Το 2022 έφυγε από τις ζωές μας αφήνοντας τη σειρά του στο 2023 και το Basketa.gr κάνει μια πρώτη ανασκόπηση της δράσης στην Ευρωλίγκα, λίγο πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος, αναλύοντας τα πεπραγμένα όλων και τη θέση των «αιωνίων».
Κάθε χρόνο η Ευρωλίγκα μοιάζει να γίνεται πιο ανταγωνιστική από ποτέ. Με ένα σερί νικών είσαι ομάδα για Final Four, με ένα σερί ηττών κινδυνεύεις να μείνεις εκτός οκτάδας. Από τη στιγμή, άλλωστε, που δεν υπάρχει ούτε ομάδα που ξεχωρίζει στην κορυφή, αφήνοντας… χιλιόμετρα πίσω τους άλλους, αλλά ούτε και κάποια που να αναπαριστά το «σάκο του μποξ», είναι λογικό να βρισκόμαστε σε σημείο τα πάντα να αιωρούνται.
Κλείνοντας το 2022 με το πέρας της αγωνιστικής της... Πρωτοχρονιάς και φτάνοντας σχεδόν στο τέλος του πρώτου γύρου, άλλωστε, η διαφορά των πρώτων (Μπασκόνια, Μπαρτσελόνα, Μονακό) με τον τελευταίο (Άλμπα Βερολίνου) είναι στις επτά νίκες, ή για να το παρουσιάσουμε σε ένα σκηνικό… θρίλερ, ο τελευταίος απέχει μόλις τέσσερις νίκες, ήτοι ένα σερί νικών μη απαγορευτικό, από την οκτάδα (Εφές, Ζαλγκίρις, Ερυθρός Αστέρας), ενώ ο όγδοος αυτή την ώρα καταγράφει διαφορά τριών νικών από τους πρωτοπόρους.
Με όλα αυτά τα δεδομένα να ισχύουν και μια αγωνιστική να απομένει για το φινάλε της πρώτης 17άδας παιχνδιών, είναι βέβαιο πως έχουμε… πολλά να δούμε, αρχίζοντας από τις 10 Ιανουαρίου την αντίστροφη μέτρηση. Το Basketa.gr κάνει μια πρώτη ανασκόπηση, μπαίνοντας στο νέο έτος, αναλύοντας τη θέση των δύο «αιωνίων» σε αυτό τον «πόλεμο», όπου για την ώρα 16 «μονομάχοι» δείχνουν κάτι να διεκδικούν ακόμη.
Οι πέντε, η θέση του Ολυμπιακού και η αλλαγή στόχων της Μπασκόνια
Στην πρώτη εξάδα της Ευρωλίγκα βλέπαμε ομάδες, που γνωρίζαμε πως θα είχαν στόχο τα υψηλά πατώματα. Δε μας προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός, ότι Μπαρτσελόνα (11-5) και Μονακό (11-5) είναι στην κορυφή, ούτε και ότι ο Ολυμπιακός (10-6), Φενέρ (10-6) και Ρεάλ (10-6) απέχουν μία νίκη από το να φτάσουν στην πρωτιά του βαθμολογικού πίνακα. Η ομάδα, όμως, που με βάση την απόδοσή της δικαιούται να ισχυρίζεται, ότι αλλάζει στόχους, είναι η Μπασκόνια.
Η ομάδα του Χοάν Πενιαρόγια, που αποδίδει σπουδαίο έργο σε ακόμη ένα σύλλογο, δείχνει ικανή με την απόδοση και την… τρέλα της να φτάσει ψηλότερα από έναν ενδεχόμενο στόχο οκτάδας, την οποία μέσες άκρες την έχει εξασφαλίσει. Αν, μάλιστα, κλείσει και τον πρώτο γύρο με «διπλό» στο Βερολίνο επί της Άλμπα για το 12-5, τότε σίγουρα θα μπορεί να διεκδικήσει αυτό το κάτι παραπάνω, ειδικά αν καταφέρει να διατηρήσει την έδρα της, μετρώντας μονάχα μια ήττα από τον Ολυμπιακό.
Η Μπαρτσελόνα, από την πλευρά της, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως με το «διπλό» στο Βελιγράδι άλλαξε τη μοίρα της, αφού αν κάνει το χρέος της με την Μπολόνια την Πέμπτη (5/1) θα κλείσει στην κορυφή τον πρώτο γύρο, έχοντας προβληματίσει νωρίτερα αρκετά με την απόδοσή της, αλλά βρίσκοντας τρόπο να μείνει στον αφρό, κάτι που θα συνεχίσει να πετυχαίνει, ειδικά αν στο δεύτερο γύρο αξιοποιήσει τα ουκ ολίγα βατά ματς στην έδρα της και «χτυπήσει» εκτός κάποιους αντιπάλους με πιο χαμηλούς στόχους, όπως είναι η Βιλερμπάν, η Μπολόνια, η Παρτιζάν και ο Παναθηναϊκός.
Η Μονακό έχει μια δύσκολη αποστολή με την Παρτιζάν του Ομπράντοβιτς σε αυτό το τέλος του πρώτου γύρου, αλλά έχει επιβεβαιώσει πως διεκδικεί κάτι καλύτερο από πέρυσι, όπου αποκλείστηκε στα τελευταία λεπτά του πέμπτου ματς με τον Ολυμπιακό. Η ενίσχυση έχει πιάσει τόσο, ο Σάσα Ομπράντοβιτς έχει βρει τα «κουμπιά» της ομάδας του, που πανηγύρισε σπουδαία «διπλά» έως τώρα, ενώ μπορεί να βρει κι άλλα μπροστά της στο δεύτερο γύρο, όπως με την Άλμπα, τη Ζαλγκίρις και την Μπάγερν. Αν, μάλιστα, στο πρώτο δεκαήμερο του 2023 νικήσει εκτός έδρας την Παρτιζάν και στο Πριγκιπάτο τον Ολυμπιακό, ευελπιστώντας σε καλύτερες αποδόσεις του Μάικ Τζέιμς, τότε θα αρχίσει να πηγαίνει… καβάλα στο άλογο για την τετράδα.
Ο Ολυμπιακός βρίσκεται ακριβώς πίσω από όλες αυτές τις ομάδες χάρη στο θρίαμβο του ΟΑΚΑ, ο οποίος τον έβαλε και πάλι σε τροχιά κορυφής. Οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν το κακό τους φεγγάρι, που αναμενόταν, αν και με… τσάμπα ήττες που θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει από μεγάλες διαφορές, παθαίνοντας μερικά «μπλακ άουτ» που τους στερούν την κορυφή. Δεν είναι κρυφό, βέβαια, ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ένα σκληρό πρόγραμμα στο δεύτερο γύρο και οφείλουν οπωσδήποτε να νικήσουν την Αρμάνι σε ένα πονηρό ματς κόντρα σε ανεβασμένο αγωνιστικά αντίπαλο. Στην πρώτη «διαβολοβδομάδα» του 2023, δε, πάνε σε Μονακό και Μπολόνια, με αρκετές ακόμη εξόδους σε Πόλη (Φενέρ), Βαλένθια, Μιλάνο, Κάουνας και Βελιγράδι με τους δύο «αιώνιους», ενώ και στο ΣΕΦ θα δώσουν απαιτητικά ματς με Ρεάλ, Μακάμπι, Εφές, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια και, φυσικά, το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό προς το τέλος της κανονικής περιόδου. Το καλό για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του, βέβαια, είναι ότι έχουν αποδείξει πως τα δύσκολα… τους ταιριάζουν.
Η Φενέρ και η Ρεάλ συγκατοικούν στην τετράδα με τον Ολυμπιακό και το θετικό για τους Πειραιώτες, σε αυτό το σημείο, είναι πως μετρούν μια νίκη 27 πόντων με την πρώτη κι ένα «διπλό» στη Μαδρίτη με τη δεύτερη, στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν σε τελικές ισοβαθμίες. Η τουρκική ομάδα, πάντως, θέλει οπωσδήποτε το «διπλό» στο Κάουνας, για να επανέλθει σε τροχιάς κορυφής και να θυμίσει το σύνολο, που εντυπωσίαζε, αν και μετά το ματς στις 10 Ιανουαρίου στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό και με τις απουσίες να λιγοστεύουν, το πρόγραμμα πέραν του «διπλού» ταξιδιού στην Ισπανία προς το τέλος της κανονικής περιόδου, δίνει τη δυνατότητα να μην χαθεί η επαφή με τις πρώτες θέσεις.
Η «Βασίλισσα», από τη μεριά της, χρειάζεται οπωσδήποτε νίκη με τη Μακάμπι εντός έδρας, αφού ακολουθεί τριάδα επισκέψεων σε Βελιγράδι (Ερυθρός Αστέρας), Βερολίνο και ΣΕΦ, ενώ το πρόγραμμα μέχρι την τριάδα αγώνων με Μπασκόνια, Βαλένθια και Αρμάνι στη Μαδρίτη το Μάρτιο τη δυσκολεύει κι εκεί θα φανεί προς τα πού θα πορεύεται, είτε αναφορικά με το πλεονέκτημα έδρας είτε με ένα πλασάρισμα πιο χαμηλά στην οκτάδα, αν και σε κάθε περίπτωση κανείς δε θα την ήθελε για αντίπαλο στα playoffs.
Ο ρυθμός πρόκρισης στην οκτάδα, τα φαβορί, οι μπαλαντέρ και το «πράσινο» πισωγύρισμα
Αν θεωρείτε πολλές τις έξι ομάδες για την πρώτη τετράδα της Ευρωλίγκα, τότε να σας συστήσουμε τις επόμενες… δέκα που ακόμη παλεύουν για την οκτάδα, είτε από πλεονεκτική θέση είτε σε κοντινή απόσταση με αυτή. Με τη σπουδαία της νίκη επί της Εφές, η Μακάμπι ανέβηκε στο 9-7 κι έχει αρκετά ακόμη ματς για να «χτυπήσει» στην έδρα της, ώστε να αξιοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα, που δείχνει να έχει τη δεδομένη στιγμή. Αν κέρδιζε τουλάχιστον, δηλαδή, στο «Γιαντ Ελιάου» τις Παρτιζάν, Άλμπα, Ερυθρό Αστέρα, Μπάγερν, Μπασκόνια, Μπολόνια και Αρμάνι, έχοντας και τη Ρεάλ την τελευταία αγωνιστική σε μια κατάσταση, όπου ίσως να γνώριζε η «Βασίλισσα» την κατάταξή της, τότε θα είχε μια εξαιρετική βάση, ψάχνοντας βέβαια κι αλλού αποτελέσματα.
Πολλά θα κριθούν, πάντως, για την οκτάδα από τα αποτελέσματα των Εφές, Ζαλγκίρις και Ερυθρού Αστέρα στην τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου με Βιλερμπάν εντός, Φενέρ εντός και Βαλένθια εκτός αντίστοιχα. Με ενδεχόμενες νίκες τους, ο πήχης των νικών για τον πρώτο γύρο φτάνει τις εννιά, κάτι που για το τέλος της κανονικής περιόδου θα σήμαινε, σε απλουστευμένα μαθηματικά, ότι ο ρυθμός πηγαίνει για τις 18 νίκες, για όποιον διεκδικεί θέση στην οκτάδα.
Εδώ, όμως, θα προσθέσουμε δύο παράγοντες, που μπορεί και να ρίξουν ελαφρώς τον συντελεστή. Ο πρώτος αφορά τα προγράμματα Εφές και Ζαλγκίρις, οι οποίες έχουν περισσότερα ματς εκτός έδρας παρά εντός στο δεύτερο, και μάλιστα αρκετά δύσκολες αποστολές, με κοινό παρονομαστή την Άλμπα για ένα ενδεχόμενο «διπλό», αν ενδεχομένως θελήσουν να ρεφάρουν μια εντός έδρας απώλεια. Ο δεύτερος, φυσικά, σχετίζεται με το πώς θα εμφανιστεί ο ενισχυμένος με Καμπάτσο και Πολονάρα Ερυθρός Αστέρας, ο οποίος μπορεί να αλλάξει εντελώς τα δεδομένα, ειδικά αν κρατήσει την έδρα του για τον Ιανουάριο και πάρει «διπλά» με αντιπάλους διόλου… απαγορευτικούς να το συζητά, όπως η Βαλένθια, η Ζαλγκίρις και η Μπολόνια, ενώ έχει να επισκεφθεί παράλληλα Μόναχο και Λυών.
Αν, δηλαδή, ο ρυθμός των νικών κινηθεί βάσει προγράμματος των Εφές και Ζαλγκίρις, με τον Ερυθρό Αστέρα να μη μετουσιώνει στο παρκέ τελικά το μεταγραφικό του «ντεμαράζ», πάμε ίσως και για τις 17 νίκες για την οκτάδα. Αν, όμως, η σερβική ομάδα συνεχίσει να ανεβάζει στροφές, ίσως χρειάζεται να ανεβούμε στις 19 νίκες για την πρόκριση, νούμερο που ίσως μπορεί να πιάσει η Εφές με βάση την ποιότητά της και θα έβαζε σε κίνδυνο και τη Μακάμπι.
Τρεις ομάδες, πιο πίσω, βρίσκονται στο 7-9 και πρόκειται για τις Παρτιζάν, Βαλένθια και Μπολόνια. Όπως έχει έρθει η κατάσταση, χρειάζονται μεγάλα αποτελέσματα εντός κι εκτός έδρας, πολύ δε περισσότερο να είναι νικήτριες στο τέλος του πρώτου γύρου, ώστε να απέχουν έστω κατά μία νίκη από την οκτάδα. Η Παρτιζάν, προτού μπει σε ένα δεύτερο γύρο με αρκετές δύσκολες εκτός έδρας αποστολές, υποδέχεται τη Μονακό, η Βαλένθια πρέπει να κερδίσει επίσης στο σπίτι της τον Ερυθρό Αστέρα, αν και εκτός έδρας θα βρει Βιλερμπάν και Άλμπα, ενώ η Μπολόνια οφείλει να αξιοποιήσει την έδρα της με εννέα αγώνες να την περιμένουν στο σπίτι της στο δεύτερο γύρο, μαζί με αποστολές σε Μόναχο, Βερολίνο και Λυών, κάτι που σημαίνει πως το πρόγραμμά της, τη διατηρεί σε αισιοδοξία.
Πρέπει, όμως, και παρότι φαίνεται σχεδόν… τρελό απέχοντας αυτή τη στιγμή μόνο κατά μια νίκη από την οκτάδα, οι ομάδες αυτές να κάνουν αρκετά, για να μπουν σε αυτή. Πόσο μάλλον, δε, η Αρμάνι, ο Παναθηναϊκός και η Βιλερμπάν, που βρίσκονται στο 6-10. Οι «πράσινοι», για να ξεκινήσουμε από αυτούς, με τις ουκ ολίγες εντός έδρας ήττες και τελευταία το «διασυρμό» από τον Ολυμπιακό, είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και πρέπει να διεκδικήσουν «διπλά» για να θεωρούν εαυτούς διεκδικητές της οκτάδας, όπως στο Μόναχο και την Μπολόνια, ή αργότερα στη Λυών, με δεδομένο παράλληλα πως θα πάρουν όλα τα εννέα παιχνίδια, που απομένουν στο ΟΑΚΑ, αν και η τωρινή τους κατάσταση δεν εμπνέει αισιοδοξία για κάτι τέτοιο.
Η ομάδα, όμως, που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, είτε ως διεκδικήτρια είτε ως ρυθμίστρια, είναι η ανεβασμένη τον τελευταίο καιρό Αρμάνι. Το ιδανικό για την ίδια θα ήταν να τελείωνε τον πρώτο γύρο στο 7-10 με «διπλό» στο ΣΕΦ, ώστε εν συνεχεία με τα εννέα παιχνίδια στην έδρα της και την ποιότητα, που μπορεί να της προσφέρει νίκες και εκτός έδρας, έχοντας να περάσει και στις 10 Ιανουαρίου από το Βερολίνο, να μπει στο παιχνίδι. Το σίγουρο είναι, ότι δεν πρέπει να την υποτιμήσουμε, αν και για να πετύχει όσα θέλει, πρέπει να χαμηλώσει ο ρυθμός των νικών.
Η Βιλερμπάν πάει, με τη σειρά της, μάλλον για ένα ρόλο ρυθμιστή, αλλά στην έδρα της έχει αποδείξει πως μπορεί να κάνει αρκετές ζημιές και στο δεύτερο γύρο θα δώσει εννέα από τα 17 παιχνίδια του δεύτερου γύρου. Όπως καταλαβαίνει κανείς, η έδρα της είναι από τις βατές για όσους θέλουν «διπλά», που θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν, ωστόσο το σύνολο του Τι Τζέι Πάρκερ όσο ζει μπορεί να ελπίζει στο να είναι ανταγωνιστικό, με τη «διαβολοβδομάδα» στο σπίτι τους με Μπαρτσελόνα και Βαλένθια να κρίνει πολλά.
Οι Γερμανοί ρυθμιστές
Οι γερμανικές ομάδες δεν κατάφεραν, φέτος, να σταθούν σε αρκετές περιπτώσεις στο ύψος των περιστάσεων, παρότι μπορεί να πει κανείς πως είναι ανταγωνιστικές, με πλάνο και μεθοδικότητα, ικανές να σε πλήξουν, αν τις υποτιμήσεις. Μπορεί να μην έχουν μεγάλη απόσταση από την οκτάδα, αλλά οι απώλειές τους είναι ήδη πολλές, για να πιστεύουν σε ένα θαύμα στο δεύτερο γύρο.
Η Μπάγερν παίζει ίσως και τη… ζωή της με τον Παναθηναϊκό, καθώς ενδεχόμενη ήττα θα την άφηνε οριστικά εκτός νυμφώνος και σε ρόλο ρυθμιστή, έχοντας μετά μπροστά της ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα. Το ίδιο ισχύει και για την Άλμπα, που υποδέχεται με τη σειρά της την Μπασκόνια στο τέλος του πρώτου γύρου, έχοντας μετά άλλα εννέα ματς στην έδρα της στο δεύτερο γύρο. Αν μπορούσε να αξιοποιήσει την τριάδα στο Βερολίνο με Μπασκόνια, Αρμάνι και Ρεάλ, θα μπορούσε να δείξει πως τίποτα δεν έχει τελειώσει, αν και το πιο πιθανό είναι πως θα ισχυροποιούσε το κίνητρό της και θα γινόταν πιο επικίνδυνη, απλά, για τους υπόλοιπους αντιπάλους της.
Το σίγουρο, ωστόσο, είναι πως ως γερμανικές ομάδες, δε θα παρατήσουν τίποτα στην τύχη τους και όποιος κάνει το λάθος να θεωρήσει δεδομένο το αποτέλεσμα μαζί τους, τότε θα το πληρώσει…