13.1 C
Athens
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Ο Μωραίτης η προσωποποίηση του «γύρισε πιο δυνατός» (pics, vids)

Πόσο μεγάλη είναι η χρονική απόσταση από τον Νοέμβριο στον Μάρτιο; Στην περίπτωση του Δημήτρη Μωραίτη αποδείχτηκε μεγάλη. Σε αυτό το διάστημα κατάφερε από τον σοβαρό τραυματισμό και το χειρουργείο να γίνει διεθνής με την Εθνική ομάδα των ανδρών και παράλληλα ένας από τους πρωταγωνιστές του Περιστερίου. Πώς τα κατάφερε μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες;

 


Η μπάλα «έκαιγε» στις τελευταίες κατοχές του «κλειστού» αγώνα του Περιστερίου με τον ΠΑΟΚ. Οι γηπεδούχοι είχαν στο τελευταίο λεπτό στο παρκέ τους «μπόμπερ» Γκρέι, Γκιέλο, τον πολύπειρο Σαλούστρο και τον Χρηστίδη. Κι όμως σε τρεις συνεχόμενες επιθέσεις η επιλογή ήταν απομόνωση του Μωραίτη που έβαλε το καλάθι της ισοφάρισης στους 67 πόντους με διείσδυση, αστόχησε σε τρίποντο στα 14’’ αλλά μετά από επιθετικό ριμπάουντ πήρε και πάλι την ευθύνη, κέρδισε το φάουλ και έκρινε το παιχνίδι ευστοχώντας στη δεύτερη. Τι μπορεί να δείχνει το γεγονός ότι πήρε πάνω τους αυτές τις επιθέσεις;

 

 

 


Ασφαλώς και δείχνει ότι τον εμπιστεύονται ο προπονητής του Μίλαν Τόμιτς αλλά και οι ίδιοι οι συμπαίκτες του. Δείχνει όμως παράλληλα ότι έχει και ισχυρή αυτοπεποίθηση κάτι που απορρέει από την πολύ γρήγορη «εκτόξευση» του, αυτή των τελευταίων μηνών.

 


Από τις 7 Νοεμβρίου και το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, όταν υπέστη κάταγμα σκαφοειδούς αριστερής πηχιοκαρπικής και αναγκάστηκε να περάσει την πόρτα του χειρουργείου και να μείνει εκτός παρκέ για δύο μήνες, άλλαξαν πολλά. Άλλαξε ο προπονητής, άλλαξαν παίκτες, το Περιστέρι αποχαιρέτησε πρόωρα την Ευρώπη αλλά ο 23χρονος γκαρντ επέστρεψε πιο δυνατός και πιο έτοιμος.

 


Έχει πραγματικό ενδιαφέρον ο συγκριτικός πίνακας των αριθμών του στην Basket League, πριν και μετά τον τραυματισμό του Νοεμβρίου.

 

 


Γύρισε και «γράφει» 30άρια

 


Ο Δημήτρης Μωραίτης αγωνίζεται βέβαια για πρώτη φορά υπό τις οδηγίες του Μίλαν Τόμιτς όμως είναι αξιοσημείωτο ότι με την επάνοδο του στο παρκέ και μετά τη σχεδόν 20λεπτη παρουσία του στο πρώτο παιχνίδι του κόντρα στην ΑΕΚ, ο διεθνής γκαρντ «γράφει» 30λεπτα στο παρκέ. Πιο συγκεκριμένα έπαιξε…

 

30:15 στο Λαύριο.


29:48 στην Πάτρα με τον Προμηθέα.


31:17 κόντρα στον Ηρακλή.


27:35 κόντρα στον Παναθηναϊκό ΟΑΚΑ.


30:02 στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ.

 


Σε αυτό συνετέλεσε η αποχώρηση δύο Αμερικανών που έπαιζαν ουσιαστικά στη θέση του Μωραίτη, του Τζος Χάγκινς αρχικά και τον Ίαν Μίλερ στη συνέχεια. Αποκτήθηκε βέβαια ο Γκλεν Κόζι, επέστρεψε και ο Στίβεν Γκρέι όμως ο Μωραίτης είναι πια ο βασικός πόιντ γκαρντ του Περιστερίου έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μίλαν Τόμιτς.

 


Ο Μανωλόπουλος έφυγε αλλά… τον πήρε μαζί του

 


Έτσι είναι η μοίρα προπονητών και παικτών. Σήμερα μαζί, αύριο χωριστά και μεθαύριο αντίπαλοι όμως αυτό που χτίζουν μεταξύ τους είναι η σχέση τους. Ο Μωραίτης στο διάστημα που έπαιξε υπό τις οδηγίες του Σωτήρη Μανωλόπουλου στο Περιστέρι, προφανώς και κέρδισε την εμπιστοσύνη του.

 


Γι’ αυτό και ο ομοσπονδιακός προπονητής όχι απλά τον συμπεριέλαβε στις τελευταίες κλήσεις, όχι μόνο τον έβαλε στη 12άδα των δύο πολύ δύσκολων και κρίσιμων αγώνων με την Τουρκία, αλλά τον έριξε και στα βαθιά αφού έπαιξε συνολικά 33 λεπτά σε αυτά τα ματς. Ο 23χρονος γκαρντ τον έβγαλε ασπροπρόσωπο ειδικά με την εμφάνιση του στην Πόλη αφού είχε 10 πόντους με 3/6 τρίποντα και δύο ασίστ.

 


Είναι σαφές ότι για έναν αθλητή στα 23 του, ο Μωραίτης έχει βάλει σημαντική παρακαταθήκη για μία ακόμη καλύτερη συνέχεια και στη συνέχεια θα είναι εν δυνάμει παίκτης της Εθνικής. Στην Basket League από την άλλη πλευρά, έχει προλάβει ήδη να «γράψει» 98 συμμετοχές και 357 πόντους. Έχει φορέσει τέσσερις διαφορετικές φανέλες στην κατηγορία (Πανιώνιος, ΑΕΚ, Κολοσσός, Περιστέρι) στην οποία έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 15 ετών, 8 μηνών και 9 ημερών με τον Πανιώνιο, επίδοση που τον κατατάσσει στην πρώτη 15άδα των νεότερων παικτών που πάτησαν στα παρκέ της κατηγορίας.

 

 

 


Η σύνδεση της οικογένειας Μωραίτη με τον Τόμιτς

 


Η ιστορία του ελληνικού μπάσκετ έχει να παρουσιάσει πολλές οικογενειακές ιστορίες. Περιπτώσεις πατεράδων και γιών ή αδερφών που έπαιξαν μπάσκετ στην κατηγορία. Η οικογένεια Μωραίτη είναι μία από αυτές, αφού ο πατέρας του Δημήτρη, ο Κώστας Μωραίτης, έγραψε τη δική του ιστορία στο υψηλότερο επίπεδο.

 


Εμφανίστηκε με τον Ολυμπιακό στη διετία 1988-90 και μετρώντας συνολικά 27 παιχνίδια Πρωταθλήματος και μετά την παρένθεση της περιόδου 1990-91 στον Παπάγου, επέστρεψε για τη διετία 1991-93. Στην τελευταία χρονιά του στο ΣΕΦ μάλιστα υπήρξε συμπαίκτης με τον νυν προπονητή του γιου του, τον Μίλαν Τόμιτς.

 


Ο Δημήτρη Μωραίτης γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1999 και δεν πρόλαβε τον πατέρα του εν δράσει στη μεγάλη κατηγορία στην οποία έπαιξε ως το 2000. Μετά τον Ολυμπιακό πέρασε μία σεζόν στο Παγκράτι, δύο στον Ηρακλή, μία στο Σπόρτιγκ και μία στον Έσπερο. Μέτρησε στην πρώτη κατηγορία (Α1 και Basket League) 205 αγώνες με 1.222 πόντους (5,96 μέσος όρος) με κύριο χαρακτηριστικό του το καλό περιφερειακό σουτ. Σε αυτή τη διαδρομή είχε συνολικά 113/313 τρίποντα (36,1%).

 

Photo Credits Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ