18.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Final Four – Σερτάκ Σανλί: Από το περιθώριο στο «πάνθεον» (vids)

Ο Σερτάκ Σανλί ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της πρόκρισης της Εφές κόντρα στην ΤΣΣΚΑ και το Basketa.gr θυμάται την πορεία του Τούρκου σέντερ από το... περιθώριο του Εργκίν Αταμάν σε ένα δρόμο μέχρι την αποθέωση.

Σε μια ομάδα με πολλά μεγάλα ονόματα, δεν πρέπει να διαθέτεις μόνο από τέτοια. Όσο υποτιμητικό κι αν ακούγεται σε πρώτη ανάγνωση, χρειάζεσαι και κάποιους, που θα έχουν το ρόλο του «χαμάλη». Παίκτες, που δεν έχουν τη στόφα του σούπερ σταρ, το γνωρίζουν καλά, προσφέρουν με βάση όσα τους ζητά ο κόουτς και στο τέλος της ημέρας είναι ευχαριστημένοι.

Ο Σερτάκ Σανλί ανήκει σίγουρα σε αυτή την κατηγορία. Ο «γίγαντας» των 213 εκατοστών από το Εντιρνέ δε θα είναι ο πρώτος παίκτης, που θα μνημονεύσουμε, αν η Εφές κατακτήσει την Ευρωλίγκα, αλλά θα πρόκειται για έναν εκ των πιο κρίσιμων παραγόντων του πρώτου ευρωπαϊκού της τροπαίου, με το δικό του τρόπο. Σαν «χαμάλης», εντελώς αθόρυβα, θα έχει συμβάλει καθοριστικά, όπως έκανε με την ΤΣΣΚΑ, και το Basketa.gr θυμάται την πορεία του από το περιθώριο στην αποθέωση.

Ο παίκτης που… δεν ήθελε ο Αταμάν

Ο προσεχώς 30χρονος σέντερ είναι ένας παίκτης, που ο Αταμάν δεν ήθελε καν κάποτε να υπολογίζει. Τα πρώτα του βήματα ήταν με την Τζενκ Τέλεκομ το 2008 στη δεύτερη κατηγορία της Τουρκίας και, πολύ απότομα, μετά από δύο χρόνια θα έπαιρνε το δρόμο για την Πόλη και την ιστορική Γαλατάσαραϊ, ως ένα εκ των κορυφαίων ταλέντων της γενιάς του.

Στη «Γαλατά», όμως, θα έβλεπε πως η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική σε σχέση με την αρχή της καριέρας του. Ο Σανλί μπήκε από νωρίς στο περιθώριο, με τον Αταμάν ειδικά να τον κρατά στην άκρη την πρώτη τριετία της μεταξύ τους συνεργασίας, δηλαδή από το 2012 έως το 2015. Ο Σερτάκ, βέβαια, δεν τα παρατούσε και ο Τούρκος τεχνικός θα το καταλάβαινε ακόμη καλύτερα στο επόμενο συναπάντημά τους.

https://www.youtube.com/watch?v=VKSpbTkQpS8&ab_channel=GalatasarayGalatasaray

Μέχρι τότε, πάντως, έκανε τα επόμενα περάσματά του την επόμενη τριετία από δύο ακόμη τουρκικές ομάδες. Στην Ουσάκ και την Μπεσίκτας είχε σίγουρα περισσότερο χρόνο να αναδείξει τα προσόντα του, κάτι που πάντως του άνοιξε την πόρτα για την επιστροφή στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρωλίγκα, επιλεγείς από τον άνθρωπο που… δεν τον ήθελε κάποτε.

Αν δεν μπορείς να γίνεις Λάρκιν, τότε γίνε Σανλί

Το καλοκαίρι του 2018, εντελώς αναπάντεχα, ο Εργκίν Αταμάν του δίνει την ευκαιρία να επαναδιαπραγματευτούν τη σχέση τους και το ρόλο του στην Εφές, που τότε «έχτιζε» με στόχο από τελευταία να την κάνει ξανά πρωταγωνίστρια. Για να είμαστε ειλικρινείς, τη σεζόν 2018-2019, όταν και η ομάδα του έπαιξε στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ, η συμμετοχή του ήταν μικρή με τρία λεπτά κατά μέσο όρο και σύνολο 18 πόντων και τεσσάρων ριμπάουντ.

https://www.youtube.com/watch?v=L9p7UmWx-WM&ab_channel=AnadoluEfesSporKul%C3%BCb%C3%BCAnadoluEfesSporKul%C3%BCb%C3%BC

Ο Αταμάν, πάντως, δεν τον ξεχνούσε. Βλέποντάς τον να παλεύει με τα «θηρία», μιας και μπροστά του είχε δεδομένα τον Μπράιαντ Ντάνστον, του έδινε λίγο λίγο τον χρόνο συμμετοχής, που με τόσο κόπο διεκδικούσε. Και με τον καιρό να περνά, δεν έγινε απλά κομμάτι του rotation της Εφές, αλλά κι ένας καθοριστικός της παίκτης, έστω και σε συμπληρωματικό ρόλο.

https://www.youtube.com/watch?v=N12EMkuYU5g&ab_channel=AnadoluEfesSporKul%C3%BCb%C3%BCAnadoluEfesSporKul%C3%BCb%C3%BC

Δύο χρόνια μετά την εκ νέου περιθωροποίησή του και με τον Τίμπορ Πλάις, ή οποιονδήποτε άλλο παίκτη στη θέση του, να είναι απών, μπόρεσε να ξεδιπλώσει περισσότερο από ποτέ το ταλέντο του. Πήγε στο Final Four με 7.3 πόντους και δύο ριμπάουντ σε 13:52 ανά αγώνα κι εκεί αποφάσισε να πάρει και ρόλο πρωταγωνιστή. Ο Σερτάκ, σε μια τρομερή συνεργασία με τον Μίτσιτς, έβαλε… στα καλάθια τους ψηλούς της ΤΣΣΚΑ με 19 πόντους και οκτώ ριμπάουντ σε 26:15 λεπτά συμμετοχής, κυριαρχώντας στις δύο ρακέτες.

Κάπως έτσι, απέδειξε πως και ο ρόλος ενός που κάνει την «χαμαλοδουλειά» μόνο εύκολος δεν είναι, αλλά απεναντίας προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες. Δεν χρειάζεται, άλλωστε, όλοι να γίνουμε σαν τον Σέιν Λάρκιν. Μπορούμε να ακολουθήσουμε και το παράδειγμα του Σερτάκ Σανλί…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ