Ανεξαρτήτως των εξηγήσεων της χθεσινής ήττας στη Λιθουανία, της τρίτης σε ισάριθμα επίσημα παιχνίδια αλλά και του βαθμού δυσκολίας και των τριών πρώτων αποστολών του –κάτι που θα είναι ο κανόνας στη φετινή, μακριά σεζόν- για τον Άρη ένα στοιχείο που μπαίνει από νωρίς στη ζυγαριά είναι η παρουσία του Μάρκους Καρ. Όχι βέβαια γιατί ο νεαρός Αμερικανός μπορεί να θεωρηθεί ο υπαίτιος των τριών ηττών από Γκραν Κανάρια, Ολυμπιακό και Λιετκαμπέλις, αλλά γιατί δείχνει ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από τους… προκατόχους του.
Η επιλογή του μόλις αποφοιτήσαντα από το κολέγιο του Τέξας, έγινε σχεδόν στα πρότυπα των επιλογών που έγιναν στα δύο προηγούμενα καλοκαίρια. Το 2021 ο Γιάννης Καστρίτης «ψάρεψε» τον Άντονι Κάουαν που ήρθε στη Θεσσαλονίκη με μοναδική επαγγελματική εμπειρία μία σεζόν με τους Μέμφις Χαστλ στην G League και έναν χρόνο μετά «ψάρεψε» τον Τζανόντ Νότε απευθείας από το NCAA και το Αρκάνσας.
Αν στο πλάνο του προπονητή του Άρη ο 24χρονος γκαρντ ήρθε στην Ελλάδα για να γεμίσει τα παπούτσια των δύο προκατόχων του, εξ ορισμού η αποστολή του είναι πολύ δύσκολη. Είναι απαραίτητη όμως η εξής επισήμανση: Άλλος ο Άρης το 2021, άλλος του 2022 και άλλος ο φετινός. Οι «κιτρινόμαυροι» έβαλαν στα γκαρντ τους δύο έμπειρους διεθνείς Έλληνες (Μποχωρίδης, Κατσίβελης) και κράτησαν αυτός που είχαν (Τολιόπουλος). Βάσει αυτών των παρουσιών, χρειάζεται ο Άρης να πάρει από τον Καναδό όσα του έδωσαν οι προκάτοχοι του;
Ακόμη κι αν συμφωνήσουμε ότι άλλες είναι οι ανάγκες του φετινού Άρη στη συγκεκριμένη θέση, οι πρώτες επίσημες εμφανίσεις του Μάρκους Καρ δεν γίνεται παρά να επιβεβαιώνουν την ανάγκη να του δοθεί χρόνος. Κάθε επιλογή παίκτη από το κολέγιο έχει προφανώς διαφορετικό χρόνο… ωρίμανσης και προσαρμογής. Ο Καναδός πάντως δεν μπόρεσε να βοηθήσει τον Άρη στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν…
Ο Κάουαν «έλαμψε» από την αρχή
Ανεξαρτήτως του αν θα δικαιώσει τους ανθρώπους του Άρη στην εξέλιξη της σεζόν ή όχι, ο Μάρκους Καρ μπαίνει από νωρίς σε μία διαδικασία σύγκρισης με δύο παίκτες που αποδείχτηκαν «λαβράκια» για τον Άρη. Τόσο ο Άντονι Κάουαν, όσο και ο Τζανόντ Νότε εξελίχθηκαν από νωρίς σε παράγοντες του παιχνιδιού του Άρη. Αμφότεροι βοήθησαν σημαντικά την ομάδα και βρήκαν στο επόμενο βήμα τους, καλύτερα συμβόλαια.
Πώς όμως άρχισε και για εκείνους η σεζόν με τον Άρη; Γιατί είναι δεδομένο ότι για παιδιά που περνούν για πρώτη φορά τον Ατλαντικό, ο χρόνος λειτουργεί ευεργετικά.
Στην εκκίνηση της περιόδου 2021-22, ο Άντονι Κάουαν είχε κάποιες στη μεγάλη νίκη της πρεμιέρας του Πρωταθλήματος επί του Παναθηναϊκού. Έμεινε στο παρκέ για 30:57 και ήταν άστοχος έχοντας τρεις πόντους με 0/5 σουτ εντός πεδιάς. Ωστόσο είχε μοιράσει εννιά ασίστ και είχε εννιά κερδισμένα φάουλ. Ακολούθησαν δύο «20άρες» κόντρα στον Ιωνικό (25) και τον Κολοσσό (21) παρότι συνδυάστηκαν με ήττες.
Ο Κάουαν είχε 359 πόντους στην κανονική περίοδο και αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος. Στο τέλος της σεζόν είχε 14,54 πόντους, 2,84 ριμπάουντ, 5,57 ασίστ, 6,34 κερδισμένα φάουλ και 13,84 ranking.
Έτσι κέρδισε ένα μεγαλύτερο συμβόλαιο από τον Προμηθέα με τον οποίο αναδείχτηκε πρώτος πασέρ του περσινού Πρωταθλήματος και στον οποίο συνεχίσει για δεύτερη σεζόν.
Ο Νότε πιο… κοντά στον Καρ
Έχοντας ως πεδίο σύγκρισης την εκκίνηση του Μάρκους Καρ με εκείνες του Κάουαν και του Νότε, των παικτών της θέσης του δηλαδή στις δύο προηγούμενες σεζόν, ο δεύτερος μοιάζει να είναι πιο κοντά στον σημερινό παίκτη του Άρη.
Ο Τζανόντ Νότε πέρασε ολόκληρο τον Οκτώβριο ψάχνοντας τα πατήματα του. Στα ματς των πρώτων τεσσάρων αγωνιστικών του Πρωταθλήματος που ήταν όλα ντέρμπι (με Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και ΑΕΚ) είχε μέσο όρο 3,25 στο ranking. Ο Αμερικανός είχε μεν 10,2 πόντους αλλά με 11/33 δίποντα, 5/19 τρίποντα και 5,25 λάθη. Η συνέχεια όμως ήταν πολύ καλύτερη.
Ο Νότε τελείωσε το Πρωτάθλημα με 15,3 πόντους, 3,04 ριμπάουντ και 2,74 ασίστ. Η σεζόν του με τον Άρη του έδωσε ένα καλύτερο συμβόλαιο, έστω και στην Α2 της Ιταλίας με την Τραπάνι.
Photo Credits: Eurokinissi