετικός πρωταγωνιστής του "Γηραιού", με τον οποίο σε πέντε χρόνια θα γράψει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Θα είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας, ο πρώτος στα δίποντα, στα τρίποντα και στις βολές, ο 4ος σε συμμετοχές και επιπλέον ο πρώτος Έλληνας μετά τον Νίκο Γκάλη που βγήκε πρώτος σκόρερ στην Α1, το 2002, με 22.2 πόντους ανά αγώνα.

Αν και το 2002 θα φύγει για τη Ρωσία και την ΤΣΣΚΑ, το επόμενο καλοκαίρι θα είναι το καθοριστικό για την μετέπειτα πορεία της καριέρας του. Ο Παναθηναϊκός θα τον καλέσει πίσω στην Ελλάδα και εκεί, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα του ζητήσει την... υπέρτατη θυσία. Ο Χατζηβρέττας θα αλλάξει από ένας σκόρερ στο υπέρτατο πολυεργαλείο, έναν εξαιρετικό αμυντικό με συνέπεια στο σκορ, και θα αποτελέσει "κλειδί" για την επιτυχία του Παναθηναϊκού σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά φυσικά και την Εθνική Ελλάδος, την οποία θα υπηρετήσει παράλληλα.

https://www.youtube.com/watch?v=d6xii_J8cec

Κορυφαίες διακρίσεις:  1 Χρυσό Ευρωμπάσκετ, 1 Ασημένιο Μουντομπάσκετ, 2 Ευρωλίγκες, 2 Triple Crown, 6 πρωταθλήματα Ελλάδας, 5 Κύπελλα Ελλάδας, 1 Πρωτάθλημα Ρωσίας

Θοδωρής Παπαλουκάς

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς ήταν ένας πραγματικά ξεχωριστός παίκτης. Στα καλά του χρόνια, ίσως μιλάμε για το πληρέστερο επιθετικό εργαλείο στον "άσο" σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ένας παίκτης ψηλός, ικανός στο σκοράρισμα αλλά και την δημιουργία, αλλά παράλληλα και ικανός αμυντικός, λόγω του μήκους του, ο Παπαλουκάς ήταν ο πλέι μέικερ που κάθε Ευρωπαϊκή ομάδα ήθελε να διαθέτει κατά τη δεκαετία του 2000.

Η καριέρα του τον βρίσκει να ξεκινάει στις γειτονιές της Αθήνας (Ελληνορώσοι, Αμπελόκηποι, Δάφνη, Νέα Σμύρνη) στις οποίες θα λάμψει και θα κερδίσει τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Στους Πειραιώτες θα ξεχωρίσει και ως φυσικό επόμενο της παρουσίας του με τα ερυθρόλευκα, έρχεται και η μεταγραφή του στο εξωτερικό, εκεί που πραγματικά θα λάμψει και θα απογειώσει την καριέρα του.

Ο λόγος άλλωστε που ο Παπαλουκάς ονομάστηκε και "τσάρος", βρίσκεται στα χρόνια του στη Μόσχα και την ΤΣΣΚΑ. Ο φοβερός Έλληνας άσος, στα μέσα την δεκαετίας του 2000 όχι απλώς θα λάμψει, όπως αναφέραμε παραπάνω, αλλά θα καθιερωθεί ως ένα από τα καλύτερα και πιο πλήρη επιθετικά όπλα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Παπαλουκάς θα κυριαρχήσει για έξι χρόνια στην Ευρώπη. Δεν έχασε καμία συμμετοχή σε Final 4. Έγινε δις πρωταθλητής στην Ευρωλίγκα, MVP της κανονικής διάρκειας της διοργάνωσης το 2007, MVP του Final 4 το 2006, μέλος της καλύτερης πεντάδας της δεκαετίας εκείνης, πρώτος στις ασίστ το 2006. Την ίδια ώρα, έλαμπε και με την Εθνική ομάδα, καθώς βρέθηκε στις καλύτερες πεντάδες στο Ευρωμπάσκετ του 2005 και το Μουντομπάσκετ του 2006.

Η επιστροφή στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό μπορεί να μην πήγε ιδανικά, όμως επέστρεψε ως αρχηγός στην ομάδα που του "σφράγισε" το εισιτήριο για μία μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό. Έμεινε τρία χρόνια και ακόμα και χωρίς πολλούς τίτλους (κέρδισε δύο κύπελλα Ελλάδος), αυτό που κατάφερε ήταν να σταθεροποιήσει την... κληρονομιά του ως ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη για τη δεκαετία του 2000.

Στα καλά του χρόνια, ο Θοδωρής Παπαλουκάς ήταν ένας παίκτης που θα μπορούσε κάλλιστα να βρεθεί στο NBA και να λάμψει. Δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από γκαρντ του Αμερικανικού πρωταθλήματος, με το μοναδικό του πακέτο να τον κάνει απαραίτητο σε κάθε ομάδα που βρέθηκε.

https://www.youtube.com/watch?v=oxzpNuIHxRg

Κορυφαίες διακρίσεις:  1 Χρυσό Ευρωμπάσκετ, 1 Ασημένιο Μουντομπάσκετ, 2 Ευρωλίγκες, 6 Πρωταθλήματα Ρωσίας, 3 κύπελλα Ελλάδος, 1 πρωτάθλημα Ισραήλ, 1 κύπελλο Ισραήλ, Αδριατική Λίγκα, VTB Λίγκα, 1 τριπλ κράουν.

Δημήτρης Διαμαντίδης

Λίγα χρόνια αργότερα, ήταν η σειρά του κεφαλαίου του Δημήτρη Διαμαντίδη να κλείσει. Ένα κεφάλαιο γεμάτο τίτλους, ένα κεφάλαιο που τον έκανε την ζωντανή εικόνα του Παναθηναϊκού, τον φυσικό διάδοχο του Φραγκίσκου Αλβέρτη στον αρχηγικό θώκο των "Πρασίνων" και τον πλέον εμβληματικό γκαρντ στο ελληνικό μπάσκετ.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης θα ξεκινήσει την καριέρα του κι αυτός από την πόλη της Θεσσαλονίκης, με τον Ηρακλή να τον παίρνει το 1999 από την πατρίδα του, την Καστοριά και να τον "συστήνει" στο ελληνικό μπάσκετ. Από ένα άγουρο 19χρονο παιδί, ο Διαμαντίδης θα εξελιχθεί σε έναν παίκτη πρωταγωνιστή, κερδίζοντας μάλιστα, το 2004, το βραβείο του καλύτερου παίκτη του πρωταθλήματος, σε μία χρονιά που ο "Γηραιός" θα βρεθεί στην τρίτη θέση της Α1.

Το εισιτήριο για την Αθήνα είχε τσεκαριστεί. Ο νεαρός πλέι μέικερ έμπαινε κάτω από την αγκαλιά του Ομπράντοβιτς και η εξέλιξη θα ήταν συγκλονιστική. Όσο περνούσαν τα χρόνια, ο Ζοτς θα "έχτιζε" το απόλυτο όπλο. Σαρωτικός αμυντικός, φοβερός δημιουργός και - αν και ο ίδιος πάντα μιλάει με ελαφρώς... υποτιμητικό (πάντα στο πλαίσιο πλάκας) τόνο για το σουτ του, έτοιμος να βάλει το πιο κρίσιμο καλάθι. Το περίφημο "Βάλτο Αγόρι μου" του ημιτελικού του Ευρωμπάσκετ με τη Γαλλία θα τον "λύσει" και από τότε μέχρι και το τέλος της καριέρας του, δεν θα κρυφτεί όταν χρειαστεί το μεγάλο  σουτ.

Στον Παναθηναϊκό θα εξελιχθεί ίσως στον πληρέστερο (μαζί με τον Παπαλουκά) γκαρντ των ημερών μας. Θα βγει MVP στην Ευρωλίγκα, θα σαρώσει στις διακρίσεις για τον αμυντικό της σεζόν (6 φορές), θα μπει στα τοπ των all-time κατατάξεων σε ασίστ (4ος), συμμετοχές (13ος), PIR (5oς) και φυσικά κλεψίματα, με την πρώτη του θέση σε αυτήν την κατηγορία να δείχνει άπιαστη. Στην Ελλάδα, ο 3D θα είναι ακόμα πιο κυριαρχικός. Ακρογωνιαίος λίθος των μαζεμένων τίτλων του Παναθηναϊκού, 6 φορές MVP σεζόν αλλά και Τελικών, θα μπορούσαμε να μετράμε ώρες τις διακρίσεις του, όμως αρκεί μόνο μία γεύση για να καταλάβει κανείς, το μέγεθος του πλέον επιτυχημένου Έλληνα μπασκετμπολίστα.

https://www.youtube.com/watch?v=zMshj7gPcdM

Κορυφαίες διακρίσεις: 1 Χρυσό Ευρωμπάσκετ, 1 Ασημένιο Μουντομπάσκετ, 3 Ευρωλίγκες, 9 πρωταθλήματα Ελλάδας, 10 Κύπελλα Ελλάδας

Βασίλης Σπανούλης

 

Αν ο Γκάλης ήταν ο πιο χαρισματικός σκόρερ που είδε ποτέ το μπάσκετ στην Ελλάδα, ο Βασίλης Σπανούλης είναι δίχως αμφιβολία ο επόμενος στη σειρά. Ο Λαρισαίος γκαρντ, ο οποίος εδώ και λίγες ημέρες βγήκε στην.... σύνταξη, κατάφερε να σημαδέψει για σχεδόν είκοσι χρόνια το μπάσκετ της Ευρώπης με την παρουσία του, τα μεγάλα του σουτ και την δίψα του για ρεκόρ. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να πούμε για τον Βασίλη Σπανούλη και να μην τα ξέρει όλος ο κόσμος. Ένας παίκτης με παθολογική αγάπη για το μπάσκετ, ένας εξίσου παθολογικός ανταγωνιστής, ο Σπανούλης ήθελε μόνο να πρωταγωνιστεί όπου κι αν βρέθηκε.

Από το Μαρούσι, στο οποίο έκανε το πρώτο του ξεπέταγμα κάτω από τις οδηγίες του Παναγιώτη Γιαννάκη, κέρδισε την θέση του στην Εθνική ομάδα και φυσικά το πρώτο του συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό. Μετά την ονειρική σεζόν 2005-06, η οποία ξεκίνησε με το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ και τελείωσε με το ασημένιο στο Μουντομπάσκετ, ο Σπανούλης έκανε το όνομά του αισθητό στο ΝΒΑ, καθώς ήταν καταλυτικός στο θρίαμβο της Σαϊτάμα, απέναντι στις ΗΠΑ. Ο Σπανούλης της "πρώτης" εποχής, χάζευε τους αντιπάλους του με την απίστευτη ικανότητα να ελέγχει το κορμί του, να μπορεί, παρά τον μικρότερο όγκο του, να επιτίθεται στους αντίπαλους ψηλούς στη ρακέτα και να παίρνει την επαφή. Σεζόν με τη σεζόν, ο "Kill Bill" εξελισσόταν σε έναν απίστευτο σκόρερ, ο οποίος ήθελε την μπάλα στα χέρια του και αν την είχε θα έκανε θαύματα. Αυτή του η ανάγκη "συγκρούστηκε" με την... ιεραρχία των Χιούστον Ρόκετς, και το πέρασμά του στο NBA ήταν βραχύβιο.

Όμως κάποια πράγματα γίνονται για το καλύτερο. Η επιστροφή του στην Ευρώπη τον είδε να μεταμορφώνεται στην πιο σαρωτική επιθετική μηχανή της ηπείρου. Όχι απλά στο σκοράρισμα, αλλά και στην δημιουργία, χρόνο με τον χρόνο, θα διαμορφώσει ένα ανίκητο επιθετικό οπλοστάσιο. Πρώτα στον Παναθηναϊκό και έπειτα στον Ολυμπιακό, ο Σπανούλης θα σαρώσει τα πάντα. Κορυφές σε Ελλάδα και Ευρώπη, βραβεία MVP στην Ευρωλίγκα, στο ελληνικό πρωτάθλημα. Με το τέλος της τεράστιας καριέρας του, ο Λαρισαίος γκαρντ κατάφερε να βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ, των ασίστ αλλά και του PIR στην ιστορία της Ευρωλίγκας, θα εμπνεύσει τη νέα γενιά "μεγάλων" του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, με πρώτο και καλύτερο τον παιδί-θαύμα του Σλοβένικου μπάσκετ, Λούκα Ντονσιτς και θα αφήσει μία παρακαταθήκη που λίγοι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν...

Κορυφαίες διακρίσεις: 1 Χρυσό Ευρωμπάσκετ, 1 Ασημένιο Μουντομπάσκετ, 1 Χάλκινο Ευρωμπάσκετ, 3 Ευρωλίγκες, 3 MVP σε Final 4 Ευρωλίγκας, 1 MVP Ευρωλίγκα, 1 Διηπειρωτικό, 7 πρωταθλήματα Ελλάδας, 4 κύπελλα Ελλάδας.

Νίκος Ζήσης

Ο Νίκος Ζήσης είναι αυτό που αποκαλούμε ο "ιδανικός συμπαίκτης". Ο απόλυτος glue guy στο ελληνικό μπάσκετ, ο Θεσσαλονικιός γκαρντ κατάφερε να κερδίσει όλες τις εντυπώσεις εντός και εκτός παρκέ όσο ελάχιστοι κατάφεραν αυτά τα χρόνια. Η πορεία του γκαρντ στο μπάσκετ για 21 χρόνια έκανε έναν ιδανικό κύκλο, όταν έκανε το πρώτο άλμα από τα γήπεδα της ΧΑΝΘ για την ΑΕΚ, την ομάδα που έμελλε αυτή η πορεία να λάβει τέλος, εδώ και λίγες ημέρες.

Στην πορεία της καριέρας του, ο Ζήσης κατάφερε να πάρει πολλούς ρόλους. Ξεκινώντας την καριέρα του ως χαρισματικός σκόρερ, εξελίχθηκε σε έναν εξαιρετικό δημιουργό και έναν πολύ καλό αμυντικό, ένα πολυεργαλείο που μπορούσε να βρεθεί δίπλα σε άλλους παίκτες και να τους πλαισιώσει με έναν ιδανικό τρόπο, προσφέροντας όλα όσα έλλειπαν από την ομάδα του. Αυτό ήταν που τον έκανε άλλωστε απαραίτητο. Μία ομάδα μπορούσε να περιμένει από τον Ζήση να κάνει ό,τι του ζητήσει και να το κάνει καλά. Ανάλογα την ανάγκη, εκείνος θα προσαρμοστεί, και αυτό ήταν και το γεγονός που έκανε τόσα διαφορετικά "καλά μαγαζιά" να ενδιαφερθούν για τις υπηρεσίες του:  Τρεβίζο, ΤΣΣΚΑ, Σιένα, Μπιλμπάο, Ούνικς, Φενέρ, Μπάμπεργκ, Μπανταλόνα για 15 χρόνια του προσέφεραν αδιάκοπα ένα σπίτι στην μπασκετική Ευρώπη. Η Μπάμπεργκ μάλιστα απέσυρε την φανέλα του, στην ύψιστη τιμή που θα μπορούσε να προσφέρει σε έναν παίκτη.

Στην Εθνική, φυσικά αυτός ο ρόλος ήταν ακόμα πιο σημαντικός. Ο Ζήσης ήταν η απόλυτη γαλανόλευκη σταθερά. Ένας σιωπηρός ηγέτης, ο άνθρωπος που έγινε για 18 χρόνια το συνώνυμο της εθνικής ομάδας, παίρνοντας αυτόν τον τίτλο από τον προπονητή του στις επιτυχίες του 2005 και 2006, Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο Ζήσης βρήκε τους τέσσερις της μεγάλης αυτής περιφερειακής πεντάδας και την ολοκλήρωσε, δένοντάς την ιδανικά. Όπου χρειαζόταν, είτε για το μεγάλο σουτ, είτε για την μεγάλη ασίστ (στο σούτ του Διαμαντίδη το 2005), για την άμυνα ή για το σκορ, η σταθερά ήταν εκεί. Και μέχρι το 2015, θυσίαζε τα καλοκαίρια του όπως ελάχιστοι παίκτες έκαναν στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ.

https://www.youtube.com/watch?v=ay8GDfw7hXo

Κορυφαίες διακρίσεις:1 Χρυσό Ευρωμπάσκετ, 1 Ασημένιο Μουντομπάσκετ, 1 Χάλκινο Ευρωμπάσκετ, 1 Ευρωλίγκα,  1 Πρωτάθλημα Ελλάδας , 2 Κύπελλα Ελλάδας, 4 πρωτάθλημα Ιταλίας, 2 Πρωταθλήματα Γερμανίας

Η επόμενη ημέρα

Σίγουρα, η προσφορά των πέντε αυτών παικτών στο ελληνικό μπάσκετ είναι τεράστια εντός παρκέ. Όμως και εκτός αυτών, ήδη δείχνει πως ξεκινάει με την ίδια δυναμική. Οι τρεις παίκτες που έχουν αποσυρθεί εδώ και καιρό, έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα στην μετά μπάσκετ ζωή. Ο Νίκος Χατζηβρέττας έχει ανοίξει την δικιά του Ακαδημία μπάσκετ, όμως το επόμενο βήμα τον βρίσκει και στα κοινά του ελληνικού μπάσκετ, μιας και κατεβαίνει στις εκλογές της ΕΟΚ ως υποψήφιος με την παράταξη του Βαγγέλη Λιόλιου.

Την ίδια ώρα, ο συμπαίκτης του στον Παναθηναϊκό, Δημήτρης Διαμαντίδης, κάνει τα πρώτα του βήματα σε διοικητικό επίπεδο στην ομάδα του Τριφυλλιού. Μαζί με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, ο 3D βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στη νέα εποχή του Παναθηναϊκού, στον οποίο έχει το ρόλο του Γενικού Διευθυντή.

Παράλληλα, παρέα με τον Θοδωρή Παπαλουκά ίδρυσαν την δικιά τους ακαδημία μπάσκετ. Η πρόκληση του Παναθηναϊκού ανάγκασε τον Δημήτρη Διαμαντίδη να αποχωρήσει, όμως στο ίδιο πόστο, συνεχίζει ο "Τσάρος", ο οποίος είναι ο τρίτος της παρέας που συνεχίζει, παρά το γεγονός ότι οι μέρες του ως παίκτης πέρασαν, να υπηρετεί το μπάσκετ από νέο πόστο.

Η "δάδα" τώρα ήρθε η ώρα να πάει στα χέρια των δύο "μικρών" της παρέας. Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Νίκος Ζήσης είναι δύο ακόμα τεράστια κεφάλαια του ελληνικού μπάσκετ και φυσικά εκείνο τους χρειάζεται, για όσο περισσότερο καιρό μπορούν να το υπηρετήσουν. Δύο ακόμα παίκτες που ενέπνευσαν κόσμο, δύο παίκτες που οδήγησαν την εθνική ομάδα στις υψηλότερες κορυφές της. Μαζί με τους άλλους τρεις της παρέας, τον Δημήτρη Διαμαντίδη, τον Θοδωρή Παπαλουκά και το Νίκο Χατζηβρέττα πρέπει να μείνουν παρόντες και να οδηγήσουν το μπάσκετ της χώρας σε νέες κορυφές.

Ποιο θα μπορούσε να είναι το μέλλον; Ο Νίκος Ζήσης, πριν καν αποσυρθεί είναι μέλος σε ένα πρόγραμμα της FIBA, με εισήγηση της ΕΟΚ, στο οποίο βοηθάει τη νέα γενιά. Ίσως το μονοπάτι του να είναι σε ένα τέτοιο πεδίο, στο "χτίσιμο" των νέων παικτών. Από την άλλη, ο Σπανούλης είναι ένας από τους... ταπεινότερους "υπηρέτες" της τέχνης του μπάσκετ. Άοκνος εργάτης, ένας άνθρωπος που διψάει να μιλάει και να σκέφτεται "μπάσκετ". Ίσως η θέση του προπονητή να είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Κανείς δεν ξέρει βέβαια το μέλλον τους, παρά μόνο οι ίδιοι, και αυτό θα το μάθουμε όταν φυσικά θεωρήσουν πως χάρηκαν αρκετά τις οικογένειές τους και την ζωή στην... σύνταξη και είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στο αγαπημένο τους άθλημα. Και όπως γίνεται και με τους άλλους τρεις των "Πέντε Φανταστικών" γκαρντ της χρυσής γενιάς, η επιστροφή τους θα είναι μία ακόμα ευχάριστη πνοή για το ελληνικό μπάσκετ...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ