13.3 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Ευρωμπάσκετ 2022: Ο άνθρωπος που έδειξε το «τείχος του Βερολίνου»

Η Γερμανία ήταν εκείνη που σταμάτησε το ελληνικό όνειρο σε ακόμη ένα Ευρωμπάσκετ, με την άμυνα απέναντι στον Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι καθοριστική, ακολουθώντας το «τείχος» που «έχτισε» ένας προπονητής, ο οποίος έμελλε να δείξει το δρόμο για όλους.

Το όνειρο του Γιάννη μένει προς το παρόν στη σφαίρα του απατηλού. Όταν κατέκτησε τους τίτλους του πρωταθλητή και του MVP του ΝΒΑ, ο Έλληνας σούπερ σταρ έσπευσε να επισημάνει, ότι η αποστολή της καριέρας του δεν είχε ολοκληρωθεί. Απεναντίας, η δίψα του για μια επιτυχία με την Εθνική ήταν και παραμένει ακόρεστη, όπως κι εκείνη των αντιπάλων του να τον σταματήσουν.

Προς το παρόν, οι ομάδες που ορθώνουν «εμπόδιο» στην Επίσημη Αγαπημένη είναι κι αυτές, που τα έχουν καταφέρει περίφημα. Από τους Σέρβους το 2014 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας μέχρι τους Γερμανούς προ ημερών στο Βερολίνο, τα… τρωικά τείχη αντέχουν έναντι του «Greek Freak». Έχουν περάσει, δηλαδή, ήδη οκτώ χρόνια που η Εθνική μας δεν καταφέρνει να φτάσει στην επιτυχία, όσο κοντά κι αν μοιάζει να βρίσκεται ορισμένες φορές, με τον Γιάννη στη σύνθεσή της πλην του Ευρωμπάσκετ του 2017, πλησιάζοντας τη δεκαετία του πολέμου, που μνημονεύεται μέχρι σήμερα σε όλο τον πλανήτη μέσα από τα ομηρικά έπη.

Αυτές τις μέρες, όμως, περισσότερο λόγω της τοποθεσίας και της ιστορίας της στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, ο τρόπος για να σταματήσουν τον Αντετοκούνμπο αποκαλείται και ως «τείχος του Βερολίνου». Η Γερμανία ήταν εκείνη, που το ύψωσε και σταμάτησε τη «γαλανόλευκη», αλλά μια άλλη χώρα ήταν εκείνη, που λίγο λίγο το «έχτισε», προτού το ολοκληρώσει ο γνώριμός μας από τη θητεία του στον Άρη, Γκόρντον Χέρμπερτ. Και ο υπαίτιος της νέας απώλειας με τον Γιάννη ως ηγέτη είναι ένας άνθρωπος, του οποίου την ομάδα πριν από δύο ημέρες είχαμε καταβάλει με ιδιαίτερη δυσκολία. Οι Γερμανοί απλώς διέταξαν… εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο ιστορικός, πια, για το τσεχικό μπάσκετ, Ρόνεν Γκίνζμπουργκ.

Η «μηχανή του χρόνου» στη Σενζέν, η άμυνα από «γρανίτη» και ο… βοηθητικός κανονισμός

Ας γυρίσουμε, όμως, τον χρόνο πίσω στο 2019, όταν και η Εθνική μας έπαιζε τη ζωή της κόντρα στην Τσεχία, στην τελευταία αγωνιστική για το δεύτερο όμιλό μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μετρώντας νωρίτερα μια «πληγή» από τη Βραζιλία, που έμελλε να αποβεί καθοριστική. Για την ιστορία της υπόθεσης, όμως, χρειαζόμασταν απέναντί της μια νίκη με διαφορά δώδεκα πόντων, ώστε να περάσουμε στα προημιτελικά, κάτι διόλου εύκολο.

Οι Τσέχοι θα μας το έδειχναν αυτό ξεκάθαρα από το πρώτο δευτερόλεπτο, με μια άμυνα ειδικά σχεδιασμένη για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. «Απλώς τότε δεν το είχαμε αποκαλέσει τείχος», δήλωνε αργότερα ο Ρόνεν Γκίνζμπουργκ, που εξήγησε πως το σχέδιό του ήταν σαφές. Εκτός του ότι ο Γιάννης έπρεπε κάθε φορά να περνά μέσα από συμπληγάδες ουκ ολίγων παικτών, χρειαζόταν πρωτίστως να περάσει από δύο τουλάχιστον, καθώς ο Γκίνζμπουργκ είχε φροντίσει κάθε φορά που έπαιρνε την μπάλα κόντρα στον προσωπικό του αντίπαλο, να εμφανίζεται ακριβώς από πίσω του κι ένας ψηλός, ώστε να υπάρχει δεύτερο «μπλόκο», αν εφορμούσε προς το καλάθι.

Κάπως έτσι και ρισκάροντας τα σουτ των υπόλοιπων παικτών, ειδικά όταν πλέι μέικερ ήταν ο Καλάθης, φρόντιζε να σταματά τις… ορέξεις του Γιάννη, με αποτέλεσμα η επίθεση να «κολλήσει». Το αποτέλεσμα για τους Τσέχους ήταν εξαιρετικό, αφού η Εθνική μας δεν πλησίασε καν τους 12 πόντους, κερδίζοντας με διαφορά επτά πόντων (84-77), με τον Γιάννη να αποχωρεί από το παιχνίδι με πέντε φάουλ, έστω κι αν το τελευταίο δε θα έπρεπε να είχε δοθεί, σημειώνοντας συνολικά 12 πόντους, εννέα ριμπάουντ, τέσσερις ασίστ και ισάριθμα λάθη σε 28 λεπτά. Μια εμφάνιση, δηλαδή, «φτωχή» για τα στάνταρ, που ο ίδιος ο παίκτης έχει θέσει για τον εαυτό του με τα κατορθώματά του, είτε τότε είτε αργότερα.

Ο Τσεχοϊσραηλινός τεχνικός, εν όψει της νέας μας αναμέτρησης στο Βερολίνο για τους «16» αυτού του Ευρωμπάσκετ. φρόντισε να κάνει ένα μονάχα πράγμα. Να δει το βίντεο εκείνης της αναμέτρησης και το πώς είχε σταματήσει τον Γιάννη, εφαρμόζοντας το ίδιο στυλ ουσιαστικά και στον πρόσφατο αγώνα. Αποφάσισε, όμως, το… κόλπο να ξεκινήσει από την επίθεσή του.

«Όταν κάναμε διείσδυση, είχα ζητήσει στους παίκτες μου, ακόμη κι αν μπορούσαν να τελειώσουν την φάση, καλύτερα να δω την μπάλα να βγαίνει εκτός παρκέ, παρά να μας κάνουν κάποιο μπλοκ», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το ματς ο Γκίνζμπουργκ, υποδεικνύοντας την ανάγκη να μην πάρουμε μπάλες στο ανοικτό γήπεδο και παραδεχόμενος, ότι η ομάδα του στο δεύτερο ημίχρονο δεν ακολούθησε, όπως θα έπρεπε αυτό το πλάνο, σε συνδυασμό με το χαμηλό σχήμα του Ιτούδη, το οποίο με τους Παπαπέτρου και Λαρεντζάκη ως από μηχανής θεούς, έκανε τη διαφορά στο φινάλε.

Ο Γκίνζμπουργκ, εκεί, είχε τα παράπονά του μαζί με την υπόλοιπη ομάδα για τη διαιτησία, θεωρώντας πως προστάτεψε σούπερ σταρ της διοργάνωσης σαν τον Γιάννη, τον Γιόκιτς, τον Ντόντσιτς και τον Μαρκάνεν. Όσο για την άμυνά του; «Είναι σαν να τα κάναμε όλα σωστά στο χειρουργείο, αλλά ο ασθενής και πάλι πέθανε», είπε με χαμόγελο, αναγνωρίζοντας την κλάση του Αντετοκούνμπο, που πάσαρε περισσότερο στο δεύτερο ημίχρονο και τελείωσε το ματς με τα μακρινά του σουτ.

Και μπορεί να έχει τα παράπονά του, αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζει πως η ανυπαρξία ενός συγκεκριμένου κανονισμού του επιτρέπει να στήσει όλη αυτή την… ηρωική άμυνα με τρεις και τέσσερις παίκτες ταυτόχρονα πάνω στον Γιάννη. Πρόκειται, φυσικά, για τα αμυντικά τρία δευτερόλεπτα, που ισχύουν στο ΝΒΑ αλλά όχι και στις διοργανώσεις της FIBA, επιτρέποντας σε κάθε ομάδα να στήσει το «τείχος» της απέναντι σε παίκτες με εκπληκτική ατομική ποιότητα και ικανότητα στη διείσδυση, όπως ο Γιάννης, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα του να… κατασκηνώνει τους ψηλούς της και όχι μόνο στη ρακέτα.

Η Γερμανία εκμεταλλεύτηκε, δυο μέρες αργότερα, όλα αυτά τα στοιχεία και το αποτέλεσμα ήταν για εμάς οδυνηρό. Οι παίκτες του Γκόρντον Χέρμπερτ τελειοποίησαν αυτή την άμυνα και, σαν να μην έφτανε αυτό, ήταν εκπληκτικοί στο σουτ με 17/31 τρίποντα. «Εμείς είχαμε περιορισμούς, αλλά η Γερμανία είχε το ταλέντο και την επιθετική ικανότητα», παραδέχεται ο Γκίνζμπουργκ, σχολιάζοντας την ήττα μας αυτήν από τους διοργανωτές, με τον Μαόντο Λο να παραδέχεται πως ο Χέρμπερτ πήρε… αρκετά σκονάκια από τους Τσέχους.

Το αποτέλεσμα, επομένως, ήταν το ίδιο όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις και ο γρίφος παραμένει για δυνατούς λύτες στην Εθνική μας. Και είναι η σειρά του Γιάννη να δείξει πως μπορεί να «γκρεμίσει» όλα τα «τείχη», για να γυρίσει η Εθνική στη Γη της Επαγγελίας…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ