21.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

FIBA Europe Cup: Ήμασταν κάποτε υπερδύναμη… (vids)

Ο Άρης γνώρισε ένα σκληρό αποκλεισμό από τη λιθουανική Γουλβς και το Basketa.gr αναλύει την πορεία των ελληνικών ομάδων στο FIBA Europe Cup, που έχει εξελιχθεί στον... καθρέπτη της κρίσιμης εποχής, που διανύει το εγχώριο μπάσκετ.

Το ελληνικό μπάσκετ κατάφερε μέσα σε τρεις δεκαετίες, σε συλλογικό ή εθνικό επίπεδο, να δημιουργήσει το δικό του παραμύθι. Από τη «μυθική» κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1987 από την Εθνική έως και και το «Ιωβηλαίο» της ΑΕΚ το 2018 στο ΟΑΚΑ για το BCL, ζήσαμε στιγμές υπέροχες, αλησμόνητες, ανεξίτηλες στον νου μέσα στα χρόνια, που παράλληλα μας έθεσαν ως μια από τις υπερδυνάμεις του παγκοσμίου γίγνεσθαι στο άθλημα.

Σαν να έρχεται από τον νόμο της φύσης, όμως, μια τεράστια ακμή ακολουθείται από μια αξιοσημείωτη παρακμή. Ή, αν προτιμάτε, μια περίοδο όπου οι εξελίξεις αναγκάζουν άπαντες να αναζητούν τις λύσεις, ώστε να επανέλθει σύντομα μια περίοδος επιτυχιών. Προς το παρόν, πάντως, η λύση ακόμη αναζητείται και οι ελληνικές ομάδες, ειδικά σε ομαδικό επίπεδο, έχουν περιέλθει σε ρόλο κομπάρσου στην Ευρώπη, όσο κι αν δε θέλουμε να το παραδεχθούμε.

Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι πέρυσι ισοφαρίσαμε το ρεκόρ περισσότερων ομάδων σε μια σεζόν, αλλά πέραν του Ολυμπιακού καμία δεν πέτυχε κάτι το αξιοσημείωτο στη διοργάνωση, όπου συμμετείχε. Άλλες, βέβαια, έφτασαν μέχρι το ταβάνι τους και δεν μπορούν να κατηγορηθούν, αλλά άλλες δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, με το FIBA Europe Cup να αναδεικνύεται σε… δάσκαλό μας.

Από το σημείο, που οι δεύτερες διοργανώσεις της FIBA και της Euroleague γέμιζαν από ελληνικές κατακτήσεις και παρουσίες στα κορυφαία γεγονότα, όπως η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, το Μαρούσι, ο Πανελλήνιος, ο Ηρακλής, ο Πανιώνιος και ο Μακεδονικός, πέραν των γνωστών επιτυχιών των «αιωνίων» και όχι μόνο στη μεγάλη βαθμίδα, ήρθαν σε εκείνο, όπου η τέταρτη στη σειρά διοργάνωση μας αποδεικνύει, με τελευταίο παράδειγμα τον αποκλεισμό των «κιτρίνων», ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το Basketa.gr παρουσιάζει το χρονικό της παρουσίας των ελληνικών ομάδων στο FIBA Europe Cup, που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και ονειρεμένη.

Η ισχυρή Ντνίπρο, μια… κάποια Κατάγια, η χρονιά της πλήρους αποτυχίας και η εξαίρεση

Στις πρώτες τρεις σεζόν του FIBA Europe Cup, καμία ελληνική ομάδα δεν κατέγραψε συμμετοχή, καθώς έπαιζαν κατά κύριο λόγο στο BCL, με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση του τροπαίου από την ΑΕΚ το 2018. Το καλοκαίρι της ίδιας σεζόν και χάρη στη λαχτάρα του Λαυρίου να αγωνιστεί, μπήκε και αυτή η διοργάνωση στην καθημερινότητά μας, ωστόσο πολύ γρήγορα το ταξίδι της ομάδας της Ανατολικής Αττικής, παρότι άρχισε με όνειρα, τελείωσε με αποκλεισμό από μια ισχυρότερη Ντνίπρο εξαιτίας του 76-58 στο δεύτερο παιχνίδι, με το 82-73 στο πρώτο να μην φτάνει για τους παίκτες του Χρήστου Σερέλη.

Στους ομίλους της διοργάνωσης, όμως, βρισκόταν ο Άρης. Οι «κίτρινοι», όμως, φρόντισαν στο πρώτο κιόλας ματς στο «Αλεξάνδρειο» και κόντρα σε… κάποια Κατάγια από την Φινλανδία να γνωρίσουν μια ήττα, που θα οδηγούσε σε οδυνηρό αποκλεισμό στη συνέχεια, καθώς έχασαν την πρόκριση στην ισοβαθμία στο 3-3 απέναντι στην εν λόγω ομάδα, εξαιτίας των δύο ηττών εναντίον της, επομένως υστερώντας.

Κάπως έτσι, ολοκληρώθηκε μια αποτυχημένη σεζόν 2018-2019 για τις ελληνικές ομάδες, που την επόμενη σεζόν, η οποία σταμάτησε λόγω κορονοϊού, δε συμμετείχαν στο FIBA Europe Cup. Τη σεζόν 2020-2021, όμως, και κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, ο Ηρακλής έπαιξε κανονικά στη διοργάνωση και η αλήθεια είναι, ότι στην πρώτη φάση σκόρπισε αισιοδοξία, παίρνοντας τρεις νίκες με Ρέτζιο Εμίλια, Μονς και Κόρμεντ, για να περάσει στην φάση των «16».

Το ταξίδι του συνόλου του Θανάση Σκουρτόπουλου, μάλιστα, με τον Όλιβερ Χάνλαν ηγέτη συνεχίστηκε μέχρι τα προημιτελικά, κερδίζοντας και την Άνβιλ με 86-81 στο δεύτερο γύρο. Στους «8», όμως, το όνειρο για μια διάκριση βρήκε «τοίχο» κόντρα σε μια πολύ καλύτερη Ιρόνι Νες Ζιόνα, η οποία «φόρτωσε» με «κατοστάρα» το «Γηραιό» (105-80) κι έφτασε, μάλιστα, μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου, ως η πρώτη ισραηλινή ομάδα που τα κατάφερνε στην εν λόγω διοργάνωση.

Η προηγούμενη σεζόν, όμως, ήταν και η πιο καταστροφική. Η Ελλάδα ξεκίνησε με περισσότερες φιλοδοξίες, στέλνοντας μάλιστα τρεις ομάδες στο FIBA Europe Cup, με τον Ιωνικό και το Περιστέρι να συμμετέχουν απευθείας και τον Ηρακλή να τα καταφέρνει, αποκλείοντας την Τρεφλ Σόποτ στα προκριματικά με 74-72, παίρνοντας θέση στους ομίλους.

Για τον «Ημίθεο», μάλιστα, όσο καλή ήταν η προηγούμενη χρονιά άλλο τόσο άσχημα εξελίχθηκε η περσινή. Στον όμιλο με την τουρκική Μπαχτσεσεχίρ, την ολλανδική Λέιντεν και τη μαυροβούνια Μόρναρ, ο Ηρακλής σημείωσε ρεκόρ 1-5 και αποκλείστηκε, φεύγοντας με μια πολύ πικρή γεύση από τη διοργάνωση.

Το Περιστέρι, δε, στον όμιλο με τη γερμανική Κράιλσχαϊμ, τη δανική Μπάκεν και τη λευκορωσική Τσμόκι-Μινσκ, επίσης δε στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών, αποκλειόμενο με ρεκόρ 2-4 έναντι 4-2 των δύο πρώτων. Ο Ιωνικός ήταν ο μόνος, που πάλεψε μέχρι το τέλος της φάσης των ομίλων και αποκλείστηκε με ρεκόρ 3-3, που είχε μαζί με τη βελγική Άντβερπ, αλλά έχασε την πρόκριση στη διαφορά των πόντων, σε έναν όμιλο με την πορτογαλική Σπόρτινγκ και την έτερη βελγική Μονς.

Μετά από όλες αυτές τις ομάδες, λοιπόν, τη συντριπτική πλειονότητα των οποίων ελάχιστοι γνώριζαν τα προηγούμενα χρόνια της δόξας των εκπροσώπων μας, ακόμη μία προστέθηκε στις δύσκολες αυτές εποχές. Πρόκειται για τη λιθουανική Γουλβς, και η λίστα συνεχίζεται, αν και η ελπίδα της αναγέννησης πάντοτε υπάρχει...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ